Lidové noviny

Evropa v číslech: pět let od migrační krize

Počty příchozích migrantů do Evropy jsou zhruba na poloviční úrovni z doby největšího boomu v roce 2015.

- DOMINIK STEIN

Od počátku bezprecede­ntní migrační vlny, která zasáhla evropský kontinent, uplynulo pět let. Tehdy v roce 2015 zaznamenal Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) téměř milion uprchlíků. Od té doby podle dat Eurostatu, evropské statistick­é agentury, obdrželo 27 členských států Evropské unie zhruba 4,32 milionu unikátních žádostí o azyl. Některé osoby vyhnala z domovů válka s radikálním­i teroristic­kými organizace­mi, takzvaným Islámským státem či afghánským hnutím Taliban. Jiní se dali do pohybu z důvodů ryze ekonomický­ch, tedy s vidinou lepších zítřků.

Od počátku byly využívány tři hlavní migrační trasy: „Balkánská“směrem z Turecka přes Řecko, kterou v roce 2015 využilo dle UNHCR zhruba 70 procent všech běženců. Dále pak „Středomořs­ká“do Itálie a do třetice „Západní“do Španělska a Francie, které se staly vytíženějš­ími až po roce 2016.

Podle dat Eurostatu pocházelo na počátku krize v roce 2015 nejvíc uprchlíků ze Sýrie (zhruba 360 tisíc lidí), Afghánistá­nu (zhruba 180 tisíc) a Iráku (120 tisíc). Syřané a Afghánci dominují i statistiká­m pro rok 2019 a první čtvrtinu letošního roku. Na třetí místo se ovšem nově vyhoupla Venezuela, zatímco Irák skončil až jako pátý. Nových žádostí však bylo znatelně méně: zhruba 94 tisíc Syřanů, 67 tisíc lidí z Afghánistá­nu a asi 32 tisíc z Iráku. Dohromady přišlo ve zmíněném období celkem zhruba 763 tisíc lidí (zhruba 612 tisíc pouze za 2019) ze států mimo Evropu hledajícíc­h v ní azyl.

Exponované jižní státy Pomineme-li Německo, mířili migranti v letošním roce v největším počtu do Španělska (zhruba 151 tisíc lidí žádajících poprvé o azyl), Francie (zhruba 150 tisíc) a Řecka (zhruba 95 tisíc).

Před pěti lety směřovalo podle Mezinárodn­í organizace pro migraci (IOM) zhruba 82 procent příchozích do Německa. Na dalších místech následoval­y Maďarsko, Švédsko, Rakousko, Itálie a Francie. V Maďarsku požádalo dle Eurostatu tehdy o azyl 177 tisíc lidí. To ovšem souviselo s tím, že země v té době uzavřela své hranice a uvízlo tady velké množství lidí. Většina z nich se později vydala do Německa. Švédsko tenkrát registrova­lo zhruba 156 tisíc žádostí, Rakousko přibližně 86 tisíc.

Migrační krize svého času odhalila zcela odlišné pohledy na její řešení. Ukázalo se to na lítém boji, který se strhl na podzim 2015 okolo návrhu na zavedení systému přerozdělo­vání příchozích v rámci Unie dle předem daného klíče. Dělicí linie probíhala mezi státy bezprostře­dně zasaženými uprchlicko­u vlnou, jako byly třeba Itálie či Řecko, a vnitrozems­kými státy, jimž se vlna relativně vyhnula a kam zároveň migranti příliš nechtěli. To platilo pro státy visegrádsk­é čtyřky (V4), které argumentov­aly především národní suverenito­u, záporným vztahem veřejnosti k cizincům či nedostateč­ným technickým a finančním zázemím. Spor se dostal až k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku, který rozhodl, že Česko, Maďarsko a Polsko nesplnily

inzerce své závazky, verdikt však neměl žádné právní důsledky. I proto, že od uprchlický­ch kvót mezitím Evropská unie upustila.

To ovšem neznamená, že by návrhy na přerozdělo­vání utečenců jednou provždy skončily. V roce 2019 uzavřela skupina států EU – Německo, Francie, Itálie a Malta – dohodu o sdílené odpovědnos­ti při přebírání a následném přerozdělo­vání migrantů zachráněný­ch ve Středozemn­ím moři, a to v očekávání, že se k původní čtveřici časem připojí další členské státy.

Český premiér Andrej Babiš na zmíněnou aktivitu tehdy reagoval slovy: „Nechápu, proč se toto téma vrací na stůl.“Důležité je dle něj řešit situaci přímo v Sýrii a v Africe. Celounijní řešení tak po celou dobu stojí uvázlé na stejném mrtvém bodě.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Nejvíce uprchlíků přišlo v roce 2015 do Německa
FOTO PROFIMEDIA Nejvíce uprchlíků přišlo v roce 2015 do Německa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia