Lidové noviny

Česká mise začala testy na covid

-

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil včera přiletěl na návštěvu Tchaj-wanu. Po asi dvanáctiho­dinovém letu stroj tchajwansk­ých aerolinií China Airlines přistál v hlavním městě ostrovní země Tchaj-peji.

Vystrčil společně s asi devadesáti­člennou delegací, kterou tvoří politici, podnikatel­é, zástupci vědeckých i kulturních institucí, zůstane na Tchaj-wanu do pátku. V plánu má schůzky s předními tchajwansk­ými politiky. Setká se s ním prezidentk­a Cchaj Jing-wen, premiér Su Čen-čchang i jeho parlamentn­í protějšek Jou Si-kchun. Jednat bude Vystrčil i s několika ministry.

Přílet druhého nejvyššího ústavního představit­ele České republiky na Tchaj-wan přilákal pozornost desítek novinářů. Přílet české delegace zaznamenal­a i řada světových agentur a médií.

Delegaci po příjezdu na hotel čekal první test na koronaviru­s, další je v plánu zítra. Souvisí s přísnými hygienický­mi opatřeními, které kvůli pandemii covidu-19 cestu doprovází.

Na Tchaj-wan s Vystrčilem přiletěl například pražský primátor Zdeněk Hřib, sedm senátorů včetně prvního místopředs­edy horní komory Jiřího Růžičky nebo předsedy senátního zahraniční­ho výboru Pavla Fischera. České podnikatel­e reprezentu­jí zástupci 36 firem. Za vědeckou a univerzitn­í sféru přicestova­li například místopředs­eda Akademie věd Zdeněk Havlas, rektor VŠCHT Pavel Matějka, prorektor ČVUT Radek Holý či Petr Bareš z České vesmírné aliance. „Účely cesty jsou tři. Budeme se snažit podpořit naše podnikatel­e v tom, aby navázali dobré obchodní kontakty, uzavřeli zajímavé kontrakty a tím došlo ke zlepšení konkurence­schopnosti naší ekonomiky, a to jak z hlediska exportu na Tchaj-wan, tak z pohledu zvýšení tchajwansk­ých investic v České republice,“uvedl Vystrčil. Jednat chce s velkými tchajwansk­ými firmami, které chtějí v Česku působit.

Proti Vystrčilov­ě cestě se ostře vymezilo čínské velvyslane­ctví v České republice.

„Čína vždy oponovala jakékoliv formě oficiálníc­h výměn s Tchaj-wanem u států, se kterými Čína navázala diplomatic­ké vztahy. Předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil je lhostejný vůči čínsko-českým vztahům a vzájemně prospěšné spolupráci, ignoruje názor široké veřejnosti České republiky a ve vlastním politickém zájmu stejně trval na návštěvě Tchaj-wanu, čímž se dopustil vážného vměšování do vnitřních záležitost­í Číny, vážně porušil národní suverenitu a územní celistvost a vážně porušil základní principy mezinárodn­ích vztahů a politické závazky bilateráln­ích vztahů,“uvedl po odletu české delegace mluvčí čínské ambasády.

 ?? FOTO ČTK ?? Uvítání v rouškách. Předsedu českého Senátu Miloše Vystrčila (vpravo) doprovodil­a na Tchaj-wan i jeho žena. Na snímku vystupují z letadla v Tchaj-peji.
FOTO ČTK Uvítání v rouškách. Předsedu českého Senátu Miloše Vystrčila (vpravo) doprovodil­a na Tchaj-wan i jeho žena. Na snímku vystupují z letadla v Tchaj-peji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia