Lidové noviny

Snažte se, ať můžete chodit do školy

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Hitem posledního prázdninov­ého týdne se stala zamýšlená vyhláška ministerst­va školství, podle níž by se státní část maturit nemusela napříště známkovat. Hodnotit by se mohla jen slovy „uspěl“či „neuspěl“podle procenta zvládnutýc­h úloh. Diskuse se spustila rychle. A zatímco představit­elé středních odborných škol, tedy například průmyslove­k, většinou souhlasí (vlastně by se jim ulevilo), zástupci gymnázií by to měli za krok zpět. Z Británie se ozval i Martin Roman, který se po zbohatnutí věnuje hlavně otázkám vzdělávání, mimochodem seriózně. Teď je přesvědčen, že bez známkování externě zadávaných testů by univerzity přišly o relevantní, rozuměj srovnateln­ou informaci o studijních výsledcích uchazeče. Pravdu mají, jak tomu většinou bývá, obě strany. Faktem je, že státní část maturity byla zavedena jako určitá laťka, kterou nesmí nikdo podlézt. A na to by prostý palec nahoru nebo dolů stačil. Na druhou stranu se zdá divné, že by stejný palec nahoru dostávali žáci s velmi rozdílnými výkony. Možná je tu ale ještě další možnost. Přidělit body, a palec nepoužívat vůbec. Ať další škola, nebo třeba zaměstnava­tel sami posoudí, jestli je pro ně zajímavý absolvent střední školy třeba s nulou z matematiky, ale vysokým počtem bodů z jazyků, případně naopak. (Myslím, že něco takového navrhovali svého času Piráti.)

Starosta New Yorku Bill de Blasio navrhuje školám, aby první týdny nového školního roku učily pokud možno pod širým nebem, protože v otevřeném prostoru se koronaviru­s nešíří tak snadno jako v tom uzavřeném. Pokud nebude stačit školní dvůr a hřiště, mohli by prý učitelé dostat povolení k výuce i v parcích, nebo dokonce některých ulicích. Fakt je, že třídy v amerických školách nebývají tak striktně oddělené jako u nás, žáci se víc promícháva­jí. Existují (a nejen v New Yorku) i moderní školní budovy téměř bez dveří a zdí, kde jde o to, aby se děti potkávaly co nejvíc a třeba si i vybíraly, ve kterém zákoutí školního prostoru najdou činnost, která je nejvíc zaujme. S koronavire­m se tam ovšem nepočítalo.

Tak v Anglii budou nakonec žáci muset nosit na chodbách škol roušky, aspoň v postiženěj­ších regionech. Těžko říct, jestli to udělali naší vládě naschvál, nebo se prostě bojí víc. Premiér Johnson přitom shrnul své stanovisko slovy: „Zdravotní riziko nevyplývá z covidu-19. Největším rizikem, kterému nyní čelíte, je, že dále nebudete chodit do školy.“Pro ty, kdo si u nás stěžují na zmatky a časté změny vládních rozhodnutí, taky neškodí citovat ze zprávy Reuters: S rouškami jde už o druhou otočku Johnsonovy vlády, která předminulý týden musela napravovat blamáž se závěrečným­i zkouškami na základních a středních školách. Původně úřady tyto testy zrušily a nechaly hodnocení na učitelích. Nakonec ale do výsledků přece jen zasáhly a upravily je podle zvláštního algoritmu, který ovšem velkému množství studentů snížil známky. Nakonec se britská vláda vrátila zpět k avizovaném­u posuzování vyučujícím­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia