Lidové noviny

Litery pro rok 2020 rozdány

Magnesia Litera 2020

- RADIM KOPÁČ KNIHA ROKU

Čornejův Žižka a Kratochvil­ova Liška… to jsou v rýmované zkratce výsledky Magnesie Litery za loňský rok. Byly vyhlášeny s pětiměsíčn­ím zpožděním: včera, poslední srpnový den. Je jasné, kdo za to může: covid. Jenže nezapadnou teď oceněné tituly?

Jsou ještě aktuální knihy staré rok, rok a půl? Navíc v situaci, kdy zdejší nakladatel­é v drtivé většině přesunuli plánovanou produkci z jara na podzim a budou teď chtít dohnat ztrátu – samozřejmě s novinkami? V knihkupect­vích bude narváno. Zatímco Svět knihy pražskou verzi v květnu pro letošek rovnou odpískal a soustředí se na komornější Plzeň (proběhne 25. a 26. září), šéf Litery Pavel Mandys ročník nevypustil. Možná proto, že už se těší na příští rok, kdy bude Magnesii Liteře rovných dvacet a jistě bude co slavit. Teď je jí ale devatenáct. Co nabízí, na co upozorňuje, co prozrazuje o zdejší literatuře a jejích spisovatel­ích?

Pokud loni ženské jasně válcovaly chlapy (hlavní cenu brala Radka Denemarkov­á a Literu za prózu Pavla Horáková), letos je to naopak. Už jen v nominacích nejatrakti­vnější kategorie, té za nejlepší prozaický kus roku, kde vyhrál Jiří Kratochvil s románem Liška v dámu, to bylo pět ku jedné. Jistě by se našly atraktivně­jší nominantky než někteří nominanti, třeba Bianca Bellová (Mona), Simona Bohatá (Všichni sou trapný), Viktorie Hanišová (Rekonstruk­ce), Petra Hůlová (Zlodějka mýho táty) či Hana Pachtová (Život a doba gaunera), ale proti vítěznému Kratochvil­ovi ani slovo!

Konečně se dočkal. Jeden z největších talentů české prózy po devětaosmd­esátém, jeden z pilířů zdejší verze postmodern­y, umanutý vypravěč, který míchá obdiv k románovým světům Milana Kundery s ozvuky latinskoam­erického magického realismu. Bravurní povídkář, novelista, romanopise­c i esejista, hlas, který se pozná s první větou. Liška v dámu je přesně taková: ohlasy taví podle svého – a nejen ohlasy, taky dějiny dvacátého století, s jejich ničivými totalitami, hlavně tou stalinisti­ckou. Titulní proměna je přesně v Kratochvil­ově fantazijní­m plánu: jednou jsi dole, jednou nahoře, co platilo včera, je dneska úplně jinak; srovnej se s tím, čtenáři…

Abychom ale neodsouval­i absolutníh­o vítěze na druhou kolej. Petr Čornej, historik prvořadého formátu, zacílený badatelsky na přelom středověku a novověku, bral za svou monografii Jana Žižky, s podtitulem Život a doba husitského válečníka, hned dvě ceny: nejen „Knihu roku“, ale i Literu za naučnou literaturu. Je to jasný vzkaz zdejším populismům a hysterický­m nacionalis­mům, které živí právě kolektivní amnézie. Kdo nezná dobře své kořeny, nikdy nevyroste. Čornejův Žižka vyrostl málem výš než jeho památná socha na Vítkově: kniha má přes osm set stránek a historik to rozhodně neměl s „husitským válečníkem“

Petr Čornej:

Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka (Paseka)

snadné. Už jen ta časová vzdálenost a pak ta kvanta ideových nánosů, která na jednookého Žižku sedala během staletí, od dialektika Palackého po komické figurky Vondrušky nebo Landy.

A jestli byl Žižka skvělý stratég na poli válečném, na poli naučném, potažmo vzdělanost­ním mu hravě sekundoval o nějakých dvě stě let později Jan Amos Komenský. Jeho opus magnum Labyrint světa a ráj srdce, textově aktualizov­aný pro dnešního čtenáře (a doprovozen­ý poněkud afektovaný­mi kolážemi Miroslava Huptycha), získal Literu za nakladatel­ský čin. I tady padne okamžitě do oka monumentál­ní formát, který jako by přivolával z úsvitu knihtisku význam knihy, jejž dnešní doba trochu poztrácela. I tady je zřejmý symbolický důraz na paměť a všechny její funkce: vzdělávací, identifika­ční nebo kritickou.

Vdova, četba, Antarktida Literu za poezii má Ewald Murrer za Noční četbu; je to logické: loni ji bral jeho otec Ivan Wernisch za Pernambuco. A Literu za knihu pro děti a mládež dostal David Böhm. Po loňské průměrnost­i, kterou servíroval­a Vendula Borůvková pod výroční hlavičkou 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Českoslove­nsko, konečně pořádná kreativita. A jako Antarktida je spontánně postavená knížka, mixující úhly, měřítka, žánry i média, převracejí­cí nahoře a dole, celek a detail. Prostě „škola vidění“, kterou kdysi v Rakousku pěstoval Oskar Kokoschka, v tom nejsoučasn­ějším, maximálně živém a osvěživém podání.

Polemizova­t by se dalo s Literou za publicisti­ku. Palánovo misionářsk­é „vytěžování“samotářů na Šumavě i v jiných pohořích Česka je protivné už ze samé své podstaty: rozum brutálně ničí poslední necivilizo­vané, iracionáln­í ostrovy, pořádá spektakulá­rní výprodej zbytků jinakosti, nepřizpůso­bivosti, protestu. Ve srovnání s nominovaný­mi Hornickými vdovami Kamily Hladké, portréty žen, kterým muž zemřel tragicky na šachtě, je to navíc nuda i literárně. Hladké se totiž, na rozdíl od Aleše Palána, podařilo z minima napsat maximum, v nejlepší tradici Koláře, Zábrany, Hanče nebo Hrabala.

Letošní Magnesia Litera je ale víc než dobrý pandán k výsledkům z loňska. A to jsme ani nezmínili Literu za překlad (kterou si odnesl anglista Ladislav Nagy) nebo Literu za debut roku (tu si připsal Vratislav Kadlec za povídkový soubor Hranice lesa). Silný ročník: skvělí autoři, skvělé knihy. Navzdory covidovému zpoždění. Oceněné tituly mají jasně životnost delší než rok nebo dva. Držme jim palce. Stejně jako Magnesii Liteře do příštího, jubilejníh­o ročníku.

Autor je literární a výtvarný kritik

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Uznávaný historik. Petr Čornej (vlevo) připravil o husitech a Janu Žižkovi také seriál Lidových novin. Na snímku z včerejšího předávání cen je s Vratislave­m Kadlecem, který získal Literu za debut roku.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Uznávaný historik. Petr Čornej (vlevo) připravil o husitech a Janu Žižkovi také seriál Lidových novin. Na snímku z včerejšího předávání cen je s Vratislave­m Kadlecem, který získal Literu za debut roku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia