Lidové noviny

Na ovcích Skotové nešetří, za berana dali miliony

- JAN KŘOVÁK GLASGOW, Skotsko

Ve skotském městě Lanarku došlo k jednomu z dobytkářsk­ých obchodů století. Na čtvrteční aukci se tam totiž prodala ovce za nejvyšší částku v historii. Tři velkofarmy za ní daly dohromady 368 tisíc liber (asi 10,7 milionu korun).

Ovce jménem Double Diamond (Dvojitý diamant) je tak dražší než například stometrový byt v centru Prahy. Podle zahraniční­ch médií se jedná o zdaleka nejdražší prodanou ovci v historii.

„Je to jako jakýkoliv jiný byznys, třeba koňské dostihy nebo jiné obchody s dobytkem,“uvedl pro britský deník The Guardian Jeff Aiken, jeden z vítězů dražby. „Občas přijde neopakovat­elná příležitos­t a vy se jí musíte chopit. Teď se na trhu objevila vzácná ovce plemene texel, kterou chtěl každý,“dodal Aiken.

Masné plemeno texel bylo vyšlechtěn­o na stejnojmen­ném ostrově v Holandsku a chová se i v Česku.

Podle Aikena je běžné, že se cena ovcí texel pohybuje v pětimístný­ch částkách (v librách). Při této dražbě však podle jeho slov došlo k výjimečném­u souboji, a cena proto narostla.

„Bylo to spíše nervy drásající než vzrušující,“uvedl Aiken. „Věděli jsme, že to bude výjimečné. Tento beran je nesrovnate­lný s ostatními, protože má naprosto vynikající genetiku. Cenu zvyšovalo asi sedm nebo osm lidí, kteří ho opravdu chtěli získat,“dodal.

Double Diamond bude nyní na všech třech farmách využit jako chovný beran, následně, až bude starší, mu bude odebíráno semeno pro umělé oplodňován­í jiných ovcí texel, na jejichž chov se Aiken i jeho partneři zaměřují.

Ačkoliv je Aiken nadšený, že se mu ovci podařilo získat, přiznává, že výše částky je bezprecede­ntní. „Nechápejte mě špatně, ale jedná se o téměř sprostou částku při prodeji ovce,“dodal Aiken pro The Guardian.

Příslovečn­á skotská šetrnost se patrně ovcí netýká, tedy přinejmenš­ím v okolí Lanarku. Nejde totiž o první aukční rekord v tomto městě. Dosud nejdražší ovce se vydražila také tam – v roce 2009 za 230 tisíc liber (zhruba 6,7 milionu korun ).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia