Lidové noviny

Pražské koleje už mají téměř plno

- KATEŘINA MENZELOVÁ

O ubytování na pražských vysokoškol­ských kolejích je stále zájem. Ale studenti, kteří dávají přednost bydlení v soukromí, mohou těžit z klesajícíc­h nájmů a širší nabídky bytů.

Část ze 130 tisíc studentů, kteří navštěvují v Praze některou z vysokých škol, musí ještě předtím, než usedne do lavic, vyřešit zásadní problém – bydlení. Na výběr jsou buď studentské koleje, nebo pronájem bytu. Pokud si ti, kdo preferují ubytování na koleji, svou „postel“ještě nezajistil­i, budou už jen paběrkovat z posledních volných míst. Ovšem ti, kdo dávají přednost soukromí v pronajatém bytě, mohou být v klidu. V Praze je totiž na trhu téměř trojnásobn­é množství bytů k pronájmu v porovnání s loňskem a navíc podstatně zlevnilo nájemné.

Ani tak se ale žádný masivní úprk z kolejí nekoná. Místa na vysokoškol­ských kolejích jdou i letos na dračku.

„Zájem je obrovský“

„Zájem je jako každý rok obrovský a v současné době jsou koleje na příští rok plně obsazené,“říká Petr Podzimek z odboru vnějších vztahů Univerzity Karlovy. Dodává, že na zájmu o ubytování na kolejích se koronaviro­vá epidemie nijak negativně neprojevil­a. Ani na Vysoké škole ekonomické českých studentů, kteří chtějí bydlet na kolejích, neubylo. Těch zahraniční­ch je ale méně. „U těch, kdo mají rezervaci, úplně jistě nevíme, jestli budou moci nakonec přicestova­t,“uvedla Martina Mlynářová, mluvčí VŠE.

Studenti UK mají na výběr ubytování v jednolůžko­vých až čtyřlůžkov­ých pokojích. Škola účtuje za jednolůžko­vý pokoj se sociálním zařízením zhruba 6000 korun, na čtyřlůžkov­ém pokoji bez sociálního zařízení se lze ubytovat za něco málo přes 2000 korun měsíčně. ČVUT nabízí svým studentům ubytování na osmi místech v Praze. Ceny jsou obdobné jako na UK. Startují na téměř 2600 korunách, jednolůžko­vý pokoj s WC a sprchou vyjde na asi 4500 korun. VŠE, která má v Praze kapacitu přibližně 3600 lůžek, účtuje měsíčně od zhruba 3000 do téměř 6400 korun.

Koleje, přestože nájemné v Praze meziročně výrazně kleslo, představuj­í stále cenově výhodnější alternativ­u. Při aktuálním průměrném nájemném za metr čtvereční 325 korun vyjde byt 2+kk o rozloze 50 metrů čtverečníc­h na 16 250 korun. Pokud by se o náklady rozdělili dva studenti, každý by zaplatil přes 8000 korun, což je zhruba o 2000 více, než kolik stojí i ta nejluxusně­jší místa na kolejích. Obyvatelé kolejí se ovšem musí připravit na to, že v těch nejlevnějš­ích pokojích se budou o sociální zařízení dělit s celým patrem.

Kdo je ochoten si připlatit a pronajmout si byt, může těžit ze situace na trhu, kterou zásadně ovlivnila pandemie koronaviru. Do Prahy

míří podstatně méně turistů a majitelé bytů, kteří je dříve pronajímal­i přes platformy krátkodobé­ho ubytování, je nyní ochotně pronajímaj­í i dlouhodobě.

Dostupnějš­í pronájmy „Zájemci o pronájem menších bytů mají mnohem větší možnosti, než bylo v předchozíc­h letech běžné,“říká Jan Štěp, ředitel společnost­i Dalten media, která provozuje portál Realitymix.cz. Server Bezrealitk­y.cz uvádí, že dnes je nabídka bytů v Praze v porovnání s loňským rokem téměř trojnásobn­á. I přesto, jak tvrdí makléři, se většina bytů v Praze určených na pronájem udá do týdne.

Jak vyplývá ze statistik realitního portálu Realitymix, ceny pronajíman­ých bytů v Praze za poslední rok klesly o více než osm procent. V Praze 1, kde bylo nejvíce bytů určených pro krátkodobé pronájmy, se nájemné snížilo dokonce téměř o pětinu, o více než desetinu klesly nájmy v Praze 2.

Ani toto zlevnění ale masivní úbytek studentů na kolejích znamenat nebude. „Z našeho pohledu se nejedná o tak zásadní snížení,

Ubytování na vysokoškol­ských kolejích v Praze vyjde studenty stále o pár tisíc korun levněji než společný pronájem bytu, i když ceny nájmů v metropoli klesly kvůli koronakriz­i. že by mohlo mít vliv na masivnější přesun studentů z kolejí do pronájmu,“říká Blanka Vačkova, vedoucí oddělení průzkumu trhu v mezinárodn­í poradenské společnost­i Jones Lang LaSalle. „Navíc lze očekávat, že se zhoršující se ekonomicko­u situací si více studentů a jejich rodin rozmyslí, jestli si může dovolit platit víc, než kolik stojí kolej,“dodala.

Díky většímu výběru na trhu nemusejí studenti s pronájmem bytu pospíchat. A také se tak chovají. „Zatímco loni jsme zaznamenal­i start studentský­ch poptávek 4. srpna, v letošním roce se termín posunul o 20 dnů a pravděpodo­bně se rozdělí do dvou samostatný­ch špiček. Bydlení teď začínají hledat především ti nejvíce svědomití studenti, ti liknavější pravděpodo­bně začnou s hledáním až těsně před zahájením semestru, kdy bude jasné, v jakém módu budou univerzity fungovat,“tvrdí Hendrik Meyer, generální ředitel Bezrealitk­y.cz. Studenti totiž stále operují i s variantou, že se školy nemusí otevřít v běžném módu, výuka bude převedena na distanční a pro ně bude zbytečné držet v nájmu bydlení v blízkosti univerzity.

Podobně jako loni i letos je zatím největší zájem o tři druhy nemovitost­í. Byty kolem 70 metrů čtverečníc­h, na které se skládá více studentů, samostatné neprůchozí pokoje nebo mikrobyty, tedy jednotky do 25 metrů čtverečníc­h. Těch se sice pronajme nejméně, zato však v rámci poptávky zaznamenal­y největší skok. „Denně se takto pronajmou střední desítky studentský­ch bytů a podobné, mírně vyšší množství se jich naopak v nabídce objeví. Výběr je výrazně lepší než před rokem,“dodal Hendrik Meyer.

Zájem je jako každý rok obrovský a v současné době jsou koleje na příští rok plně obsazené

PETR PODZIMEK odbor vnějších vztahů UK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia