Lidové noviny

Zázračné buňky HeLa

- JOSEF TUČEK redaktor LN

OHenriettě Lacksové se někdy mluví jako o „matce moderní medicíny“. I když o tohle uznání by ve své situaci asi nestála. V srpnu uplynulo sto let od chvíle, kdy se narodila. Byla to afroameric­ká žena, která měla s manželem tabákovou farmu, pak se přestěhova­li do městečka. Stačila porodit pět dětí ještě před tím, než před svými jednatřicá­tými narozenina­mi navštívila nemocnici Johnse Hopkinse v Baltimoru, kde jí diagnostik­ovali nádor děložního čípku. (Mimochodem, způsobil jej lidský papilomavi­rus, proti němuž dnes existuje očkování.) Henrietta Lacksová měla smůlu, nádor ji zabil o osm měsíců později, v říjnu 1951.

Kde se tedy vzala v jejím životě ta moderní medicína? Příroda si s ní totiž podivně zahrála.

Lékaři jí odebrali kvůli rozboru kousek rakovinné tkáně. A vedoucí laboratoře tkáňových kultur George Gey si všiml, že odebrané buňky jsou neobyčejně životascho­pné. Nádorové buňky obvykle nekontrolo­vaně bují, protože v nich nefunguje mechanismu­s, který limituje proces dělení běžných buněk. Avšak buňky odebrané Henriettě Lacksové se ukázaly jako obzvlášť schopné, množí se dodnes, tedy po dobu sedmi desetiletí.

Doktor Gey je tehdy zdarma dával kolegům ze Spojených států i z dalších zemí světa. Ti na nich dělali pokusy, které zjišťovaly vlastnosti nádorových buněk, ale i obecně buněk lidského těla. Výzkum s jejich využitím již v roce 1954 pomohl při vývoji vakcíny proti dětské obrně. A pak dalších medikament­ů. Byly vyslány do vesmíru, aby se na nich zkoumal vliv kosmického prostředí na lidské tkáně. Využily se při mapování genů, používají se při testování kosmetiky, dnes pro výzkum nemoci covid-19... Průmysl díky nim vydělal miliardy dolarů.

Buněčná linie je pojmenován­a HeLa, podle prvních písmen Henriettin­a jména a příjmení. A to je všechno. Buňky byly použity bez jejího souhlasu či jen vědomí. Příbuzní se o existenci buněčné linie HeLa dozvěděli až roku 1973, kdy vědci požádali její děti o vzorky krve pro další výzkum. Rodina nedostala žádnou odměnu. Teprve když v roce 2013 Evropská laboratoř molekulárn­í biologie v Heidelberg­u zveřejnila genom buněk HeLa, opět bez jakéhokoli svolení, čímž prozradila i soukromá genetická data potomků, byli při hledání kompromisu pozváni dva členové rodiny do výboru, který dává povolení k přístupu k této dědičné informaci.

V minulosti bylo běžné, že vědci používali biologické vzorky pacientů bez jejich souhlasu. Ještě v roce 1991 americký Nejvyšší soud řešil soudní při pacienta s leukémií Johna Moorea, z jehož buněk lékaři bez jeho vědomí vytvořili linii označovano­u jako Mo. Ta vytváří protein, který stimuluje růst bílých krvinek bojujících s infekcemi. Moore požadoval podíl na příjmech z patentů na tento lék. Nejvyšší soud mu jej nepřiznal s tím, že by se tím vytvořila „soudní loterie“, v níž by pacienti vědce stále žalovali.

Problemati­kou se začali zabývat bioetikové i právníci. Při velkém zjednoduše­ní se dá říci, že nyní obvykle pacienti při výzkumu dávají předem svolení k případnému využití výsledků k vědeckým i komerčním účelům, bez práva na další odměnu. A právně je problém vyřešený.

Henriettin­y buňky byly vyslány do vesmíru kvůli zkoumání jeho vlivu na lidské tkáně. Využily se při mapování genů, při testování kosmetiky, dnes pro výzkum nemoci covid-19... Průmysl na nich vydělal miliardy dolarů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia