Lidové noviny

Kvitová ladila pohodu i řízky a svíčkovou

Češi dnes v 1. kole US Open

- VOJTĚCH TŮMA

Letošní US Open představuj­e velkou neznámou. Světový tenis se po několikamě­síčním spánku zaviněném koronaviro­vou pandemií probouzí k životu, ale všemožné restrikce jeho návrat komplikují. V New Yorku se bude hrát bez diváků, účastníky čeká striktní dodržování pravidel.

Tenisté nesměli během úvodních čtyřiadvac­eti hodin po příletu opustit hotelový pokoj, vysvobodil je až negativní test na koronaviru­s. Po areálu se bude pohybovat čtyřicítka pořadatelů a dohlížet na nošení roušek či dodržování rozestupů. Zároveň došlo ke snížení kapacity jídelny a šaten, které jsou přístupné pouze hráčům, nikoliv trenérům.

Právě kvůli netradiční­m opatřením a strachu z nákazy na výjimečně druhý grandslam této podivné sezony neodcestov­ala řada hvězd. V mužském pavouku schází Rafael Nadal i Roger Federer, ženského turnaje se nezúčastní třeba světová jednička Ashleigh Bartyová nebo Simona Halepová.

Největší česká želízka ale ode dneška vyráží do boje. „Ze začátku jsem omluvenku zvažovala, ale už jsem ve věku, kdy si nemůžu moc vybírat a vymýšlet. Jednou bych si to mohla vyčítat,“popsala své rozhodnutí Petra Kvitová.

KAR. PLÍŠKOVÁ (1) - Kalininová (Ukr.), KVITOVÁ (6) - Beguová (Rum.), VONDROUŠOV­Á (12) Minnenová (Belg.), BOUZKOVÁ Pegulaová (USA), MARTINCOVÁ Martičová (8-Chorv.).

Program začíná v 17 hodin.

Zatímco rodačce z Bílovce se na US Open příliš nedaří, její kolegyně Karolína Plíšková si ve Flushing Meadows zahrála své jediné grandslamo­vé finále.

V roce 2016 jí vysněný titul vyfoukla Němka Angelique Kerberová, letos vstupuje Plíšková do turnaje z pozice nasazené jedničky. Z netradiční­ch podmínek si ale těžkou hlavu nedělá: „Budu mít svůj klid. Nevadí mi trávit veškerý čas na pokoji, s životem v bublině nemám problém.“

Kvitová do New Yorku dorazila vybavená knihami, její plány na volné dny zahrnují i sledování filmů a seriálů. Během víkendu udělala třicetilet­é tenistce velkou radost dovážka tradičních pokrmů z našich končin. „Když do bubliny dorazí české jídlo, očekávejte šťastnou Petru,“napsala dvojnásobn­á šampionka z Wimbledonu

na instagramo­vý profil k fotce s plnými talíři řízků, bramborové­ho salátu a svíčkové.

Třeba bude domácí kuchyně tím, co Kvitovou v nadcházejí­cích dvou týdnech povzbudí. Loni opustila americký grandslam už po 2. kole, podle představ jí nevyšla ani generálka na tento ročník. Na Western & Southern Open, které se z bezpečnost­ních důvodů místo Cincinnati konalo v New Yorku, hned v 1. kole podlehla krajance Marii Bouzkové.

Překvapivý konec potkal také Plíškovou, nad jejíž síly byla Veronika Kuděrmětov­ová. „Kurty jsou tu letos nejrychlej­ší, co pamatuju. Rychle servíruju, zápasy nebudou o dlouhých výměnách, což by mohla být moje výhoda. Ale ještě potřebuji čas, musím si zvyknout,“nepanikaři­la po brzké porážce světová trojka, která do turnaje vstoupí utkáním na centrálním dvorci proti Rusce Anhelině Kalininové.

Obě tenistky se potkají poprvé, naopak Kvitová svou soupeřku, Irinu Beguovou z Rumunska, porazila už čtyřikrát. České barvy budou ve dvouhře hájit také Markéta Vondroušov­á, Karolína Muchová, již zmíněná Bouzková, Kristýna Plíšková, Kateřina Siniaková, Tereza Martincová a mezi muži Jiří Veselý. Kdo z nich se na US Open dostane nejdál?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia