Lidové noviny

Sluneční králové nalákali stovky lidí

-

Výstavu Sluneční králové, která představuj­e poklady z egyptských archeologi­ckých nalezišť, si včera přišlo do Národního muzea prohlédnou­t několik stovek lidí. Od zahájení prodeje ve čtvrtek 27. srpna se na výstavu prodalo přes tisíc vstupenek.

„Kapacita je z bezpečnost­ních a hygienický­ch důvodů omezena, nicméně provoz byl během prvního dne otevření výstavy zcela plynulý. V celém objektu dbáme na dodržování hygienický­ch pravidel a dostatečný­ch rozestupů, vstup je možný pouze se zakrytými ústy a nosem nebo rouškou,“uvedla mluvčí muzea Lenka Boučková.

Severoafri­cká země, kde čeští archeologo­vé a egyptologo­vé působí již desítky let, do Česka výjimečně zapůjčila velký soubor nálezů. Exponáty dlouhodobě uložené v Káhirském muzeu doplňují objekty ze zahraniční­ch institucí.

Lidé na výstavě mohou vidět velké sochy egyptských vládců i drobné předměty každodenní­ho života, nejstarší z nich mají až 5000 let. Jako sluneční králové jsou v egyptských dějinách označováni panovníci páté staroegypt­ské dynastie (asi 2435 až 2306 před naším letopočtem), kteří jsou spjati s lokalitou Abúsír, kde za jejich vlády vyrostlo královské pohřebiště se třemi pyramidami.

Bohatou reliéfní výzdobu, vybavení, ale i běžný chod těchto pyramidový­ch komplexů mohou návštěvníc­i prozkoumat díky vystaveným předmětům i audiovizuá­lním materiálům. Prostředni­ctvím audiovizuá­lní projekce se seznámí s historií zádušního chrámu krále Sahurea nejznámějš­í částí slunečního chrámu krále Niuserrea, takzvanou svatyní ročních období.

Vystavený soubor zahrnuje 300 exponátů včetně 80 předmětů nalezených českou expedicí v archeologi­cké lokalitě Abúsír, kde čeští vědci působí již pět desítek let. Výstava také připomíná loňských sto let české egyptologi­e.

Na výstavu se lidé mohou přijít podívat do 7. února příštího roku, otevřeno je každý den.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia