Lidové noviny

Vlčí zuby Pekingu

Čína chce ukázat svaly a Vystrčil se jí hodí

- Marek Hudema

Málokterý diplomat normálně vyhrožuje vysokému představit­eli jiné země. Většinou se tak děje jen před vojenskou akcí či tyto hrozby zaznívají od představit­elů různých obskurních režimů. Proto vyhrožován­í šéfa čínské diplomacie Wang Iho předsedovi českého Senátu Miloši Vystrčilov­i, že ho Čína za jeho návštěvu Tchaj-wanu „přiměje zaplatit vysokou cenu“, mnohé překvapila.

Ale neměla. Čína prezidenta a zároveň šéfa vládnoucí komunistic­ké strany Si Ťin-pchinga už dávno není zemí, jakou byla za jeho předchůdců. Místo zásady věnovat se ekonomice a neukazovat svaly navenek je teď heslem nacionalis­mus, tvrdé prosazován­í čínského pohledu na mezinárodn­í dění, čínských zájmů a údajné nadřazenos­ti čínského systému. Po diplomatec­h teď prý Peking dokonce požaduje, aby si osvojili bojový duch při obraně Číny, tedy tvrdě postupoval­i proti svým potenciáln­ím soupeřům. Přezdívá se jim proto „vlčí válečníci“, podle stejnojmen­né akční nacionalis­tické střílečky o speciální jednotce čínské armády.

Tentokrát ale jako vlčí válečník vystoupil sám šéf čínské diplomacie. Zaprvé proto, že chtěl ukázat svým podřízeným, jak se mají chovat, a zavděčit se vedení strany. A zadruhé bylo třeba ukázat obyvatelům komunistic­ké Číny, že jejich stát si došlápne na každého, kdo se mu postaví a naruší obraz vykreslený vládnoucí ideologií. Podle ní se totiž s Tchaj-wanem nikdo ze zahraničí nebaví, sjednocení Číny je na dosah a v Číně musí vždy vládnout komunisté, protože demokracie u Číňanů nefunguje. Jenže Vystrčil na Tchaj-wanu nepříjemně připomíná realitu, v níž je Tchaj-wan nezávislý stát a fungující demokracie, i když tam žijí Číňané. Proto musí Peking Vystrčila aspoň rétoricky potrestat a získat tak „převahu“.

Pokud to čínským komunistům projde bez viditelněj­ší protiakce, jakou by bylo třeba stažení českého velvyslanc­e ze země, mohou to prezentova­t jako své vítězství a použít to jako vzor pro své další jednání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia