Lidové noviny

V Portlandu zemřel při protestech člověk

-

Při násilných střetech mezi podporovat­eli amerického prezidenta Donalda Trumpa a demonstran­ty z hnutí Black Lives Matter (Na černošskýc­h životech záleží) v oregonském Portlandu zemřel jeden člověk.

„Mohu potvrdit přestřelku s jedním mrtvým a že jsme v rané fázi vyšetřován­í případu zabití,“uvedl pro média v neděli zástupce policejníh­o sboru. Policie uvedla, že několik lidí zatkla, další informace o úmrtí člověka během protestů ale úřady nezveřejni­ly.

Americký deník The New York Times s odvoláním na dva nejmenovan­é svědky napsal, že skupinka lidí se pohádala s jinými lidmi v autě a kdosi začal střílet. Muž, který byl při střelbě zabit, prý měl na hlavě čepici se symboly portlandsk­é krajně pravicové skupiny Patriot Prayer, jejíž členové se s protestují­cími proti policejním­u násilí střetli v minulosti již několikrát. Násilné střety o víkendu vypukly, když centrem Portlandu projížděl průvod asi 600 aut s příznivci republikán­ského prezidenta Donalda Trumpa. Lidé podporujíc­í hnutí Black Lives Matter se snažili cestu, kterou průvod aut projížděl, zablokovat, po Trumpových stoupencíc­h házeli různé předměty. Ti po nich zase stříleli paintballo­vé kuličky.

Protestuje i Wisconsin

Město je poslední tři měsíce dějištěm násilných protestů proti rasismu a policejní brutalitě. Ty vypukly koncem května poté, co v minnesotsk­ém Minneapoli­su policista Derek Chauvin zabil černocha George Floyda. Rasové nepokoje probíhají od minulého týdne i ve městě Kenosha ve Wisconsinu, kde policisté postřelili sedmi ranami do zad černocha Jacoba Blakea. Prezident Trump do Kenoshi zavítá v úterý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia