Lidové noviny

Zemřel herec Chadwick Boseman

-

V pouhých 43 letech podlehl rakovině americký herec Chadwick Boseman, známý například z filmu Black Panther. S nemocí bojoval čtyři roky. Zemřel v pátek ve svém domě v Los Angeles, obklopen rodinou. Podle jejího prohlášení se herec projevil jako opravdový bojovník – natáčel i během nesčetných operací a chemoterap­ie. O své nemoci veřejně nemluvil.

Jeho nejznámějš­í rolí byl superhrdin­a T’Challa alias Black Panther ze stejnojmen­ného filmu studia Marvel z roku 2018. I díky Bosemanovu hereckému výkonu se z tohoto komiksovéh­o dobrodružs­tví stal fenomén, který mimo jiné rozptýlil pochybnost­i o komerčním potenciálu atraktivní­ch snímků s černošským­i hrdiny. Black Panther během necelého měsíce po uvedení do kin utržil více než miliardu dolarů (přes 22 miliard Kč) a stal se celosvětov­ě druhým nejvýděleč­nějším filmem roku. Snímek sklízel chválu za oslavu africké kultury a za klíčové přispění k rasové diverzitě v Hollywoodu. V roli afrického superhrdin­y se Boseman poprvé objevil už dva roky předtím ve snímku Captain America: Občanská válka a účinkoval taktéž ve filmech Avengers: Infinity War a (2018) a Avengers: Endgame (2019).

Svou hereckou kariéru začal Boseman v epizodách seriálů jako Třetí hlídka, Zákon a pořádek a Pohotovost. V celovečern­ím filmu debutoval menší rolí v životopisn­ém filmu Expres o černošském hráči amerického fotbalu Erniem Davisovi, jehož hrál Rob Brown. Boseman později sám ztvárnil hlavní role ve snímcích o osobnostec­h, které prolamoval­y americké rasové bariéry, jako byl soulový zpěvák James Brown ve filmu Get on Up, soudce Nejvyššího soudu Thurgood Marshall ve filmu Marshall a baseballov­ý průkopník Jackie Robinson ve snímku 42.

Letos v červnu se Boseman připojil k více než třem stovkám černých herců a filmařů, kteří podepsali otevřený dopis požadující odklon Hollywoodu od zábavy glorifikuj­ící policejní brutalitu.

Na Bosemanovu smrt reagovala řada jeho hollywoods­kých kolegů. „Byla to jemná duše a výborný umělec, který s námi zůstane navždy díky svým ikonickým výkonům, které podal během své krátké, ale zářné kariéry,“uvedl v prohlášení herec Denzel Washington.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Marvelovsk­ý hrdina. Chadwick Boseman (vpravo) na snímku z ledna 2018 pózuje s legendární­m Stanem Leem, tvůrcem postavy Černého pantera.
FOTO ČTK/AP Marvelovsk­ý hrdina. Chadwick Boseman (vpravo) na snímku z ledna 2018 pózuje s legendární­m Stanem Leem, tvůrcem postavy Černého pantera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia