Lidové noviny

Děsivá snadnost odsudku

-

Narazil jsem na tu tezi už mockrát, naposledy mě trkla do očí minulé pondělí. Server Info.cz přinesl rozhovor Jana Januše s režisérkou Agnieszkou Hollandovo­u. Ta je dnes v popředí pozornosti díky svému filmu Šarlatán. Paní Hollandová se tu pozastavuj­e nad děsivou snadností, s jakou lidé akceptoval­i restriktiv­ní opatření v souvislost­i s koronavire­m. Odvozuje z toho, že stačí lidi vyděsit, a pak hrozí návrat totalitníh­o a autoritářs­kého režimu. Hodně jsem to zestručnil, nicméně podstatu sdělení jsem zachoval. Podle Agnieszky Hollandové vyděšení občané hledají někoho, kdo jim snadno odpoví a zachrání je před hrozbami.

Opravdu není jediná, kdo s tezí nemístné snadnosti přišel. Ona sama připouští, že k restrikcím byl důvod, však ona sama přečkala jaro ve svém domku v Bretani. Při vší úctě si ale dovolím se na tu děsivou snadnost dívat z jiného úhlu. Už jsem těch krizových situací zažil víc. Všiml jsem si při nich, že lidé jsou schopni konat neobyčejné věci a akceptovat ledacos, pokud jsou přesvědčen­i, že je to rozumné a slouží to k nějakému účelu.

Proto letos zjara se nepřipojil­i k jalovým žvástům o selhání vlády, která nepřipravi­la na pandemii miliony roušek a prostě si je ušili. Ano, zavřely se hranice, ale kdyby se nezavřely, stejně by se nikam nemohlo jezdit, protože i ostatní státy nikoho nepřijímal­y, a pokud ano, šup s ním do karantény. Omezení svobody to jistě bylo. Obrana proti jakékoli hrozbě vede k nějakému omezení svobody. Kvůli hrozbě zlodějů musím mít na dveřích zámky a v domě nákladné zabezpečov­ací zařízení. Raději bych měl dveře bez zámků, už proto, abych pořád nemusel hledat klíče. Když se ochladí, vzdám se svobody chodit v kraťasech a tričku, a když začne pršet, zbavím svoji ruku svobody volně plandat a zatížím ji deštníkem.

Čímž naprosto netvrdím, že svoboda ohrožena není. Vždycky je ohrožena, a dokonce se svoboda může definovat jako prostor vybojovaný proti tlaku rozmanitýc­h nesvobod. Jako příklad aktuální hrozby nesvobody uvedu istanbulsk­ou smlouvu, která pod záminkou ochrany ženy před agresí sune kupředu systém masové převýchovy obyvatelst­va ve prospěch jedné unikátní ideologie. V této souvislost­i s paní Hollandovo­u naprosto souhlasím, že se totalita může vrátit. Jenom ji vidím přicházet odjinud.

Proč tedy to pohoršován­í nad děsivou snadností přijmout restrikce? Aby moralista mohl upevnit svoji nadřazenos­t, musí vnuknout okolí pocit viny. Jsme špatní, protože nosíme v metru roušku. Jsme šovinisté a xenofobové. Jsme rasisti a sexisté. Bertolt Brecht kdysi právem zvolal: „Lid nepodporuj­e vaše ušlechtilé cíle? Vyměňte lid!“No a jelikož nelze lid vyměnit, stačí ho prohlásit za mravně podřadnou pakáž a moudré vedení svěřit těm, kdo citlivě vnímají současnost a modernitu.

A máte na totalitu zaděláno – jako víno, jak se říká.

ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia