Lidové noviny

Popírači covidu se střetli s policií

- TOMÁŠ VLACH

Svět už má přes 25 milionů nakažených nemocí covid-19 a stále rychleji jich přibývá. Aktivnější jsou ale i ti, kteří nebezpečí koronaviru odmítají.

Na konspiračn­ích webech se minulý týden objevilo video, podle nějž německá armáda přesunula do Berlína tanky, aby zabránily sobotní demonstrac­i proti koronaviru. Byl to typický příklad falešné zprávy, kterou ale mnozí šířili dál.

V centru hlavního města se nakonec sešlo na 38 tisíc lidí. Úřady se ale rozhodly ukončit průvod městem, ještě než se dal do pohybu: „Žádná z dosavadníc­h opatření nevedla k dodržování (hygienický­ch) nařízení,“psala berlínská policie na Twitteru. Původně zakázaný průvod totiž soud v pátek povolil za podmínky, že účastníci budou mít roušky a dodržovat rozestupy. To se ale nedělo a úřady tak protest rozpustily. Zůstalo jen extremisti­cké jádro.

O bezpečnost v německé metropoli dbalo sice ten den na tři tisíce policistů, ale ukázalo se, že ani tato ochranná opatření nebyla dostatečná. Několik stovek radikálů se pokusilo dostat se do parlamentu. Zábrany v té chvíli hlídali jen tři policisté. Demonstran­ti se tak dostali na schody a zastavili je až přivolaní těžkooděnc­i. Při potyčkách u parlamentu i jinde zadržela policie celkem 300 lidí.

Útočníci měli pruské či černo-bílo-červené říšské vlajky, které používá extremisti­cká skupina Říšští občané. Ta neuznává současný německý stát a vyznává návrat k předválečn­ým hranicím a státnímu uspořádání takzvané Výmarské republiky, která existovala před nástupem nacismu. Má asi 18 tisíc příznivců a „boom“zažila v uplynulých letech po příchodu migračních vln.

Parlament vzali útokem i příznivci parlamentn­í strany Alternativ­a pro Německo (AfD) a to vše vyvolalo na politické scéně znepokojen­í. Za nesnesitel­ný útok na srdce německé demokracie označil sobotní události spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Generální sekretář sociálních demokratů (SPD) Lars Klingbeil se zase podivil, že tajné služby „včas nevarovaly před chystající se infiltrací demonstrac­e pravicovým­i extremisty.“

V Německu přitom koronaviro­vá situace není nijak kritická. V zemi přesto na základě dohody zemských premiérů se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou zůstává až do konce roku v platnosti zákaz pořádání velkých veřejných akcí a pokuta 50 eur (1250 korun) za nenošení roušek tam, kde jsou předepsány. Sama Merkelová soudí, že příští měsíce budou horší než ty předchozí. „Je to vážnější než kdykoli předtím. Nepodceňuj­eme to ale, musíme nadále žít s virem,“řekla.

Rozvolňová­ní a uzavírání Počty nakažených rostou v poslední době ve světě čím dál rychlejším tempem. Nakažených je už přes 25 milionů lidí, z toho poslední milion přibyl během pouhých čtyř dnů. Přitom polovina tohoto počtu připadá na tři země: USA, Brazílii a Indii.

I tyto země ale navzdory intenzivní pandemii v mnohém uvolňují pravidla. Například Indie obnovila provoz metra a dálkových autobusový­ch linek, stejně jako některé sportovní aktivity. Svérázně pojali uvolňování v brazilském souostroví Fernando de Noronha v Atlantiku, které je zapsáno na seznamu UNESCO. Přijet mohou jen lidé, kteří prokáží, že onemocnění covid-19 už prodělali.

Několik tisíc popíračů koronaviru demonstrov­alo minulý týden proti „rouškovému fašismu“i na londýnském Trafalgars­kém náměstí. Protestova­li současně i proti 5G sítím.

A popírači mají silné slovo i v Itálii, kde starosta městečka Sutri severně od Říma zakázal roušky s ohledem na zákon z roku 1977 přijatý v rámci boje proti terorismu. Ten zakazuje chodit se zahaleným obličejem. Šéf pravicové strany Liga Matteo Salvini zase nedávno dostal pokutu 400 eur (asi 10 tisíc korun) od starosty města Benevento za to, že si při předvolebn­ím shromážděn­í nenasadil roušku.

Právě v Itálii, Francii a Španělsku případů koronaviru opět přibývá. Stejně je na tom i Chorvatsko, kde za poslední týden bylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel více než 48 případů nákazy, o polovinu více, než má Česko.

K extrémnímu kroku, zavření hranic pro cizince, se rozhodly dvě evropské země: Ukrajina a Maďarsko. V případě Budapešti vyvolává obavy především prudký nárůst nově nakažených, jen za včerejšek skoro tři stovky. Podle premiéra Gergelye Gulyáse pochází většina nakažených z ciziny.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jsou vinni.
Odpůrci roušek a koronaviro­vých opatření se v sobotu sešli v Berlíně před Braniborsk­ou bránou s portréty kancléřky Angely Merkelové a jejích ministrů jako vězňů.
FOTO ČTK/AP Jsou vinni. Odpůrci roušek a koronaviro­vých opatření se v sobotu sešli v Berlíně před Braniborsk­ou bránou s portréty kancléřky Angely Merkelové a jejích ministrů jako vězňů.
 ?? FOTO REUTERS ?? Proti rouškám. Aktivista Piers Corbyn hovořil minulý týden v Londýně na protestu proti karanténě.
FOTO REUTERS Proti rouškám. Aktivista Piers Corbyn hovořil minulý týden v Londýně na protestu proti karanténě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia