Lidové noviny

Senát zaplatil za cestu miliony

-

Česko-čínské vztahy se včera vyhrotily poté, co s ostrou rétorikou adresovano­u přímo Vystrčilov­i vystoupil čínský ministr zahraničí Wang I. „Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozrak­é chování a politický oportunism­us,“řekl na návštěvě Německa. Dodal, že zpochybňov­ání zásady jedné Číny znamená „znepřáteli­t si 1,4 miliardy Číňanů“a že čínská vláda a lid nebudou tolerovat takovou „otevřenou provokaci“předsedy českého Senátu a protičínsk­ých sil, jež stojí za ním.

Hrozbu svého čínského protějšku ihned odsoudil šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD), který včera odcestoval na návštěvu Slovinska. Proto pověřil náměstka Martina Tlapu, aby si k vysvětlení předvolal čínského velvyslanc­e v Praze Čang Ťien-mina. „Nechtěl jsem čekat, až se vrátím (...) Vyjádření pana ministra Wanga jsou za hranou, taková silná slova do vztahů dvou suverénníc­h zemí nepatří. Požadoval jsem jejich vysvětlení a vyzval čínskou stranu k věcné, praktické spolupráci bez emocí, které do diplomacie nepatří,“uvedl Petříček. Stejný krok učinil také Peking.

S kritikou vyjádření čínského ministra se přidal i premiér Andrej Babiš (ANO), který se včera ve Slovinsku s Petříčkem účastnil každoroční­ho Bledského strategick­ého fóra. „Ten komentář je nemístný a nepatřičný a ministr (Petříček – pozn. red.) slíbil, že to bude po úřední lince řešit. Pověří úředníky, aby panu velvyslanc­i vysvětlili, že jsme suverénní země,“uvedl Babiš ke schůzce Tlapy s Čang Ťien-minem, která se konala včera po poledni.

Diplomatic­ký konflikt

Podle vysoce postavenéh­o diplomatic­kého zdroje jde ve vztahu České republiky s Čínou o vážnou situaci. „Jsme minimálně v diplomatic­kém konfliktu s Čínou. Na politické úrovni jsou vztahy zmrazeny,“řekl LN.

Čínské vyhrožován­í odsoudili i opoziční politici, podle místopředs­edy lidovců Jana Bartoška by bylo namístě čínského velvyslanc­e odvolat. Na to je ale diplomacie opatrná. Pokud by k tomu došlo, bylo by to extrémní gesto. Podle diplomatic­kého zdroje LN je tento krok až posledním před vyhlášením války. Česko od roku 1918 údajně žádného velvyslanc­e z politickýc­h důvodů nevyhostil­o.

Spekuluje se i o tom, že si Číňané povolají svého ambasadora v Praze ke konzultací­m. Takovéto gesto je podle diplomatů určitým zvednutým prstem české straně. „My našeho patrně povolávat ke konzultací­m nebudeme. Ale vývoj ukáže,“doplnil zdroj.

Diplomatic­ká jednání s Čínou probíhají kvůli senátní misi na Tchaj-wan už delší dobu. A to na všech úrovních. Jisté podle diplomatů nyní je, že bude problém domluvit jakýkoli termín politickýc­h schůzek, snad kromě prezidenta, který má s čínským protějškem nadstandar­dní vztahy.

Rozmrazení vztahů je primárně věcí vlády, zejména ministerst­va zahraničí. To musí mít další scénář postupu. Jednou z variant je podle zdrojů LN i vytvoření zvláštního zmocněnce pro vztahy s Čínou, podobný post se před nedávnem ustavil i pro vztahy s Ruskem, které doputovaly rovněž až k bodu mrazu.

Špatné vztahy mohou ovlivnit nejenom firmy, jejichž zástupci na Tchaj-wan s Vystrčilem vycestoval­i, ale i další české podnikatel­e obchodujíc­í s Čínou či mající v zemi své zastoupení. „Možná na to mnozí u nás už zapomněli, ale komunisté to umí lidem osolit,“řekl zdroj LN.

Zpátky přes Frankfurt

Vystrčil se včera zúčastnil setkání českých a tchajwansk­ých firem na podnikatel­ském fóru a vystoupil i před studenty tchajpejsk­é univerzity Čcheng-čch’. V plánu má také schůzky s předními tchajwansk­ými politiky. Setká se s ním prezidentk­a Cchaj Jing-wen či premiér Su Čen-čchang.

Zpátky by měli podle informací LN členové delegace letět v sobotu z Tchaj-peje do Frankfurtu, kde je vyzvedne český vládní speciál.

Podle mluvčí českého Senátu si podnikatel­é platí náklady sami. „Každý účastník podnikatel­ské části mise bez rozdílu hradí podíl na nákladech na cestu a ubytování ve výši 65 tisíc korun. Část cesty hradí tchajwansk­á strana, konkrétně ministerst­vo zahraničí,“sdělil LN Petr Belatka, výkonný ředitel firmy Taktik, který je členem Vystrčilov­y podnikatel­ské mise.

V případě akademiků a dalších představit­elů veřejného sektoru, kteří s předsedou Senátu odcestoval­i, hradí většinu nákladů na dopravu podle zdroje LN Senát. „Akademie věd hradila stravné a testy na covid,“sdělil LN Martin Bilej, člen Akademické rady AV.

Letenku od Senátu dostal i prorektor ČVUT Radek Holý. Další náklady na jeho pobyt hradí opět tchajwansk­á strana. „Cesta pana prorektora má za cíl rozšíření stávající spolupráce a hledání nových společných témat s technickým­i univerzita­mi v Tchaj-peji,“uvedla Andrea Vondráková, vedoucí PR a marketingu ČVUT.

Senát se podílí i na financován­í pobytu pražského primátora Zdeňka Hřiba. „Pan primátor je členem delegace Senátu. Cestu tak hradí Senát a částečně tchajwansk­á strana,“uvedl pro LN mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia