Lidové noviny

O e-známky stojí Alza i Škoda

Prodej elektronic­kých dálničních známek vyjde stát zhruba o polovinu laciněji, než u nalepovací­ch vinět

-

občanský zákoník ani zákon o ochraně spotřebite­le. Na poplatek se nevztahuje ani DPH,“citovala výkonného ředitele APEK Jana Vetyšku agentura ČTK.

Nákup přímo z auta

Zajímavý je i zájem Škody Auto. V jejích vozech s chytrým palubním systémem by také mohla být možnost si známku do pár minut pořídit. Pro lepší představu: na obrazovce se objeví upozornění, že řidič v daném místě potřebuje dálniční známku. Ten si ji pak může skrze platební bránu nainstalov­anou v systému koupit. „Zájem máme ale samozřejmě i o další výrobce aut,“podotkl Martin Opatrný ze státní společnost­i Cendis, která prodej známe zastřešuje.

Nové dálniční známky se začnou prodávat – stejně jako jejich papírové předchůdky­ně – měsíc před začátkem nového roku. Vyměnit starou známku za novou musí řidiči nejpozději 31. ledna. Jak už bylo řečeno, hlavním prodejním kanálem na internetu má být státem zřízený e-shop edalnice.cz. K mání budou známky i v kamenných obchodech – na České poště a na zhruba dvou stovkách

pump Eurooil, které patří společnost­i Čepro. Toto státní konsorcium uspělo v soutěži na hlavní prodejce – 20. srpna jeho zástupci podepsali smlouvu.

Stát na novém partnerstv­í ušetří. Prodej e-známek vyjde přibližně o půlku laciněji než u současných papírových kuponů. Aktuální 5,5 miliardy Kč loni stát vybral za prodej známek. 2,3 % je marže pro „kamenné“prodejce, kterým je Čepro společně s Českou poštou.

marže prodejce je 4,6 procenta, nový nabídl 2,3. Celkové náklady na distribuci budou záviset na zájmu motoristů o nový systém. Loni nakoupili papírové dálniční známky za 5,5 miliardy.

Do veřejné soutěže na fyzickou distribuci se přihlásili čtyři zájemci. Vedle vítězného konsorcia se do tendru společně zapojily i firmy CzechToll a SkyToll, které už spolupracu­jí na mýtu pro kamiony. Dále konsorcium Autoklub Bohemia Assistance a MTX a samostatně podnik GECO.

Čekání na informační systém SFDI zakázku vyhlásil už jednou, s odhadovano­u cenou okolo 477 milionů korun. Navazovala na později zrušenou zakázku k informační­mu systému dálničních známek, proto byla zrušena i tato soutěž.

Vývoj informační­ho systému s e-shopem má nyní na starosti státní podnik Cendis, vyjít má na 128 milionů. Přípravu projektu provázely v minulých měsících velké problémy. Státní fond dopravní infrastruk­tury totiž původně zakázku na jeho vývoj zadal společnost­i Asseco Central Europe za 401 milionů. To však vyvolalo vlnu kritiky, kauza následně stála místo i ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Stát původní zakázku zrušil a vývoj IT systému svěřil Cendisu. Se zrušenou zakázkou na informační systém skončil i tendr na fyzickou distribuci známek, která měla původně vyjít na 477 milionů.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Poplatky za používání dálnic byly v České republice zavedeny roku 1995. Dálniční známky, které se lepí na přední skla vozidel, od příštího roku vystřídají nové, elektronic­ké.
FOTO ARCHIV MAFRA Poplatky za používání dálnic byly v České republice zavedeny roku 1995. Dálniční známky, které se lepí na přední skla vozidel, od příštího roku vystřídají nové, elektronic­ké.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia