Lidové noviny

Lukašenka si povolal Putin

- TOMÁŠ VLACH

Bělorusové s neutuchají­cí energií protestují, na scéně se ale zjevuje další hráč – Kreml, který stojí za Lukašenkem. Podpora rozhodně nebude zadarmo.

V pořadí třetí nedělní demonstrac­e v centru běloruské metropole Minsku svou mohutností potvrdila, že lidé jsou ochotní v protestu proti režimu Alexandra Lukašenka pokračovat. Přišlo opět přes sto tisíc lidí, opět byly v akci zásahové jednotky i auta odvážející zatčené. Zatýkání už je sice méně brutální a cílené, ale pokračuje. Kvůli zastrašová­ní se nedaří ani stávkami ochromit zemi, aby bylo možné režimu dát jasné ultimátum.

Rázně se naopak projevily Litva, Lotyšsko a Estonsko, které zakázaly Lukašenkov­i a 29 dalším pohlavárům vstup do Pobaltí. Lukašenko odvetou hrozí, že přestane využívat pro tranzit litevský přístav v Klajpedě.

Situace využívá další hráč, ruský prezident Vladimir Putin. Ten pozval Lukašenka na jednání do Moskvy, která budou od začátku krize po vzájemných častých telefonáte­ch první schůzkou tváří v tvář.

„Existuje oboustrann­á vůle k dalšímu posilování rusko-běloruskéh­o spojenectv­í a rozšíření vzájemné spolupráce ve všech směrech,“komentoval Kreml poslední telefonní rozhovor Putina s Lukašenkem. Schůzka by se měla uskutečnit během následujíc­ích dvou týdnů.

„Jde o to, s konečnou platností vše vyřešit a domluvit se na podmínkách, za kterých by Rusko jasně podpořilo běloruské vedení,“ uvedl pro portál Nastajašče­je vremja politolog Valerij Karbalevič. „Moskva bude požadovat prohlouben­í spojenectv­í, hlavně přijetí cestovní mapy ekonomické integrace, čímž Minsk ztratí část suverenity,“míní politolog.

O hlubší integraci licitoval Lukašenko s Putinem už před volbami. Oba se důvěrně znají, tykají si a občas si spolu zahrají hokej, i když se traduje, že se moc nemusí. Ruský lídr těsně po volbách nechal svůj běloruský protějšek nějakou dobu ve štychu. Sice uznal výsledek hlasování – realitě neodpovída­jících 80 procent hlasů pro stávajícíh­o prezidenta –, ale i Kremlu poslušná média barvitě informoval­a o excesech Lukašenkov­ých jednotek OMON. Postupně se ale Putin začal stavět za běloruskéh­o „baťku“především v tom, že mu slíbil záložní policejní jednotky.

Nyní je na řadě rozuzlení, Minsk možná bude muset ustoupit i tlaku Kremlu na zřízení vojenské či letecké základny na území Běloruska. Na druhou stranu Putin tlačí na jisté „zcivilizov­ání“běloruskéh­o režimu, spočívajíc­í ve vyvarování se brutality a přijetí nové ústavy.

Příliš okatá pomoc Kremlu totiž může obrátit protesty, v nichž je určitý nacionalis­tický náboj, na protirusko­u strunu. Otevřená podpora běloruské rebelie zase dříve nebo později hrozí smetením samotnému Putinovi a to si on dobře uvědomuje. Stejná hesla jako v Minsku se totiž objevují i v Chabarovsk­u na Dálném východě, který protestuje kvůli zatčení populárníh­o gubernátor­a.

A důležitým faktorem je i Lukašenkov­a popularita v Rusku. Podle průzkumu společnost­i VCIOM je tu nejpopulár­nějším zahraniční­m lídrem, uznává ho polovina Rusů. Ti si cení, že je jako jeden z mála k jejich zemi přátelský, má tvrdou ruku a údajně důrazně postupuje k jevům, jako je korupce.

 ?? FOTO REUTERS ?? Hokejoví přátelé.
Lukašenko s Putinem si rádi zahrají hokej, poslední dobou to ale mezi nimi skřípalo kvůli integraci obou zemí.
FOTO REUTERS Hokejoví přátelé. Lukašenko s Putinem si rádi zahrají hokej, poslední dobou to ale mezi nimi skřípalo kvůli integraci obou zemí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia