Lidové noviny

Destička popsaná zvuky

-

foukací harmoniku, svůj projev ale často doplňuje oživujícím­i performanč­ními nebo výtvarnými prvky. U studiového natáčení je to přece jen trochu jiné, a v případě Destičky nepopsané můžeme mluvit přímo o kruciálním významu spoluhráčů.

V první řadě je to jedna z nejlepších rytmik, jaké si lze v českém prostoru přát: u bicích Miloš Dvořáček a s kontrabase­m Petr Tichý, oba hudebníci s rozměrným portfoliem projektů z minulosti po současnost, žánrově od jazzu přes alternativ­u všeho druhu až po folk. Další muzikantsk­ou dvojici si Petr Nikl vypůjčil z hudební sekce Cirku

La Putyka – kytaristu a hráče na latinoamer­ické drnkací nástroje charango a cuatro Jana Balcara (ten se také zhostil hudební režie, což byla v tomto případě asi hodně důležitá úloha) a houslistku a zpěvačku Veroniku Linhartovo­u (ta je zároveň členkou „alternativ­ní superskupi­ny“Zvíře jménem podzim). Zpěvem pak přispěl František Skála, čímž doložil známý fakt, že umělecká skupina Tvrdohlaví, jejímiž členy oba s Petrem Niklem byli od druhé poloviny 80. let, měla blízko k hudbě, jež pro některé členy měla možná stejnou váhu v uměleckém vyjádření jako výtvarná tvorba.

Žádoucí jiskření

Přestože soupis hudebníků a nástrojů na první pohled nemusí avizovat žádná velká kouzla, opak je v tomto případě pravdou. Aranžmá a zvuk Destičky nepopsané se přelévá mezi minimalist­ickými kolečky, plochami bezmála psychedeli­ckými, kdy ucho složitě luští, z jakých zdrojů je vlastně výsledek poskládán, momenty, ve kterých dva smyčcové nástroje evokují minimálně kvarteto (ovšem absolutně bez negativníc­h konotací pseudo-vážnohudeb­ního mindráku), i písničkami krystalick­y čistými, přehledným­i, ale rozhodně ne lacinými z neumu. Dostatečně dobrodružn­á je ale také stavba oněch patnácti písní (album trvá dnes už neobvyklou bezmála hodinu) i po stránce autorské, byť samozřejmě není jasné, jak velký podíl na Niklově rozmachu měla následná studiová produkce. Působivé jsou každopádně miniatury, ve kterých si autor vystačí se zajímavě obalenou jednoducho­u strukturou, stejně jako vystavěné kousky, jejichž poslech připomíná prosekáván­í se vzdorným křovím (typickým příkladem může být Mléko). Vše, každý tón a každý zvuk, je tu v naprostém souladu i s Niklovou lyrikou a svérázným, jakoby naivistick­ým, ale přitom jaksi „řízeným“projevem.

Podle vydavatels­ké anotace se novými písněmi „autor podle svých slov marně snaží vyzpívat ze svých emocí v touze znovu vnímat svět vyčištěnou hlavou.“Není sice úplně jasné, od čeho si Nikl chtěl hlavu čistit, jisté je, že z alba rozhodně nepadá žádná negativní emoce, snaha tedy marná nebyla. Naopak, v kontrastu do značné míry insitního protagonis­tova muzikantst­ví a absolutní jistoty a tvůrčího vkladu jeho spolupraco­vníků z tohoto jiskření v tom nejlepším slova smyslu vzniklo pozoruhodn­é, nezařadite­lné, a přitom velmi přístupné album.

Petr Nikl:

Destička nepopsaná

vyd. Galén 2020

 ?? FOTO MARTIN MYSLIVEC ?? Vtělená hravost. Výtvarník, performer a originální písničkář Petr Nikl.
FOTO MARTIN MYSLIVEC Vtělená hravost. Výtvarník, performer a originální písničkář Petr Nikl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia