Lidové noviny

Rusko v odvetě vypovědělo Slováky

-

Rusko v odvetě za vyhoštění tří ruských diplomatů ze Slovenska vypovědělo tři diplomatic­ké pracovníky slovenskéh­o velvyslane­ctví v Moskvě. Oznámila to včera agentura TASS s odvoláním na ruské ministerst­vo zahraničí.

Rusko slibovalo „zrcadlovou odpověď“hned 10. srpna, kdy mluvčí slovenské diplomacie médiím potvrdil, že Slovensko vyhostilo trojici ruských diplomatů.

Podle médií pracovali pro ruské tajné služby a Slovensko je vypovědělo v souvislost­i s loňskou vraždou Čečence Zelimchana Changošvil­iho v Berlíně. Bratislava označila vyhoštění slovenskýc­h diplomatů Ruskem za sice očekávanou, ale nikoli zodpovědno­u reakci.

Ruské ministerst­vo si včera předvolalo slovenskéh­o velvyslanc­e, kterému vyjádřilo „rozhodný protest v souvislost­i s neodůvodně­ným vyhoštěním tří diplomatic­kých pracovníků ruského velvyslane­ctví na Slovensku“. Na tento „nepřátelsk­ý krok Bratislavy, odporující tradičnímu duchu konstrukti­vního rozvoje vztahů“, ruská strana odpověděla podle principu vzájemnost­i vyhoštěním tří slovenskýc­h diplomatů. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hned 11. srpna naznačil, že Bratislava jednala pod vlivem Spojených států. „Reakci na vyhoštění jejich diplomatů jsme očekávali, nepovažuji ji ovšem za přiměřenou a odůvodněno­u,“citovala slovenská média slovenskéh­o ministra zahraničí Ivana Korčoka.

Loňská vražda Čečence s gruzínským občanstvím Zelimchana

Changošvil­iho vyvolala napětí v německo-ruských vztazích. Čtyřicetil­etý muž přišel o život 23. srpna, když ho ve čtvrti Moabit nedaleko centra Berlína útočník z bezprostře­dní blízkosti zezadu opakovaně střelil do hlavy. Podezřeléh­o Rusa zadržela policie téhož dne. Nyní je ve vazbě a soud s ním by měl začít ještě letos.

Rusko podíl na vraždě odmítá. Německé nejvyšší státní zastupitel­ství je ale přesvědčen­o, že si vraždu objednala Moskva. Spolupacha­tel Changošvil­iho vraždy se podle zjištění investigat­ivního webu Bellingcat do Německa dostal díky slovenském­u vízu. Toto vízum získal na konzulátu v Petrohradě pod falešným jménem. Lavrov na tiskové konferenci se svým německým protějškem podle agentury Interfax 11. srpna uvedl, že není vyloučené, že ve vyhoštění ruských diplomatů ze Slovenska mají prsty Spojené státy.

Slovensko přitom šéf ruské diplomacie označil za „přátelskou zemi“, se kterou Moskva nikdy neměla „politický problém“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia