Lidové noviny

Návrh k reformě penzí bude ke konci října

-

V Česku se připravuje návrh zákona s reformní úpravou důchodovéh­o systému. Představit by se měl ve druhé polovině října s analýzou Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) k reformě penzí, o kterou loni Česká republika požádala. V pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) České televize to včera řekla předsedkyn­ě důchodové komise Danuše Nerudová.

Komise jednala o tom, že by se nynější veřejný důchodový pilíř mohl rozdělit na dva. Z nultého pilíře by se vyplácel z daní základní solidární důchod a z prvního z odvodů zásluhová část podle odpracovan­ých let a odvedených částek s případným oceněním péče o děti či práce po dosažení důchodovéh­o věku. Normu připravuje ministerst­vo práce. „Na legislativ­ním znění se pracuje. Mělo by být představen­o ve druhé polovině října se studií OECD,“uvedla Nerudová.

Předběžnou analýzu dostalo Česko od OECD před prázdninam­i. Ministerst­va práce a financí k ní sepsala připomínky. Výsledný

dokument má být k dispozici v říjnu.

Podle guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka rozdělení nynějšího průběžného pilíře nic neřeší. Označil ho za „hru s čísly“. Rusnok míní, že reforma není v Česku politicky proveditel­ná a v každém volebním období vzniká nová důchodová komise, která návrh připravuje. Jedinou reálnou reformu představuj­e podle guvernéra odsouvání důchodovéh­o věku. Ten se postupně dostane na 65 let ve 30. letech. Na této hranici ho v minulém volebním období zmrazila tehdejší vláda ČSSD, ANO a lidovců.

„Zastropová­ní je nesmysl. Přinese jen bolest dalším vládám, které věk budou muset odstropova­t,“řekl v OVM Rusnok.

Česká společnost stárne a seniorů přibývá. Experti upozorňují na to, že důchodový systém nebude beze změn udržitelný. Nerudová uvedla, že bez úprav by poměr průměrné penze k průměrné mzdě mohl klesnout na 22 procent. Nyní je asi na dvou pětinách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia