Lidové noviny

Z Rusnoka mluví bývalý premiér a ministr financí

- IVANA PEČINKOVÁ

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok v neděli překvapil svými kritickými slovy na adresu plánovanéh­o zrušení takzvané superhrubé mzdy. Politici i ekonomové naopak opatření, které znamená snížení faktické daňové sazby z 20,1 procenta na 15, z drtivé většiny vítají. Reakce odborníků, které oslovily LN, se ovšem různí. V jednom se ale všichni oslovení shodují: donedávna přísně střežená hranice mezi hájemstvím ČNB a vlády se začíná narušovat. Což by do jisté míry mohlo být dobře – pokud nezačne vláda mluvit do měnové politiky.

„Daň z příjmu v kontextu české daňové soustavy by se měla zvyšovat a ne snižovat, protože ji máme extrémně nízkou. V kontextu Česka je to zbytečně řada vyhozených desítek miliard korun,“řekl guvernér v pořadu ČT Otázky Václava Moravce za účasti dalších ekonomů stejného názoru, Danuše Nerudové a Filipa Matějky. Svůj názor Rusnok zasadil do kontextu obav o stav veřejných financí a dodal, že nižší daňové odvody stejně nepovedou k tomu, že lidé takto získané peníze navíc utratí a tím podpoří hospodářsk­ý růst. Snížit by se podle něj naopak měly odvody na sociální pojištění.

V bankéřskýc­h a ekonomický­ch kruzích vyvolaly Rusnokovy výroky značné rozpaky. „Nechápu, proč se guvernér pouští do daní,“podotkl jeden z bývalých špičkových bankéřů a dnes vlivný ekonom. „Snad se v něm probudil bývalý ministr financí,“dodal. „Jsem překvapený tím, že byl guvernér tak razantní,“podotkl další oslovený. Stejně jako jiní lidé z nejvyšších pater bankovnict­ví, které oslovily LN, nechtěl být jmenován.

Gentlemans­ká dohoda Centrální banka je regulátore­m bankovního a finančního sektoru, a proto jde o velmi citlivou otázku. Navíc se týká vztahu mezi vládou a centrální bankou, který je vysoce střeženou věcí a vidí do něj jen nejzasvěce­nější lidé uvnitř.

Ovšem právě vztah vláda–ČNB je tím, kvůli čemu Rusnok překvapil. Překročil totiž do značné míry mantinely, považované nejen u nás, ale i ve vyspělých zemích za jeden z pilířů potřebné nezávislos­ti měnové politiky. Součástí těchto mantinelů je i komunikace, do níž by neměly na veřejnost pronikat názory na činnost druhého.

„Rusnokův předchůdce Zdeněk Tůma by býval místo komentáře na adresu daní odpověděl stručnou větou nezlobte se, k tomuto se vyjadřovat nebudu,“uvedl další z bankéřů s tím, že evidentně dochází k rozvolňová­ní gentlemans­ká dohody, neformálně uzavřené před řadou let, že se centrální banka nebude míchat do hospodářsk­é politiky vlády a naopak. Důvodem podle něj může být to, že na nejvyšším postu v ČNB nyní sedí člověk, který byl mimo jiné premiérem a ministrem financí.

„Nemám pocit, že by se guvernér snažil zasahovat do politiky nebo komukoliv pomáhat. Je to spíše názor experta, který zná obory, jichž se daná problemati­ka týká,“dodal. Proto nepovažuje Rusnokův komentář za škodlivý, spíše naopak. Mohl by přispět k vyšší míře koordinace mezi ČNB a vládou. Snížení daní v současné situaci znamená zvětšení děr ve veřejných financích, což nakonec ztěžuje práci centrální bance. „Viděl bych ale jedno riziko. Vláda by mohla k věci přistoupit symetricky a začít mluvit centrální bance do její měnové politiky,“uzavřel.

Menší část oslovených bankéřů však dala Rusnokovi za pravdu. „Má absolutní pravdu. Osobně jsem zděšený z toho, jakou díru to udělá ve veřejných financích,“řekl jeden z nich. „Souhlasím se vším, co řekl,“připojil se jiný.

Většina bankéřů oslovených LN považuje kritiku vládní daňové reformy z úst guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka za překročení nepsaného pravidla, podle něhož centrální banka nekritizuj­e vládní politiku a naopak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia