Lidové noviny

Tranzit pouze bez příznaků

- LENKA JANČAROVÁ

Počínaje dneškem uzavřelo Maďarsko hranice. Pro Čechy, kteří si zarezervov­ali pobyt už před 1. zářím, by však měla pro vstup do země platit výjimka. Potvrdil to v rozhovoru s LN velvyslane­c v Budapešti Tibor Bial.

LN Potvrdila výjimku pro Čechy už i maďarská strana ?

Je pravda, že zatím čekáme na oficiální prohlášení maďarské strany (v čase včerejší večerní uzávěrky LN – pozn. red.), ale maďarský ministr zahraničí Péter Szijjárto už na svém Facebooku uvedl, že by to mělo skutečně platit. Podobně jako Andrej Babiš a Viktor Orbán se zúčastnil Bledského strategick­ého fóra ve Slovinsku. Češi, kteří si zaplatili nebo alespoň zarezervov­ali pobyt v Maďarsku, budou smět do země vycestovat. Vedle toho je také podmínkou negativní test na koronaviru­s, který není starší než pět dní. Potvrzení o rezervaci a negativním testu budou samozřejmě muset předložit na hranicích.

LN Očekáváte pro Česko nějaké další úlevy?

Jestli nastanou nějaké další úlevy ohledně hranic, tak se budou v prvním kole rozhodně týkat zemí Visegrádsk­é skupiny. Musíme si uvědomit, že v tuto chvíli maďarská vláda reaguje na fakt, že minulý týden v pátek přibylo 160 nakažených, v sobotu skoro 300 a v neděli 180.

LN To je důvod, proč přistoupil­a k takovému opatření?

Ano, snaží zajistit bezpečný a bezproblém­ový začátek školního roku. Má to velký ekonomický dopad a není to v zájmu maďarské ekonomiky. Když se podíváme, že jenom v září plánovalo cestu do maďarských lázní asi pět až šest tisíc Čechů, tak to je obrovský výpadek. Navíc se tady český turista zdrží asi čtyři až sedm dní.

A jezdí sem samozřejmě turisté z celé řady dalších zemí.

LN Jak mají postupovat občané, kteří jsou v těchto dnech v Maďarsku na dovolené?

Tam žádné omezení není a ani se neplánuje. Návrat z Maďarska je bez problému.

LN V případě tranzitu už to tak jednoduché není. Jaká platí pravidla pro cestu přes Maďarsko?

Řekněme, že jedete do Chorvatska

přes Slovensko a směřujete k hraničnímu přechodu Rajka v Maďarsku. Prokážete se tam potvrzením o tom, že máte zajištěné ubytování v Chorvatsku. Zároveň předložíte platný občanský průkaz nebo pas. Dostanete pravděpodo­bně nějakou nálepku jako označení pro tranzit a budete pokračovat po vyznačené tranzitní cestě, tedy po dálnicích M1, M0 a M7. Na průjezd máte 24 hodin. Je ale důležité myslet na to, že nebudou otevřené všechny hraniční přechody. Vesměs můžu říct, že tranzitní tahy jsou většinou dálnice, proto je i méně hraničních přechodů. Zároveň je nutné si uvědomit, že na hranicích budou policisté kontrolova­t, zda nevykazuje­te příznaky covidu. Pokud ano, mohou vás poslat pryč.

LN Mohou cestující bez omezení v Maďarsku zastavovat na odpočívadl­ech?

Pouze na čerpacích stanicích a odpočívadl­ech, které jsou označeny jako tranzitní. Na těch cedulích, které značí, že následuje pumpa, tak je tam na navádějící­ch cedulích nálepka tranzit. Na jiné turisty neobslouží a pošlou je dál. Provozovat­el by jinak dostal pokutu.

LN Jsou ale situace, kdy není možné cestu odložit. Za jakých podmínek mohou cestující dostat výjimku?

Musí jít o obchodní nebo pracovní cestu, léčbu ve zdravotním zařízení, docházku do školy, rodinnou událost, péči o nemocného, soudní jednání a podobně. Ve všech případech musí mít dotyčný příslušné potvrzení. Žádost musí podat výhradně elektronic­ky v angličtině nebo maďarštině. Zároveň se zákaz nevztahuje na nákladní dopravu, osoby s diplomatic­kým a služebním pasem a osoby, které věrohodně prokáží, že v posledních šesti měsících překonaly covid.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Tibor Bial: „Češi, kteří si zaplatili nebo alespoň zarezervov­ali pobyt v Maďarsku, budou smět do země vycestovat. Vedle toho je také podmínkou negativní test na koronaviru­s, který není starší než pět dní.“
FOTO ARCHIV Tibor Bial: „Češi, kteří si zaplatili nebo alespoň zarezervov­ali pobyt v Maďarsku, budou smět do země vycestovat. Vedle toho je také podmínkou negativní test na koronaviru­s, který není starší než pět dní.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia