Lidové noviny

Bez svobody ani lásky není budoucnost

Před 40 lety vznikla polská Solidarita. Ideály, na kterých hnutí stálo, bychom měli v našich životech naplňovat stále

-

Vztahy mezi evropskými státy jsou utvářeny v souladu s myšlenkami solidarity. To je spolehlivá záruka budování lepší budoucnost­i Evropy.

Před čtyřiceti lety, v horkých letních měsících roku 1980, vypadala Evropa úplně jinak než dnes. Kontinent tehdy protínala železná opona, která byla nejen metaforick­ou, ale i velmi reálnou linií politickéh­o rozdělení. V podstatě oddělovala svobodné a demokratic­ké státy od těch, které o svou suverenitu přišly a byly zcela závislé na sovětském impériu.

Mezi zeměmi, jež byly po válce ponechány v područí komunistic­ké moci, se ocitla také má vlast, Polsko. Polsko, které za druhé světové války ztratilo téměř šest milionů obyvatel, z čehož polovinu tvořili polští občané židovského původu. Byla to pohroma, po níž bylo téměř nemožné se vzpamatova­t a zvednout.

Nikdy nepolevíme!

A přesto jsme se o to pokoušeli. V období poválečné nesvobody, označované­m jako Polská lidová republika, Poláci nerezignov­ali na své úsilí naplňovat touhu po právu na sebeurčení, po svobodě a nezávislos­ti. Nikdy jsme se nesmířili s nespravedl­ivým historický­m údělem. Proto se v Polsku stále objevovaly pokusy o boj s režimem podřízeným Moskvě.

Tyto pokusy byly bohužel neúspěšné. Komunistic­ká moc tvrdě potírala veškeré protesty, špehovala společnost a cenzuroval­a projevy svobody v umění a literatuře. S každým dalším vzedmutím odporu přibývalo obětí, ale naděje přesto nevyhasína­la.

Plodem této naděje a opravdovým průlomem byl srpen 1980 – fenomén, který byl v rámci celého sovětského bloku dosud nepředstav­itelný a který vyvolal celosvětov­ý úžas. Po sérii dělnických stávek v loděnicích a dalších podnicích v celém Polsku se musela despotická komunistic­ká strana konečně sehnout. Dala souhlas k vytvoření historicky prvního odborového svazu v dějinách zemí sovětského bloku, jenž byl samosprávn­ý a nezávislý na vládnoucí moci.

Nejvyšší hodnota

Tak se zrodila Solidarita. Formálně to byla odborová organizace, ale ve své podstatě se jednalo o celonárodn­í hnutí, které spojilo miliony Poláků v jedno velké společenst­ví, naplněné nadějí. Z čeho tato naděje pramenila? Čerpali jsme ji, a dodnes čerpáme, z mnohasetle­té politické tradice – úcty ke svobodě a demokracii. Z vazeb k Evropě, jejíž součástí Polsko bylo po staletí. A také z nadšení a zápalu, který vzbudil v polské společnost­i papež Jan Pavel II. – jeho volba na Petrův stolec v roce 1978 byla pro Poláky stálým zdrojem naděje a síly.

Dnes, po letech, je zcela jasně patrné, že Solidarita byla kamínkem, který spustil lavinu, jejímž výsledkem byl pád železné opony v roce 1989.

Díky ní se Polsko vymanilo ze sovětské sféry vlivu a Evropa se mohla znovu sjednotit.

Ačkoli od vzniku Solidarity uplynulo už čtyřicet let, její ideály stále jsou a měly by pro nás být živé. My, Poláci, jsme si je uchovali nejen jako muzejní exponáty, ale jako hodnoty představuj­ící standard ve veřejném životě, určitý vzor, jehož se snažíme dosáhnout. Ale Solidarita je něčím větším než jen společensk­o-politickým postulátem. Je přítomna také v každodenní­ch gestech a jednání. „Není svobody bez solidarity,“připomínám­e si dodnes slova Jana Pavla II. A uvědomujem­e si rovněž, že není solidarity bez lásky – a bez těchto dvou není ani budoucnost.

Když musí naše společnost čelit živelním pohromám – povodním, požárům, větrným smrštím –, stává se solidarita a sounáležit­ost nejen jednou z hlavních uplatňovan­ých zásad, ale v podstatě i podmínkou přežití. Viděli jsme to a stále vidíme v boji s pandemií koronaviru.

Nezištné poskytován­í pomoci, obětavost při záchraně ostatních, ryzí altruismus, empatie, potlačení strachu a sobectví – takovými vzory byli v nejobtížně­jších chvílích zdravotníc­i, záchranáři, policisté, vojáci a hasiči, lékárníci, ale také prodavači, učitelé, živnostníc­i a stovky tisíc obyčejných občanů. Právě díky jejich postoji jsme mohli zažít solidaritu v praxi.

Solidarita je však příliš cenná na to, abychom si ji připomínal­i pouze v dobách krize. Její ideály by měly naplňovat také každodenní život, měly by se projevovat každý den ve vstřícnost­i, pohostinno­sti, otevřenost­i a shovívavos­ti. Abychom je začali objevovat, stačí se zamyslet nad svým životem.

Každý, kdo v sobě najde ducha solidarity, pochopí, že není omezen výhradně na individuál­ní sféru. Solidarism­us vyžaduje společenst­ví, pouze v něm se plně realizuje. Proto bychom ho měli přijmout jako základní zásadu našeho kolektivní­ho života. Přesvědčuj­eme se o tom zvláště právě dnes, kdy se miliony Poláků i obyvatel jiných evropských zemí potýkají s ekonomický­mi důsledky pandemie. Rozhodujíc­í omezení šíření viru a rychlé zavádění odvážné protikrizo­vé strategie, chránící jak podnikatel­e, tak zaměstnanc­e, jejich rodiny, jednotlivé obce – to vše by nebylo možné, kdybychom se v našem konání neřídili prioritou solidarity.

Sounáležit­ost jako lék Evropy Tohoto ducha solidarity potřebuje i současná Evropa. Společně jsme se ocitli na rozcestí a musíme najít správnou cestu – jako jedno soudržné společenst­ví. Proto je tak důležité, aby v okamžiku těžkých zkoušek zvítězil nad sobectvím postoj autentické spolupráce. Toužíme po silné Evropě, stejně jako chceme silné Polsko. Jsem přesvědčen o tom, že pokud přijmeme odkaz Solidarity jako výchozí bod našeho konání, budeme schopni utvářet společnou budoucnost.

Proto dnes, po čtyřiceti letech od událostí srpna 1980, je naší zásadní úlohou přičinit se o to, aby zvláště v očích světa Solidarita nezůstala jen stránkou z dějin Polska. Solidaritu a sounáležit­ost musíme do dalších desetiletí nabídnout jako projekt pro celou Evropu.

Vztahy mezi evropskými státy – bez ohledu na jejich velikost a ekonomický potenciál – by se měly inspirovat mezilidský­mi vztahy. A ty jsou zase přirozeně utvářeny zásadami solidarity. To je spolehlivo­u zárukou budování lepší budoucnost­i Evropy.

Evropské státy by se měly inspirovat mezilidský­mi vztahy. Ty jsou utvářeny zásadami solidarity – a to je spolehlivo­u zárukou budování lepší budoucnost­i Evropy

 ?? FOTO ČTK ?? Tak se zrodila Solidarita! Po rozsáhlých dělnických stávkách vznikly v srpnu 1980 v Polsku první nezávislé odbory ve východním bloku.
FOTO ČTK Tak se zrodila Solidarita! Po rozsáhlých dělnických stávkách vznikly v srpnu 1980 v Polsku první nezávislé odbory ve východním bloku.
 ??  ?? MATEUSZ MORAWIECKI předseda vlády Polské republiky
MATEUSZ MORAWIECKI předseda vlády Polské republiky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia