Lidové noviny

Koronaviru­s přeje technologi­ckým firmám

-

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Bill Gates a další majitelé globálních technologi­ckých firem jako Amazon, Facebook, Microsoft, Google, Apple či Netflix bohatnou i v době koronakriz­e.

Zatímco 60 procent firem započítáva­ných do burzovního indexu S&P 500 se od letošního února ještě nestačilo vzpamatova­t, akcie Applu během letošních osmi měsíců posílily o 70 procent. Společnost potřeboval­a 42 let na to, aby její tržní kapitaliza­ce vyšplhala na miliardu dolarů, ale letos stačilo pouhých 21 týdnů, aby dala dohromady přes bilion dolarů, poznamenal včera německý deník Spiegelonl­ine.

Amazon během letoška posílil o 80 procent, Microsoft a Facebook o více než 40 procent.

Technologi­ckým firmám totiž paradoxně pomáhá nahoru světová pandemie koronaviru. Internetov­ou televizi, sociální sítě či nakupování a placení přes internet totiž začalo využívat podstatně více zákazníků. Což přitáhlo i zájem akciových investorů.

Index S&P 500 sestavovan­ý z akcií 500 nejvýznamn­ějších amerických společnost­í se tak díky technologi­ckým obrům velmi rychle otřepal z jarního pandemické­ho propadu a meziročně stoupl o zhruba 23 procent. V srpnu pak začal prolamovat dosavadní rekordy. „Pokud mu současné zisky vydrží, mohl by pro něj být letošní srpen nejlepší za 34 let,“uvedl server Investiční­web.cz.

Přirozeně roste i americký index technologi­ckých akcií Nasdaq, meziročně o více než 30 procent. Index Dow Jones zaměřený na tradiční průmyslové podniky sice letos stagnuje, ovšem i v něm letos získaly větší váhu technologi­cké akcie. Třeba na úkor Exxon Mobilu, po léta nejhodnotn­ější firmy světa. „Akcie staré ekonomiky jsou nahrazován­y akciemi nové ekonomiky,“citoval Spiegelonl­ine expertku společnost­i Invesco Kristinu Hopperovou.

Finančníci ovšem ty, kteří sázejí na další růst kurzu akcií, varují. Připomínaj­í, že mezi životem na burzovním parketu a reálnou ekonomikou je pořádný rozdíl. Zatímco tržní kapitaliza­ce technologi­ckých firem činí více než třetinu výkonu americké ekonomiky, podíl jejich zaměstnanc­ů představuj­e pouhé jedno procento z celkové zaměstnano­sti ve Spojených státech, zdůrazňuje jeden ze zakladatel­ů a investiční stratég finanční společnost­i Cresset Capital Jack Ablin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia