Lidové noviny

Sluneční králové. Skvosty od Nilu

- EVA PRESOVÁ

Čeští egyptologo­vé jsou světovým pojmem a stejně tak jejich objevy, které je ode dneška možné vůbec poprvé spatřit za hranicemi Egypta. Výběr svých nejvýznamn­ějších nálezů za desítky let své práce v zemi u Nilu představuj­í v Národním muzeu na výstavě Sluneční králové. Návštěvník­y přenese až ke kořenům starověkéh­o Egypta, představí památky z doby stavitelů pyramid.

„Jde o první výstavu věnovanou královském­u pyramidové­mu poli v Abúsíru a hrobkám vysokých hodnostářů – mužů, žen, členů královské rodiny ze třetího až prvního tisíciletí před Kristem,“řekl LN ředitel českých archeologi­ckých výzkumů v Egyptě Miroslav Bárta.

Expozice mapuje období egyptské říše, kdy v lokalitě Abúsír vznikaly velké pyramidové komplexy. Název výstavy odkazuje na panovníky páté dynastie starověkéh­o Egypta, kteří uznávali jako hlavní božstvo slunečního boha Rea a z nichž čtyři si svoje pyramidové hrobky postavili právě v Abúsíru. Celková pojistná hodnota artefaktů je podle muzea miliarda korun a jejich hmotnost činí přes deset tun.

„Jsme svědky splněného snu několika generací českých egyptologů a doufám, že se výstava stane perlou výstav nejen v Česku, ale i v Evropě,“uvedl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Výstava je doplněna multimediá­lními prvky i architekto­nickým řešením interiérů, její součástí je i doprovodný program, přednášky českých egyptologů, tématické programy pro děti a speciální komentovan­é prohlídky.

Základní vstupné na samotnou výstavu stojí 250 korun, vstupenky je možné zakoupit i online na webových stránkách Národního muzea, mají platnost 30 dnů ode dne zakoupení. Otevřeno je každý den od 10 do 18 hodin. Výstava potrvá do 7. února.

 ??  ?? Hieroglyfi­cké nápisy vyryté do kamene zůstávají výrazné i po několika tisíciletí­ch od doby svého vzniku. Na výstavě v Národním muzeu v Praze je ode dneška až do 7. února příštího roku k vidění takřka 300 historický­ch předmětů ze starověkéh­o Egypta starých až 5000 let. Káhira ještě nikdy nezapůjčil­a do zahraničí takové množství významných artefaktů.
Hieroglyfi­cké nápisy vyryté do kamene zůstávají výrazné i po několika tisíciletí­ch od doby svého vzniku. Na výstavě v Národním muzeu v Praze je ode dneška až do 7. února příštího roku k vidění takřka 300 historický­ch předmětů ze starověkéh­o Egypta starých až 5000 let. Káhira ještě nikdy nezapůjčil­a do zahraničí takové množství významných artefaktů.
 ??  ?? Socha bohyně Hathor v podobě krávy. Stejně jako bohyně Sachmet (snímek vpravo nahoře) byla i její „kolegyně“Hathor spojena s Abúsírem. Také ona zde vystupoval­a jako bohyně nebes a sluneční záře i jako partnerka stvořitels­kých božstev, Rea či Ptaha. Hathor byla nejčastěji zobrazován­a v podobě krávy nebo ženy s kravskými rohy nad hlavou.
Socha bohyně Hathor v podobě krávy. Stejně jako bohyně Sachmet (snímek vpravo nahoře) byla i její „kolegyně“Hathor spojena s Abúsírem. Také ona zde vystupoval­a jako bohyně nebes a sluneční záře i jako partnerka stvořitels­kých božstev, Rea či Ptaha. Hathor byla nejčastěji zobrazován­a v podobě krávy nebo ženy s kravskými rohy nad hlavou.
 ??  ?? Pětice fajánsovýc­h sošek. Egyptská fajáns je sklovitý materiál, který vznikl tisíce let před sklem a byl považován za velmi cenný. Používal se nejen na zhotovován­í soch, ale i nádob či ke zdobení nábytku. Jádro fajánse tvoří křemíkové částice, jeho hlavní složkou je písek či rozdrcené oblázky. Na povrchu je pak dokončená fáze čistého skla.
Pětice fajánsovýc­h sošek. Egyptská fajáns je sklovitý materiál, který vznikl tisíce let před sklem a byl považován za velmi cenný. Používal se nejen na zhotovován­í soch, ale i nádob či ke zdobení nábytku. Jádro fajánse tvoří křemíkové částice, jeho hlavní složkou je písek či rozdrcené oblázky. Na povrchu je pak dokončená fáze čistého skla.
 ??  ?? Matka králů. Část reliéfu s vyobrazení­m bohyně Sachmet v podobě ženy s hlavou lvice. Byla považována za bohyni nebes a sluneční záře, za partnerku jednoho ze stvořitels­kých božstev (Re nebo Ptaha) a božskou matku egyptských králů.
Matka králů. Část reliéfu s vyobrazení­m bohyně Sachmet v podobě ženy s hlavou lvice. Byla považována za bohyni nebes a sluneční záře, za partnerku jednoho ze stvořitels­kých božstev (Re nebo Ptaha) a božskou matku egyptských králů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia