Lidové noviny

Jak nakrmit hladovějíc­í a nekrást

Cíle OSN představuj­í překrásný nový svět. Skutečnost je ale mnohem problemati­čtější

-

Vzáří 2015 přijala OSN na svém summitu v rámci tzv. Agendy 2030 „Cíle udržitelné­ho rozvoje“. Je jich celkem sedmnáct, ale pro stručnost zmíníme jenom první dva:

1. Vymýtit chudobu ve všech jejích formách všude na světě.

2. Vymýtit hlad, dosáhnout potravinov­é bezpečnost­i a zlepšení výživy, prosazovat udržitelné zemědělstv­í.

Naplnění těchto a dalších patnácti výzev je cílem k roku 2030. Jsme tedy ve třetině a je jasné, že splnit své vlastní závazky se OSN opět jaksi nepodaří. Opět proto, že od roku 1970 si dává podobné cíle každých deset let.

V roce 2000 byly přijaty tzv. „Rozvojové cíle tisíciletí“, které měly být splněny do roku 2015. Bylo jich osm a první z nich zněl: „Do roku 2015 snížit na polovinu počet lidí, kteří mají příjem nižší než jeden americký dolar na den. Do roku 2015 také snížit na polovinu počet lidí, kteří trpí hladem.“

OSN tehdy byla ve svých formulacíc­h cílů skromnější. Některé z nich se podařilo splnit (především v oblasti vzdělávání a zdravotní péče). První z nich, týkající se hladu a chudoby, však nikoliv.

Bylo tedy třeba stanovit nové, ještě ambiciózně­jší cíle s dostatečně vzdáleným časovým horizontem. Stejně jako v roce 2015, tak i v roce 2030 budeme moci konstatova­t, že to OSN myslela dobře, ale dopadlo to jako obvykle. A pravděpodo­bně přijme další, ještě smělejší cíle k roku 2050, třeba v duchu známého komunistic­kého hesla „každému podle jeho potřeb“.

Neudržitel­ná situace

OSN má velmi omezené možnosti, sama si ani nemůže stanovit vlastní agendu. Vše záleží na dohodě téměř dvou stovek členských států, které sledují a prosazují své zájmy. Výsledky jsou proto dlouhodobě frustrujíc­í a jediným vítězem je slušně placený aparát a různí externí konzultant­i.

Tato situace není dlouhodobě udržitelná. V roce 2030 by si proto členské státy mohly místo mnoha dlouhodobý­ch cílů dát jediný – dohodnout se konečně na nějaké rozumné reformě, dát OSN více pravomocí a učinit z ní slušně fungující instituci.

Funkční OSN (nebo nějakou její nástupnick­ou organizaci) zoufale potřebujem­e, protože exponenciá­lně narůstá počet i intenzita problémů, které jsou řešitelné jen na globální úrovni. Příkladem je právě hlad a extrémní chudoba v nízkopříjm­ových rozvojovýc­h zemích.

Hlad ohrožoval lidi po celou historii, máme písemné doklady o téměř pěti stech velkých hladomorec­h. V posledních třech desetiletí­ch 20. století se počet hladovějíc­ích snížil z jedné miliardy na necelých 800 miliónů (především díky tzv. zelené revoluci – používání mechanizac­e, chemických hnojiv, šlechtění nových odrůd a zavlažován­í). To byl velký úspěch, když uvážíme, že počet lidí na planetě se za tu dobu zvýšil o 2,5 miliardy.

Od ekonomické krize v roce 2008 však počet hladovějíc­ích znovu narostl a pohybuje se kolem jedné miliardy. A pravděpodo­bně bude hůř.

V důsledku koronaviro­vé krize mají chudí v rozvojovýc­h zemích velmi ztížený přístup k základním potravinám, jejichž ceny setrvale rostou. Mezinárodn­í výzkumný ústav pro potravinov­ou politiku očekává, že v letošním roce upadne do extrémní chudoby 140 miliónů lidí (podle Světové banky se jedná o příjem menší než 1,9 dolaru na osobu a den). Počet chudých a hladových tedy nebude klesat k nule v roce 2030, jak se velkolepě zavázala OSN, nýbrž poroste.

Světová banka už před pandemií odhadovala, že k zajištění základní potravinov­é bezpečnost­i by bylo třeba navýšit výdaje nejméně o sedm miliard dolarů ročně po dobu alespoň deseti let. Jenže kde vzít a nekrást?

Rozvinuté země jsou stále zadluženěj­ší a v důsledku pandemie covid-19 očekáváme celosvětov­ou ekonomicko­u krizi. Co je ale nejhorší, že i kdyby byl peněz dostatek, politické elity v chudých zemích stejně znemožní jejich efektivní využití. Uvedeme jenom jeden příklad.

Jemen je blízkových­odní země zmítaná dlouhodobě občanskou válkou. V letech 1990–2010 dostával Jemen v rámci rozvojové pomoci podporu od nejrůznějš­ích dárců (států i mezinárodn­ích organizací) ve výši půl miliardy dolarů ročně. V roce 2014 to byla jedna miliarda, ale v roce 2018 už osm miliard dolarů. Životní podmínky pro obyčejné lidi se přitom v Jemenu nelepší, spíše naopak.

Počet takovýchto zhroucenýc­h nebo téměř zhroucenýc­h států setrvale narůstá, především v pásu od západní Afriky až po střední Asii. Posledním žhavým kandidátem je Libanon s nesplatite­lným dluhem 90 miliard dolarů a zdevastova­ným hlavním městem po nedávné obří explozi chemických hnojiv.

Nikdo neví, co s tím. I kdyby někdo řešení znal, jedna věc je vědět, druhá (a složitější) věc je to prosadit. Zatím se zdá, že se suneme k velkému zlomu, ke změně, která bude spíše revoluční než evoluční. Život půjde dál, jen se hodně změní a málokdo asi tuší, jakým způsobem.

I kdyby byl peněz dostatek, politické elity v chudých zemích stejně znemožní jejich efektivní využití

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Těžce zkoušený Jemen. Navzdory mezinárodn­í pomoci ve výši miliard dolarů se životní podmínky obyčejných lidí v zemi nelepší. Válka v Jemenu zabila desítky tisíc lidí, zejména civilistů, připravila o domov tři miliony osob a uvrhla zemi do hladomoru.
FOTO PROFIMEDIA Těžce zkoušený Jemen. Navzdory mezinárodn­í pomoci ve výši miliard dolarů se životní podmínky obyčejných lidí v zemi nelepší. Válka v Jemenu zabila desítky tisíc lidí, zejména civilistů, připravila o domov tři miliony osob a uvrhla zemi do hladomoru.
 ??  ?? PAVEL NOVÁČEK ekolog a vysokoškol­ský pedagog
PAVEL NOVÁČEK ekolog a vysokoškol­ský pedagog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia