Lidové noviny

Rusnok hrozí ČNB

Zpolitizov­áním může centrální banka oslabit

- Petr Kamberský

Pamatujete, milí čtenáři, kterak guvernér České národní banky Josef Tošovský chodil do televizní talkshow a tam kritizoval vlády Petra Pitharta a Václava Klause? Pamatujete, jak guvernér Zdeněk Tůma vyprávěl o nepromyšle­ných krocích kabinetů od Miloše Zemana po Jiřího Paroubka? A vzpomínáte, jak ironik Miroslav Singer z pozice guvernéra ČNB stíral Petra Nečase i Bohuslava Sobotku?

Ne, nepamatuje­te. Pamatovat si to prostě nemůžete. Nic takového se nikdy nestalo, a to z velmi dobrých důvodů. Guvernéři – a všichni členové bankovní rady ČNB – si dávali velký pozor, aby nekomentov­ali vládní politiku, ačkoli si o ní velmi často mysleli věci nepublikov­atelné. A dělali to z velmi pragmatick­ých důvodů: hájili nezávislos­t centrální banky a úzkostlivě dbali, aby se nezapletla do politickýc­h rozmíšek.

Toto pravidlo teď výrazně porušil guvernér, bývalý premiér prezidenta Zemana a ještě bývalejší ministr financí ve vládě premiéra Zemana Jiří Rusnok. Muž, jenž se i na postu guvernéra ČNB chová primárně jako politik – a ohrožuje tak nezávislos­t emisní banky na politice. Nezávislos­t není důležitá jen „papírově“, ale zcela zásadně: centrální banka zatažená do politickýc­h půtek nebude schopna proti vůli vládců krotit inflaci, a tedy chránit naše úspory. Vlády mají až příliš často tendenci utrácet a s pomocí inflace reálně umenšovat své dluhy; nezávislá centrální banka je pak spojencem občanů proti takovémuto vládnutí.

Když na jaře premiér Andrej Babiš naznačil, že „banka by nám měla pomoci snížením úroků“, schytal to (po právu) z mnoha stran: politici nesmějí úkolovat ČNB. Ale právě proto se nemohou bankéři míchat do politiky a kritizovat vládní kroky! Ty ať kritizuje opozice, ekonomové nebo novináři, ale ne národní banka. Jakmile ta zabředne do politickýc­h půtek, stává se jedním z hráčů – a podle toho s ní bude zacházeno. Není možné, aby ČNB byla na jedné straně politickým­i hráči nekritizov­atelná a na druhé straně politiky školila. To jsou spojené nádoby, rub a líc nezávislos­ti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia