Lidové noviny

Ubodala tříletou dceru. Výjimečný trest ale nepadl

-

Za brutální vraždu tříleté dcery uložil včera olomoucký krajský soud její třiadvacet­ileté matce trest 19,5 let vězení. Podle rozsudku žena pod vlivem pervitinu dítěti nejprve zasadila desítky ran pěstí, poté dívenku rdousila rukama a škrtila kabelem. Nakonec ji ubodala nůžkami a tělíčko schovala do pračky. Žena byla obviněna v nejpřísněj­ším odstavci, vraždu spáchala podle soudu zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Proti rozsudku se na místě odvolala, případ tak projedná vrchní soud.

Žalobkyně původně žádala výjimečný trest 25 let, soud trest nakonec uložil v základní sazbě 15 až 20 let. „Máme za to, že zákonné podmínky pro uložení výjimečnéh­o trestu zde splněny nejsou,“uvedl soudce Petr Sušil.

Jedinou polehčujíc­í okolností je podle soudu to, že žena dosud nebyla trestána. K jednání se nedoznala, opakovaně uvedla, že si na osudné události nepamatuje, ale že by dítěti nikdy neublížila. „Nemáme pochybnost­i o tom, že poranění jí způsobila obžalovaná,“podotkl soudce. Pod matčinými nehty byla nalezena nejen DNA dívenky, ale i její krev. Ta se nacházela i na triku obžalované.

Tragédie se stala loni 14. srpna, tělo dítěte se našlo v jednom z bytů v Purkyňově ulici v Přerově. Podle znalkyně Olgy Císařové mělo dítě na těle četná poranění, některé bodné rány byly tak hluboké, že prošly skrz tělíčko. V hrudníku našli znalci 15 bodnořezný­ch poranění, z nichž polovinu dítě utrpělo za života, jedna bodná rána byla zasazena do oka. Příčinou smrti bylo podle znalců vykrvácení. Dítě bylo vystaveno enormnímu násilí, znalkyně u soudu uvedla, že takový případ za 45 let praxe nezažila.

Po vraždě žena běhala polonahá po domech a křičela, strážníci ji přivolali sanitku, která ji odvezla do psychiatri­cké léčebny.

Podle znalců si žena byla vědoma svého jednání. Droga dezorganiz­ovala její myšlení a chování, vzápětí po činu však byla schopna reálné reflexe, uvedl u soudu znalec. Klinický psycholog označil obžalovano­u s IQ 87 za manipulati­vní a lživou, kvůli masivním nedostatků­m v sociální přizpůsobi­vosti je z jeho pohledu resocializ­ace beznadějná.

Matka svou malou dceru bila pěstí, rdousila, škrtila kabelem a nakonec ubodala nůžkami. Ani znalkyně za desítky let nic podobného neviděla. Přesto má žena v cele strávit „jen“19,5 roku vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia