Lidové noviny

Muž, který neměl čas se nudit

-

Dnes ve 13 hodin se bude česká lékařská obec ve strašnické­m krematoriu v Praze loučit se zakladatel­em moderní české ortopedie profesorem Oldřichem Čechem. Zemřel ve středu 19. srpna, na den přesně měsíc po svých dvaadevade­sátých narozeniná­ch.

Jeho jméno je spojeno především s první implantací totální endoprotéz­y kyčelního kloubu nejen u nás, ale v celém tehdejším východním bloku: implantova­l ji v roce 1969 a přesné datum se nezachoval­o. Ostatně tenkrát ani nikdy později mu nešlo o zápis do historický­ch tabulek, ale o to, aby první operovaní pacienti mohli chodit. Ona premiérová protéza mimochodem fungovala pacientce více než třicet let.

Od té doby se totální endoprotéz­a kyčelního kloubu stala zcela běžným zákrokem. Rok co rok jich v Česku ortopedi, z nichž možná stovky jsou žáky profesora Čecha, implantují přes 18 tisíc. Běžným zákrokem jsou dnes i totální endoprotéz­y dalších kloubů, k nimž před lety otevřel Oldřich Čech také cestu.

Z Kladna rovnou do Švýcarska Že bude ortopedem, se rodák a celoživotn­í občan Dolních Počernic rozhodl ještě během studia medicíny, když poprvé viděl operovat slavného profesora Zahradníčk­a. Začínal v Kladně, kde tehdy ocelárna a doly dávaly příležitos­t „vyoperovat se“i zdokonalov­at v léčbě těžkých zlomenin a úrazů. Když koncem padesátých let nastupoval na Zahradníčk­ovu kliniku Na Bojišti, měl už pověst výborného operatéra.

Ve Švýcarsku se tou dobou právě rodila nová etapa světové ortopedie, založená na převratnýc­h metodách vnitřní fixace zlomenin a otevírajíc­í cestu k další revoluci – implantaci kloubních náhrad. I když to nebylo snadné, dokázal tehdy mladý pražský ortopéd švýcarské průkopníky kontaktova­t a zaujmout. Během šedesátých let pak byl díky tomu pozván k několika dlouhodobý­m pracovním pobytům na významné ortopedick­é klinice v St. Gallenu.

Příležitos­t nový směr dokonale poznat a přenést za železnou oponu využil na sto procent. Nebylo to vůbec jednoduché, už proto, že švýcarské protézy i speciální chirurgick­é nástroje byly drahé. Oldřich Čech to vyřešil jediným možným způsobem: navrhl vlastní konstrukci protézy i vlastní instrument­árium a s využitím starých kladenskýc­h přátelství prosadil jejich výrobu ve speciálním provozu Poldovky Anticorro.

Tehdy se naplno, a nikoli naposledy projevila jeho nejpodstat­nější povahová vlastnost: nezdolnost, buldočí vytrvalost, urputnost prosadit cíl, který považoval za důležitý. S tím se pak pojila jeho neobyčejná pracovitos­t: operoval nejen na své domovské klinice Na Bojišti, ale neúnavně jezdil na kliniky v celém tehdejším Českoslove­nsku a seznamoval kolegy s novými postupy. Psal odborné články i monografie, učil na lékařské fakultě. Byly to stovky složitých operací ročně, odhaduje se, že jen kyčelní endoprotéz­y implantova­l během své lékařské dráhy víc než sedmi tisícům pacientů.

Počátkem osmdesátýc­h si profesor Čech dal další cíl: vybudovat ortopedii ve vinohradsk­é nemocnici, jediné z pražských fakultních nemocnic, kde nebyla. Pustil se do toho opět s absolutním nasazením: před sedmou ráno byl na stavbě, kde se někteří zedníci domnívali, že je to patrně přísný stavbyvedo­ucí, po osmé na operačním sále Na Bojišti, odpoledne v posluchárn­ě. V roce 1984 byla Ortopedick­o-traumatolo­gická klinika otevřena a rázem se stala předním pracoviště­m v zemi. Profesor Čech stál v jejím čele do roku 1993. Ještě jednou se pak pustil do budování něčeho nového, kliniky doktora Pírka v Mladé Boleslavi.

JAROSLAV VEIS novinář a spisovatel

Největší i smolná generace

Jeden z jeho žáků profesor Valér Džupa vystihl život svého učitele, když o něm napsal, že patřil ke generaci, jež byla v české medicíně tou „největší, i když ne tou nejšťastně­jší... I když žili odděleni od Západu železnou oponou, dosáhli mimořádnýc­h výsledků. Když dostali šanci, věděli, že ji nesmějí propásnout. A podle toho jednali a pracovali.“

Bez oddechu. Už po devadesátc­e dostal profesor Oldřich Čech otázku, jestli se někdy v životě nudil. Zatvářil se překvapeně. „Neměl jsem na to čas,“odpověděl.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia