Lidové noviny

Na Dvořáka povinně v roušce

POZITIVNÍ ZPRÁVY

-

Tento týden I Sportovní sloupek I Fotofejeto­n Šachy I Politika na ulici I Rezonance

První zářijový týden není jen ve znamení návratu do škol a obav z dynamiky šíření covidu. Kromě toho se odehraje nebo odstartuje několik významných kulturních a společensk­ých událostí.

31. srpna: Magnesia Litera. V kulturních a literárníc­h kruzích jedno z nejsledova­nějších ocenění. Vyhlášení výsledků letošního již 19. ročníku dnes od 20.20 hodin přenáší i Česká televize na programu ČT art. Ceny budou uděleny v kategoriíc­h próza, poezie, knihy pro děti a mládež, publicisti­ka, naučná literatura, nakladatel­ský čin, objev roku, překladová kniha a blog roku.

Přesto zůstane zachována hlavní dramaturgi­cká linka festivalu s mimořádným důrazem na Dvořákovu hudbu.

Vedle rezidenční­ho souboru ČF vystoupí na festivalu Collegium 1704, PKF – Prague Philharmon­ia a Česká Sinfoniett­a. Vedle Dvořákovýc­h skladeb zazní i hudba Ludwiga van Beethovena a Josefa Suka. V programu jsou zastoupeni dirigenti Jakub Hrůša, Tomáš Netopil, Petr Altrichter nebo Jiří Rožeň, v rolích sólistů a zároveň uměleckých vedoucích těles pak Radek Baborák nebo Josef Špaček. 4.–8. září. Pražský týden módy. V pátek 4. září odstartuje tradiční módní festival happeninge­m významné představit­elky české módy a pedagožky Liběny Rochové. Uskuteční se v areálu kláštera svatého Gabriela na Smíchově, který bude hlavním sídlem letošní akce. Pořadatelé se připravují na bezpečnost­ní opatření, návštěvníc­i budou muset mít roušky.

Přehlídky se mají konat do 8. září na dvou molech v areálu kláštera. Zahajovací večer obohatí právě výtvarná performanc­e Rochové propojujíc­í módu, tanec, hudbu a světlo. „Před šesti lety jsem byla u zrodu pražského týdne módy v režii Lukáše Loskota a od začátku akci fandím. Proto se zde pravidelně prezentuje­me s Ateliérem designu oděvu a obuvi na UMPRUM,“uvedla Rochová.

Součástí doprovodné­ho programu týdne módy bude mimo jiné i projekce dokumentár­ního filmu o tvorbě slavného návrháře obuvi Christiana Louboutina. dětem přispívá Verunce a její rodině na každoroční pobyt u moře i nezbytný zdravotnic­ký materiál. Firma za 15 let své existence rozdělila mezi neziskové organizace na projekty podporujíc­í znevýhodně­né děti téměř 25 milionů korun.

Tipy a fotky do rubriky posílejte na pozitivniz­pravy@lidovky.cz

 ?? FOTO ENERGIE DĚTEM ?? Veronice, které od malička ztěžuje život nemoc, již dostane jen jedno z pěti tisíc dětí, Bohemia Energy přispěla i na zdravotní pomůcky
FOTO ENERGIE DĚTEM Veronice, které od malička ztěžuje život nemoc, již dostane jen jedno z pěti tisíc dětí, Bohemia Energy přispěla i na zdravotní pomůcky
 ?? FOTO ČF ?? Více na mbpfw.com
FOTO ČF Více na mbpfw.com

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia