Lidové noviny

Pražský okruh čeká další zdržení

- MICHAL PAVEC

Nejsledova­nější dálniční projekt v zemi utrpěl další ránu. Část Pražského okruhu spojující dálnice D1 a D11 sice má územní rozhodnutí, ale ke včerejšku na něj přišlo 25 odvolání. Stavět se začne nejdříve za dva roky.

Těch 12 kilometrů je klíčových. Jihovýchod­ní část Pražského okruhu – která už má nyní aspoň desetileté zpoždění proti původním plánům – umožní desítkám tisíc řidičů denně pohodlně objet Prahu, aniž by do ní museli sjet a absolvovat nekončící zácpy na Jižní spojce nebo Barrandovs­kém mostě. Důležitá je třeba pro ty, kdo jedou od Hradce Králové na Plzeň a pak dále do Německa. Uleví od hluku a zplodin také celé řadě Pražanů.

Na konci července získala stavba plánovaná mezi Běchovicem­i (sjezd z D11) a Modleticem­i (sjezd z D1) velmi důležité územní rozhodnutí. Tedy „razítko“umožňující zasadit dálnici do krajiny. Do včerejší půlnoci běžela možnost odeslat odvolání – do fyzické či datové schránky městské části Praha 22, jejíž úředníci ono územní rozhodnutí vydali.

Vyřízení? Reálně za rok

„K tomuto okamžiku evidujeme 25 odvolání,“řekla včera před polednem LN Pavla Vinklářová z odboru výstavby Prahy 22. Předpoklad je, že jich ještě přibude. S pondělním razítkem můžou totiž protestní lejstra dorazit i několik dnů po lhůtě. Odvolání pak Praha 22 podstoupí o úřední stupínek výš – na odbor stavebního

řádu pražského magistrátu. A ten o argumentec­h rozhodne.

„Vyřízení může trvat šest až dvanáct měsíců. Když budu realista, pravomocné územní rozhodnutí budeme mít příští rok v létě,“odhadl pro LN Radek Mátl, šéf Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD), které výstavbu Pražského okruhu zajišťuje. Po získání „razítka“bude následovat výkup pozemků a žádost o stavební povolení. Podle Mátla se začne jihovýchod­ní část okruhu mezi D1 a D11 stavět nejdříve v polovině roku 2022. Dokončení je pak podle něj reálné za další čtyři roky. Na budoucí trase se sice nachází i tunely, ale nikterak technologi­cky náročné.

Raději dále od Prahy

Odvolání proti jihovýchod­ní části okruhu, která má vyjít na více než devět miliard korun, podávala zájmová sdružení nebo městské části, které mají s okruhem něco společného. Třeba Horní Počernice nebo Dolní Chabry. Radnici prvně

Pražský okruh – úsek 511 jmenované městské části vadí mimo jiné budoucí blízkost frekventov­ané stavby v okolí jejich domů. Dolním Chabrům, které jsou od plánované trasy výrazně dále a severněji, se nelíbí to, že se stavba napojí na oblast Černého Mostu a logicky by pak měla pokračovat směrem k jejím domům.

Městské části ze severu Prahy proti pokračován­í okruhu ve svém okolí dlouhodobě protestují a prosazují variantu, že by se trasa okruhu měla posunout dále do středních Čech. To by však přípravu nedokončen­ých částí silničního prstence kolem metropole vrátilo v podstatě na začátek a výstavbu posunulo o desítky let.

Po dokončení jihovýchod­ní části okruhu, jež je navzdory průtahům nejblíže k realizaci, by bylo pro severní radnice těžší požadovat vedení dalších úseků v jiné než naplánovan­é stopě. O posunutí trasy dále od Prahy některé radnice usilují ale dokonce i u jihovýchod­ního úseku.

„Takové řešení by nikomu nepomohlo. Troufám si tvrdit, že v takovém případě tu okruh do 20 let nebude. Přitom jsme splnili všechny hlukové limity a stavbu zahloubili více, než jsou požadované normy,“řekl šéf ŘSD Mátl.

Okruh, který není dokola

Ani dokončením tohoto úseku nebude Pražský okruh zdaleka kompletní. K úplnosti mu nyní zbývá více než polovina: 44 kilometrů z celkových 83. První úsek, spojující Satalice a Běchovice, je otevřený od 12. října 1984, tedy už 36 let. A naposledy se páska na okruhu stříhala před deseti lety, kdy se otevírala cesta mezi brněnskou a plzeňskou dálnicí.

Zbývají ještě tři úseky na severu Prahy, o nichž už byla řeč: přes Ruzyni, Suchdol a Satalice. U nich se s počátkem stavby počítá nejdříve v roce 2026. Ovšem vzhledem k odporu čtvrtí, jež má okruh protínat, se termíny začátku stavby ani jejího dokončení nedají odhadnout: u nich ŘSD ještě ani nepožádalo o územní rozhodnutí.

Vyřízení může trvat šest až dvanáct měsíců. Když budu realista, pravomocné územní rozhodnutí budeme mít příští rok v létě.

RADEK MÁTL generální ředitel ŘSD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia