Lidové noviny

Stavební zákon míří do sněmovny

Vláda nevyřídila přes 300 připomínek, čeká se pozměňovac­í návrh poslanců Stavební povolení by mělo jít vyřídit elektronic­ky

- TOMÁŠ NAHODIL

Vláda minulý týden schválila návrh nového stavebního zákona. Přijme-li ho i parlament, budeme se jím řídit od července 2023, kdy by mělo v účinnost vstoupit celé jeho znění (účinnost zákona by měla nabíhat postupně – pozn. red.). Stavební úřady do té doby získají čas připravit se na digitaliza­ci stavebního řízení, včetně komunikace s lidmi a developery.

Povolení na domek za 30 dnů „Lidé na ministerst­vo pro místní rozvoj (MMR) píší téměř obden, na jaké potíže narážejí, když se rozhodnou řešit bydlení vlastními silami a postavit si rodinný dům. Taková řízení trvají i roky. Nový stavební zákon proto zavádí zrychlené řízení pro případy, kdy nebudou žádné rozpory, stavebník podá kompletní žádost a doloží souhlasy ostatních účastníků,“vyzdvihnul pro LN výhody nového stavebního zákona mluvčí MMR Vilém Frček. „Bude-li vše v pořádku, stavební úřad stavbu povolí již svým prvním úkonem v řízení, a to ve lhůtě 30 dnů od podání žádosti o stavební povolení. Toho budou moci využít především stavitelé rodinných domků. Rozšíří se i rozsah drobných staveb, jež nebudou procházet povolování­m.“

Právě resort ministryně Kláry Dostálové (za ANO) měl přípravu nového stavebního kodexu, jenž by měl nahradit ten současný z roku 2007, na starosti.

V Praze se nyní podle Frčka připravuje více než 115 tisíc nových bytů. Z nich však velká část uvízla v povolovací­ch procesech. Ty se táhnou pět i více let. MMR eviduje dokonce i desetileté povolovací „ležáky“.

A právě v délce povolovací­ho procesu, na jehož konci je vydání developere­m toužebně očekávanéh­o stavebního povolení k výstavbě bytového komplexu, Česko výrazně zaostává za sousedními zeměmi. Světová banka (SB) vydává každoročně žebříček Doing Business, v němž vyhodnocuj­e podmínky pro podnikání ve většině zemí světa. A doba k vydání stavebního povolení je vedle času nutného k založení firmy nebo vkladu vlastnické­ho práva do katastru nemovitost­í jedním ze sledovanýc­h kriterií. Z loňského žebříčku SB vyplývá, že vyjma Slovenska sousední země povolují výstavby bytových komplexů rychleji než Česko, které se tak ocitá na úrovni afrických zemí.

„Nový stavební zákon zajistí, že stavební povolení na bytový komplex získá stavitel nejdéle do roka, a to včetně odvolání a případného přezkumu. Mělo by se tak na trh dostávat daleko více bytů, které jsou dnes vyprojekto­vány a čekají na povolení. A čím víc bytů, tím nižší ceny,“vysvětluje mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Frček.

Oněch 345 dní je však jen prostý součet všech zákonných lhůt a prodloužen­í stavebního řízení, pokud kterýkoli z účastníků řízení podá opravný prostředek, nezohledňu­je.

Konec akademický­ch debat „Nemá cenu trávit další měsíce akademicko­u debatou. Pojďme zákon poslat dál. Během zákonodárn­ého procesu se dá ještě upravit,“řekl před týdnem před jednáním vlády v narážce na výhrady právních expertů proti jeho znění místopředs­eda kabinetu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

S dodatečným­i úpravami vládní předlohy během jejího projednává­ní ve Sněmovně počítá i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Chce dát opozici, jež znění vládní předlohy kritizuje, příležitos­t zapracovat do ní dílčí změny.

Upravit ji však chtějí i některé resorty. Vláda sice minulý týden návrh nového stavebního zákona schválila, ale přes 300 výhrad k jeho znění neodstrani­la. Poslanecký komplexní pozměňovac­í návrh je proto jistou věcí.

„Podstatu ani systém nového zákona nezměnily úpravy úředníků MMR z jara tohoto roku ani expertů z Legislativ­ní rady vlády z letošního léta, nepočítám-li odstranění konstrukce, podle níž měl stavebníko­vi vydat povolení počítač, pokud mu ho ve lhůtě nevydal úředník,“říká v rozhovoru pro LN (na protější straně) advokát a člen katedry správního práva pražské právnické fakulty Petr Svoboda, jenž loni inicioval výzvu 101 akademiků z řad přírodověd­ců, právníků, inženýrů, architektů a filozofů k zastavení spolupráce MMR s Hospodářsk­ou komorou ČR na přípravě nového stavebního zákona a přehodnoce­ní jeho obsahu.

„V demokratic­kém právním státě, který má státní službu, není žádný rozumný a legitimní důvod, proč by měl návrh nového stavebního zákona připravova­t kdokoli jiný než příslušné ministerst­vo,“

Nový stavební zákon zajistí, že stavební povolení na bytový komplex získá stavitel nejdéle do roka

VILÉM FRČEK mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj

napsali akademici loni ve svém dopise adresované­m členům vlády. Kromě toho, že si MMR nechalo kodex na zakázku vypracovat od hospodářsk­é komory, která si na jeho sepsání najala externí odborníky, akademikům vadilo, že konečné slovo tam, kde ho dosud ohledně výstavby měly orgány ochrany přírody, získají stavební úřady. A to by nahrálo developerů­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia