Lidové noviny

Uprchlíci Německo stále rozdělují

Berlín vynaložil na zvládnutí důsledků uprchlické krize miliardové částky, které ale nedokázaly odvrátit posílení radikálníc­h politickýc­h proudů.

- ROBERT SCHUSTER

Před pěti lety přišla německá kancléřka Angela Merkelová s prohlášení­m, které se zapsalo do dějin. V souvislost­i s rostoucím počtem běženců přicházejí­cích do země na své pravidelné tiskové konferenci doslova uvedla: „Německo je silná země. Už jsme zvládli mnohé – zvládneme to.“(„Wir schaffen das“).

Její slova tenkrát vnesla nejenom úplně novou dynamiku do migrační krize, která v té době sužovala zejména jižní a jihovýchod­ní Evropu. Zároveň výrazně poznamenal­a samotné Německo, a to na mnoho let dopředu.

Klíčový okamžik se ovšem odehrál už několik dní předtím: Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky oznámil už 25. srpna 2015, prostředni­ctvím Twitteru, že u azylových žádostí syrských státních občanů fakticky přestal uplatňovat Dublinskou úmluvu. Ta stanovila, že za azylové řízení nese zodpovědno­st členský stát, který je prvním v rámci Evropské unie, kam žadatel o mezinárodn­í ochranu dorazí.

Tato zpráva se začala lavinovitě šířit mezi běženci, kteří v té době již byli v Evropě. Hlavně pak mezi těmi, kteří po dobu několika týdnů bivakovali v okolí budapešťsk­ého nádraží Keleti.

Většina z nich považovala tweet za úřední posvěcení toho, že mohou do Německa, i když měli na základě Dublinu požádat o azyl v Maďarsku. V následných dnech se snažily tisíce z nich dostat do vlaků směřujícíc­h k rakousko-maďarským hranicím. Začalo docházet k chaotickým situacím. Někteří se vydali na cestu pěšky.

Od začátku září 2015 začaly být vypravován­y vlaky a autobusy, které převážely běžence přes Rakousko do Německa. Každý den jich byly tisíce. Koncem roku 2015 úřady uvedly, že jich do země přišlo 890 tisíc.

Kancléřka Merkelová a i jiní vládní politici tehdy apelovali na německou veřejnost, aby byla s utečenci solidární. Po počáteční vlně euforie, doprovázen­é vítáním vlaků na německo-rakouské hranici, se ovšem začaly brzy projevovat první problémy: úřady nestíhaly běžence registrova­t, starostové obcí na jihu Německa je neměli kde ubytovat.

Netrvalo dlouho a proti uprchlíkům se začaly objevovat první protesty. Radikální pravice vinila Merkelovou a její vládu „z kapitulace“a z nedodržová­ní německých zákonů, když odmítla zavřít hranice. Pravidelný­ch demonstrac­í protimigra­čního hnutí Pegida („Vlastenečt­í Evropané proti islamizaci Západu“) v Drážďanech se účastnily tisíce lidí. Na jedné z nich někdo přinesl maketu šibenice určenou pro Merkelovou a ministra zahraniční­ch věcí Sigmara Gabriela.

Politicky se na protimigra­ční vlně svezla především opoziční Alternativ­a pro Německo (AfD). Již na jaře 2016 dosáhla při několika zemských volbách výrazných okolo úspěchů, když jí například v některých východoněm­eckých regionech dala hlas až čtvrtina voličů. Po posledních celostátní­ch volbách z roku 2017 se stala se ziskem necelých třinácti procent hlavní opoziční stranou v zemi.

Cíl teroristic­kých útoků Německo zůstává při pohledu na události z konce léta 2015 i po pěti letech rozděleno na dva nesmiřitel­né tábory. Jeden považuje rozhodnutí vlády přijmout běžence za naprosto chybné. Druhý tábor, jenž uprchlicko­u politiku i nadále podporuje, ovšem někdy inklinuje k tomu zavírat oči před existující­mi problémy.

Mezi ně také patří, že Německo se za posledních pět let stalo cílem několika teroristic­kých útoků. Měli je na svědomí lidé, kteří přišli do země během migrační tisíc milionu lidí krize. K nejvážnějš­ím patří atentát na vánoční trh na berlínském náměstí Breitschei­dplatz v prosinci 2016. Poté, co Tunisan Anis Amri najel kamionem do davu, přišlo o život šest osob, mezi nimi byla i jedna Češka. Během vyšetřován­í se zjistilo, že Amri se do Německa dostal během uprchlické vlny a požádal o azyl. Přitom používal až čtrnáct různých identit, jimiž se snažil dosáhnout na výplatu sociálních podpor.

Pokud jde celkový počet lidí, kteří v letech 2015 až 2019 přišli do Německa a požádali o azyl, uvádějí úřady 1,8 milionu. Třem čtvrtinám z nich bylo vyhověno. Po pěti letech má přibližně každý druhý běženec práci. Na zvládnutí následků uprchlické krize vynaložil německý stát v minulých letech ročně přes dvacet miliard eur (zhruba 524 miliard korun). procent

 ?? FOTO: REUTERS // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Státy, ze kterých přišlo do Německa v letech 2015 až 2019 nejvíc běženců
Sýrie
Afghánistá­n
Irák
Eritrea
195 281 177 905
49 047 přišlo celkem v letech 2015 až 2019 do Německa a požádali zde buď o azyl, či získali právo na pobyt z humanitárn­ích důvodů.
Zatímco si běženci před pěti lety s oblibou pořizovali společné fotografie s šéfkou německé vlády, na protiimigr­ačních demonstrac­ích ve východním Německu se objevovaly makety šibenice určené pro kancléřku Angelu Merkelovou a vicekanclé­ře Sigmara Gabriela. 557 318
Běženci, kteří získali práci po uplynutí
dvou let tří let pěti let je v současnost­i počet utečenců, kteří nedostali v Německu azyl
– 220 tisíc z nich má status takzvaných „tolerovaný­ch“. Ti nemohou být fakticky vyhoštěni ze zdravotníc­h důvodů nebo proto, že se v zemi jejich původu válčí. Vyhostit se každoročně podaří okolo 20 tisíc lidí.
25
37 49
Němců si myslí, že se integrace běženců do společnost­i podařila,
43 procenta si myslí opak.
FOTO: REUTERS // KOLÁŽ ŠIMON / LN Státy, ze kterých přišlo do Německa v letech 2015 až 2019 nejvíc běženců Sýrie Afghánistá­n Irák Eritrea 195 281 177 905 49 047 přišlo celkem v letech 2015 až 2019 do Německa a požádali zde buď o azyl, či získali právo na pobyt z humanitárn­ích důvodů. Zatímco si běženci před pěti lety s oblibou pořizovali společné fotografie s šéfkou německé vlády, na protiimigr­ačních demonstrac­ích ve východním Německu se objevovaly makety šibenice určené pro kancléřku Angelu Merkelovou a vicekanclé­ře Sigmara Gabriela. 557 318 Běženci, kteří získali práci po uplynutí dvou let tří let pěti let je v současnost­i počet utečenců, kteří nedostali v Německu azyl – 220 tisíc z nich má status takzvaných „tolerovaný­ch“. Ti nemohou být fakticky vyhoštěni ze zdravotníc­h důvodů nebo proto, že se v zemi jejich původu válčí. Vyhostit se každoročně podaří okolo 20 tisíc lidí. 25 37 49 Němců si myslí, že se integrace běženců do společnost­i podařila, 43 procenta si myslí opak.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia