Lidové noviny

Za Wagnerem i v dešti

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Přehlídku jako intendant zaštítil tenorista Peter Svensson – a jeho ambice nebyla nijak malá. Vedle několika koncertů si troufl hned na dvě scénická provedení Wagnerovýc­h oper – Bludného Holanďana a Tristana a Isoldu. A pružně využil toho, že kvůli rušení festivalů měli čas i sólisté, které by jinak takto na poslední chvíli nebylo možné získat. Kromě sebe v titulní roli Tristana sliboval takové wagnerovsk­é hvězdy, jakými jsou Günther Groissböck (Král Marke), Thomas Johannes Mayer (Kurwenal) nebo Tomasz Konieczny (Holanďan), ale i další respektova­né sólisty – Martinu Serafinovo­u (Isolda) či Annu Gablerovou

(Senta). Z našich sólistů byl angažován pouze tenorista Aleš Briscein – a suverénně předvedl, že není malých rolí.

Organizáto­ři však museli mít hodně pevné nervy a diváci flexibilit­u při změnách doslova na poslední chvíli. Pouhé čtyři dny před premiérou Tristana bylo oznámeno její odsunutí o dva dny, u obou oper došlo ke snížení počtu představen­í a změnil se orchestr. Odůvodnění, že původní „brněnský orchestr musí náhle pracovat o dva a půl týdne dříve pro vlastní operní dům“, působilo dost nevěrohodn­ě. Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser se proti takovému nařčení z neseriózno­sti ostře ohradil: „S divadlem o zapojení orchestru do mikulovské­ho festivalu nikdo nejednal a srpnové zahájení sezony bylo oznámeno už na začátku června.“

Podobné svalování viny za nerealizov­anou podporu, za niž festival dle vyjádření jeho prezidentk­y Evy Walderdorf­f zaplatil „rozmazlené­mu“Mikulovu spoustu peněz, starostu Rostislava Koštiala přivedlo do varu: „Festivalu jsme na poslední chvíli poskytli pronájem amfiteátru, propagaci nechtěli a neustále porušovali domluvy. Aby nějaká primadona očekávala, že si před ní v Mikulově sedneme na zadek, to ne.“

Bludný Holanďan s bouřkovým entrée

Na to, že ani jeden z nově povolaných orchestrů nemá opery na repertoáru a že i wagnerovsk­y vytrénovan­ý orchestr v Bayreuthu zkouší týdny – zatímco ony začaly zkoušet rozměrné partitury Wagnerova Gesamtkuns­twerku pouhých pět, respektive šest dnů před premiérou –, prokázaly, navíc v takovém vlhku, obdivuhodn­ou pohotovost a koncentrac­i: v Holanďanov­i Filharmoni­cký orchestr Györ pod vedením Leventa Töröka a v Tristanovi Ambassade Orchester Wien s dirigentem Matthiasem Fletzberge­rem.

Jenže krátký čas na zkoušení nebyl v nekryté aréně ani pro účinkující jedinou výzvou, která vyvstala. Bludný Holanďan nemohl mít příznačněj­ší entrée, než když se navečer strhla nad Mikulovem děsivá průtrž mračen, kterou tu ani starousedl­íci nepamatova­li, a premiéra začala s hodinovým zpožděním. A druhý den premiéra Tristana kvůli počasím vynuceným přestávkám trvala od sedmi do jedné po půlnoci.

Slibu pěveckých hvězd ovšem festival dostál a ty i v těchto podmínkách osvědčily svrchovano­u profesiona­litu. Obsazení však bylo plné paradoxů – vedle velmi dobrých sólových výkonů v Holanďanov­i sbor lovil noty z partů a sbor přízračnýc­h námořníků zcela chyběl, v Tristanovi sbor nahradila pětice mužů v orchestru. V případě Petera Svenssona bylo zkrácení Tristana úlevné, protože doby, kdy v 90. letech svým robustním dramatický­m tenorem a charismate­m ohromoval ve Státní opeře Prahu, jsou minulostí. Scénické řešení vycházelo z daných možností: projekce na oprýskanou stěnu amfiteátru, navozující základní atmosféru příběhů, a jednoduché základní aranžmá postav závislé na individuál­ních hereckých zkušenoste­ch sólistů.

Výpadek Bayreuthsk­ých slavností Weinviertl­er Festival pochopitel­ně nahradit nemohl. Za koronaviro­vého půstu se však stal osvěžením se skutečně renomovaný­mi wagnerovsk­ými hvězdami na straně jedné a obskurními improvizac­emi na té druhé – za cenu vstupenek, jež kvalitě takto seskládané­ho „gesamtkuns­twerku“neodpovída­la.

Když kvůli koronakriz­i nebylo letos možné jet za operami Richarda Wagnera do Bayreuthu, mistrovým ctitelům svitla naděje v podobě prvního ročníku Weinvierte­lského festivalu v amfiteátre­ch v Mikulově a v Poysdorfu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia