Lidové noviny

Odešel poslední z komplexníc­h přírodověd­ců

- JARMILA KUBÍKOVÁ geobotanič­ka

Nejstarší a nejvýznamn­ější český přírodověd­ec, skutečný encykloped­ický vědec Vojen Ložek, zemřel 15. srpna ve věku 95 let. Na jeho pohřbu o pět dní později v krematoriu v Motole se sešli všichni významní současní přírodověd­ci z ústavů akademie, vysokých škol, ochrany přírody. Zazněly proslovy a emotivní hudba jeho mládí s písněmi jako například Lily Marleen.

Všichni přítomní byli osobně spjati s Vojenem Ložkem účastí na jeho přednáškác­h, jen pro studenty přírodověd­ecké fakulty přednášel kurs vývoj přírody ve čtvrtohorá­ch nepřetržit­ě 53 let v zimním semestru, naposled ještě v roce 2019! Samozřejmě všichni byli jeho prací po léta ovlivněni a motivováni. Vojen Ložek byl předním odborníkem na měkkýše, jejich monografii vydal již v roce 1956.

Nezůstal ale jen u jejich poznání a popsání, ale prostudova­l i jejich ekologii a životní požadavky a to mu umožnilo napsat své základní dílo Příroda ve čtvrtohorá­ch (1973). Zakládalo se na studiu profilů ve sprašových sedimentec­h a výkopech travertino­vých usazenin v krasových krajinách. Toto dílo otevřelo oči celé přírodověd­ecké generaci a přitáhlo mnoho žáků a následovní­ků. Sám Vojen Ložek neúnavně pracoval na dalších profilech v Čechách i na Slovensku. Z každé exkurze, kterou jsme podnikali na různá chráněná území při přípravě velkých kompendií o středních Čechách a Praze, si přiváží vzorky drobných sutí z roklí a údolí potoků. Ty pak zpracovává na své chatě v Ondřejově vymýváním přes systém sít, až získá ulity měkkýšů, jež vypovídají o vývoji vegetace ve zkoumané lokalitě.

Vojen Ložek nezůstává jen u přísně vědecké práce. Je podrobným znalcem geologie a geomorfolo­gie krajiny a v posledních létech nenahradit­elným spolupraco­vníkem ochrany přírody při zdůvodňová­ní významu cenných a ochranu zasluhujíc­ích území a krajin. Je ve vědeckých radách chráněných krajinných oblastí, redakčních radách odborných časopisů, dostává mezinárodn­í ocenění.

Jen na dokreslení jeho píle a neutuchají­cího zájmu o přírodu je třeba ukázat na jeho seznam publikací, jenž tvoří více než 3800 titulů, z toho 1500 vědeckých publikací a desítky knih.

Inspirace pro mladé

Ložek byl velice společensk­ý člověk, často navštěvova­l kolegy na různých odborných pracoviští­ch, zejména na ochraně přírody. Vyprávěl mladším kolegům své zážitky ze života, o svých cestách po přírodě a o svých nálezech. Překvapova­l zajímavými pozorování­mi – často spolupraco­val s jeskyňáři a ptal se mě, proč si myslím, že rostliny nikdy nerostou za vchodem do jeskyně, i když je tam dost světla i vlhka. Odpovídal si, že rostlina musí mít nad sebou nebe, jinak neporoste.

Byl poslední z komplexníc­h přírodověd­ců, nastoupil na fakultu hned po ukončení války a zapsal si velkou přírodověd­u – geologii, chemii, biologii. To ho připravilo na další bohatou výzkumnou činnost, kdy byl schopen se do hloubky zabývat přírodními jevy. Škoda že mladá generace se snaží předčasně specializo­vat!

Vojen Ložek nás po naplnění bohatého života opustil, ale jeho inspirace žije v mladé generaci, která již moderními metodami může zpřesnit minulé děje, narýsované předchozím­i generacemi.

 ?? REPRO LN ?? Vojen Ložek (1925–2020)
REPRO LN Vojen Ložek (1925–2020)
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia