Lidové noviny

Školní rok: hygiena i mírnější známky

Děti čeká častější mytí rukou i větrání a omezený kontakt na chodbách, roušce se zpravidla vyhnou

- EVA PRESOVÁ

Až dnes 1,4 milionu žáků včetně 108 tisíc prvňáčků překročí práh základních a středních škol, čeká je jiný začátek roku než obvykle. Kromě nového učiva si budou muset zvyknout na to, že velká část jejich školního života se bude točit kolem zvýšené hygieny, zejména pravidelné­ho mytí rukou, dezinfekce a větrání. Častěji budou potkávat i paní uklízečky. Učitelé se zároveň budou snažit, aby se děti na chodbách, v jídelnách či družinách nepotkával­y se spolužáky z jiných tříd.

Zato roušek ve třídách se děti obávat nemusejí. Netýkají se ani škol v Praze, která je nyní podle celostátní­ho covidového semaforu na spodní hranici oranžového stupně, znamenajíc­ího počínající komunitní přenos nákazy. Část pražských škol již nicméně rozhodla o nošení roušek na chodbách.

Konkrétní opatření, která mají omezit riziko šíření nákazy koronavire­m, totiž nechali hygienici na ředitelích škol. Ti ujišťují, že udělají vše, co mohou s ohledem na prostorové a personální možnosti. Řídit se přitom mohou 15stránkov­ým manuálem, který pro ně přichystal­o ministerst­vo školství.

Cílem je zabránit onemocnění žáků či pedagogů a vyhnout se karanténě. Kvůli ní už muselo začátek roku posunout několik škol.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v neděli předvídal, že jich bude méně než deset, poslední vývoj ale naznačuje, že číslo může být vyšší. Jde například o ZŠ profesora Švejcara v Praze 12 nebo o ZŠ Pečky, ze středních škol je to kladenské sportovní gymnázium a plzeňské Masarykovo gymnázium. Výuku zahájí online.

Pozitivní zprávou pro školáky je, že by jejich učitelé měli být tolerantně­jší při známkování. První týden mají za úkol zjišťovat, co se jejich svěřenci doopravdy naučili během jarní výluky a výuky na dálku. „Rozhodně to není tak, že všechno, co mělo být odučeno v minulém roce, se musí teď během nějaké doby dohnat. Je důležité vybrat to podstatné a navázat na to,“řekl pro LN Plaga.

S tím souvisí i přístup pedagogů k hodnocení. Plaga jim radí, aby byli shovívavěj­ší než dříve a místo strohého známkování využívali spíše slovní hodnocení. Jarní učení na dálku totiž prohloubil­o rozdíly ve znalostech školáků, bez výuky jich zůstalo zhruba deset tisíc.

To, že všechny děti se na jaře neměly možnost učit na dálku za stejných podmínek, potvrdil i včera zveřejněný průzkum společnost­i EDUin a PAQ Research. Podle něj počítač nevlastnil­a dvě procenta domácností, v případě lidí bez maturity to bylo pět procent. Rodičům s nižším vzděláním také podle průzkumu dělalo větší problémy a zabíralo více času pomáhat dětem s učením. Celkem 83 procent rodičů je přesvědčen­o, že fyzická přítomnost dětí ve škole je nenahradit­elná.

S tímto závěrem se ztotožňují i pedagogové, kteří část prázdnin věnovali přípravě na nestandard­ní začátek školního roku. Pomoci jim v tom měl manuál, který ministerst­vo školství zveřejnilo až ve druhé polovině srpna, což někteří ředitelé škol kritizoval­i.

Základní školy: 961 tisíc, z toho na 1. stupeň 554 tisíc, na 2. stupeň 407 tisíc

Střední školy: 409 tisíc, z toho na gymnázia 132 tisíc, čtyřleté obory 185 tisíc, na učební obory 92 tisíc

Celkem: 1,4 milionu

Jedná se o odhady, přesná data budou známa po 30. září.

Zdroj: MŠMT

Část z nich považuje manuál za alibistick­ý, protože na ně přenáší plnou zodpovědno­st.

„Mám rád jako ředitel školy volnost v rozhodován­í, ale očekával jsem, že manuál nám stanoví jasné mantinely, ve kterých se budeme pohybovat. Že nám dá jistotu, jak bude vše probíhat v různých situacích a v různých fázích. To bohužel vůbec nepřináší. Je to špatné nejen pro školy, ale i pro rodiče a žáky. Ani oni nebudou vědět, co bude kdy následovat,“řekl LN ředitel mladoboles­lavské integrovan­é střední školy Štefan Klíma.

Ministerst­vo školství nesouhlasí. „Já mám spíše informace, že ředitelé mají oproti jaru větší představu o tom, co jim manuál přikazuje a co jim doporučuje, aby byla minimalizo­vána karanténní opatření. Jsem rád, že se nám podařilo přesvědčit epidemiolo­gy, že školy jsou natolik různé, že mohou realizovat pouze určitá doporučení s ohledem na své prostorové kapacity a lidské zdroje,“řekl v rozhovoru pro LN Plaga.

Poprvé do třídy a hned jinak

Hlavní hygienička Jarmila Rážová ředitelům zejména malých škol radí, aby vždy kontaktova­li místně příslušnou hygienicko­u stanici a společně s ní se pokusili stanovit provozní pravidla, která omezí riziko, že se mezi dětmi z různých tříd rozšíří nákaza. „Myslím si, že nějaká organizačn­í opatření se dají udělat na každé škole,“řekla LN.

Některé školy zavedou striktní dodržování zasedacího pořádku ve třídách, snížení počtu židlí u stolů v jídelně nebo upraví konce vyučování, aby děti z různých tříd odcházely do jídelny postupně.

Různá omezení chystají některé školy už první školní den, zejména ve „světle oranžové“Praze. Například omezí či úplně zruší tradiční slavnostní shromážděn­í na dvoře. Nejistí se budou cítit i mnozí prvňáčci, které do třídy dnes nebudou smět doprovodit rodiče.

Méně přísní budou na rodiče třeba na Masarykově základní škole v Klánovicíc­h. „Dohodli jsme se, že doprovod s prvňáky do tříd pustíme, ale vždy maximálně dva lidi a pouze s rouškami,“uvedl ředitel Michal Černý.

Rozhodnutí o použití roušek ve společných prostorách škol je na jednotlivý­ch ředitelích. V některých pražských školách je tak děti nosit budou. Jednou z nich je ZŠ Bohumila Hrabala. Vedení této základky rozeslalo rodičům e-mailem pokyny s tím, že každé dítě má mít s sebou dva kusy. Kromě toho doporučuje mít vlastní lahvičky s dezinfekcí. „Jinak ve škole bude pro všechny děti k dispozici Anti-COVID ve spreji. Při přechodu do jiné učebny si děti budou vždy umývat a dezinfikov­at ruce,“uvádí se mimo jiné v e-mailu.

 ?? FOTO ČTK ?? Přípravy na nový školní rok Základní škole Mozartova. sice letos poznamenal covid, ale jinak se vše musí nachystat jako obvykle. Na snímku učitelka Ivana Fořtová zdobí svoji třídu v olomoucké
FOTO ČTK Přípravy na nový školní rok Základní škole Mozartova. sice letos poznamenal covid, ale jinak se vše musí nachystat jako obvykle. Na snímku učitelka Ivana Fořtová zdobí svoji třídu v olomoucké

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia