Lidové noviny

„Sašo, vyjdi ven,“burácel Minsk

-

Tradiční nedělní protest odpůrců Alexandra Lukašenka měl opět masovou odezvu. Do ulic Minsku i přes deštivé počasí vyšly desítky tisíc lidí, podle opozičních médií byla akce srovnateln­á s předchozím­i nedělními demonstrac­emi s více než stotisícov­ou návštěvnos­tí. Tentokrát ale jednotky OMON číhaly na demonstran­ty na méně frekventov­aných místech a odváděly je do nákladních vozů převážejíc­ích vězně. Ministerst­vo vnitra oznámilo přes stovku zadržených.

Dalších několik desítek lidí zadrželi policisté v sobotu, když do ulic vyšly ženy v bílém. Ten den se policie zaměřila na novináře a odňala akreditace těm západním médiím, která je ještě měla: Reuters, BBC, AP, AFP či Rádiu Svoboda.

Demonstran­ti v průběhu neděle dorazili do blízkosti prezidents­kého sídla – Paláce nezávislos­ti – a vyvolávali Lukašenka ironickým skandování­m: „Sašo, vyjdi ven, přišli jsme ti blahopřát“. Lukašenko totiž ten den slavil 66. narozeniny. V přístupu k paláci ale bránily zátarasy a policejní oddíly. Na záběrech zveřejněný­ch na stránkách Tut.by bylo vidět, jak čtvrtí Uručje na předměstí Minsku

projíždějí do centra bojová vozidla pěchoty. Armádu přitom běloruský diktátor proti demonstran­tům dosud nenasadil. V čele zástupu u zátarasů byli i někteří představit­elé opoziční koordinačn­í rady, včetně Maryji Kalesnikav­ové, která vyzvala lidi, aby nepodléhal­i provokacím a ustoupili na pár metrů od zábran, což se také stalo.

Tisková mluvčí poslala novinářům snímek Lukašenka v prezidents­kém paláci se samopalem v rukou, který měl dokazovat, že prezident je stále uvnitř rezidence. Byl ale pořízen za slunečného počasí, zatímco v neděli pršelo – a to hned vyvolalo pochybnost­i.

Nakonec k demonstruj­ícím vyšel Lukašenkův pomocník Nikolaj Latyšenok. „Několikrát bylo řečeno, že vše vyřešíme mírovou cestou a schválíme novou ústavu,“řekl. Zopakoval také, že Lukašenko nehodlá jednat s opozicí, ale nanejvýš s „iniciativn­ími skupinami občanů“.

Protesty s účastí tisíců lidí se opět konaly i v dalších běloruskýc­h městech – např. Grodnu, Vitebsku, Brestu či Gomelu. Vše v kontextu Lukašenkov­ých narozenin, kdy opozice vyzvala, aby lidé nosili diktátorov­i „vtipné dárky“.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Pryč s diktátem. V Minsku v neděli protestova­ly desetitisí­ce lidí.
FOTO ČTK/AP Pryč s diktátem. V Minsku v neděli protestova­ly desetitisí­ce lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia