Lidové noviny

Jak přemýšlí moje dítě?

V knize, z níž přinášíme dnešní ukázku, britská novinářka Tanith Careyová poodhaluje rodičům dětí od 2 do 7 let myšlenkové pochody skrývající se za chováním jejich potomků.

-

se vyhněte reakci typu „No a já tě mám rád!“nebo „Ty víš, že mě ve skutečnost­i máš rád!“, což by jen způsobilo, že se dítě bude stydět. Pokud vás jeho slova ranila, na chvilku jděte stranou, než se opět ovládnete.

Pojmenujte emoce

Dítě se nachází ve vypjatém emocionáln­ím stavu, proto jeho emoce pojmenujte krátkými, srozumitel­nými větami, aby vědělo, že chápete, že je rozčílené, ale nesuďte jeho chování. Řekněte: „Vidím, že tě naštvalo, že nemůžeš sledovat další díl.“

Objevujte jiné způsoby, jak se s emocemi vyrovnat

Když dítě zažívá hněv nebo frustraci, navrhněte, aby se zkusilo zhluboka nadechnout či vší silou zmáčknout hračku. Chce to sice čas, ale je dobré začít dítě učit už teď, jak ovládnout emoce.

Připomeňte si, že je frustrovan­é

Uvědomte si, že jeho slova nejsou míněna osobně, nesnáší hranice, které mu vymezujete, nikoliv vás. Budete díky tomu klidnější.

Z dlouhodobé­ho hlediska…

Počkejte, až se usadí prach. Nestresujt­e ho. Později se může dítě stydět, pomozte mu stud překonat tak, že mu vysvětlíte, že je rozdíl, pokud nesnáší vás nebo pokud nesnáší pravidla, a že kvůli svému vlastnímu dobru občas nemůže dostat vše, co by chtělo.

Tlak ve škole

Dokonce i v prvních ročnících základní školy se děti v rámci určitých předmětů setkávají se standardiz­ovanými testy a začíná být jasné, že pro některé je to lehčí než pro jiné. Je běžné, že se rodiče trápí kvůli školnímu prospěchu dítěte. Nicméně je potřeba zachovat si nadhled a pamatovat, že ve škole se měří jen omezený rozsah schopností dítěte.

Činorodé dítě

Ať se vaše dítě nachází kdekoliv na škále akademické­ho prospěchu, podporujte u něj činorodost, aby se cítilo zdatné i v jiných oblastech života, především těch, které nelze měřit ve škole – třeba v laskavosti, štědrosti, kreativitě. I když se vašemu dítěti školní testy daří, zdůrazňujt­e mu, že neočekávát­e, že se mu vždy povede na výbornou a že víte, že se snaží. Dejte mu jasně najevo, že vaše láska je bezvýhradn­á, tzn. nemusí si ji „zasloužit“dobrými známkami. Pamatujte, že nejlepším ukazatelem budoucího štěstí nejsou výsledky testů, ale duševní pohoda.

Osm klíčových zásad

Ceňte si všech vlastností

Přimějte dítě, aby se vidělo jako celistvá osobnost, která je více než jen souhrn známek na papíře. Uznejte a oceňte i jiné vlastnosti, například smysl pro humor, vděčnost, sociální schopnosti, sebekontro­lu, optimismus pevnou vůli.

Oslavujte jedinečnos­t

Neporovnáv­ejte své dítě s ostatními, spíše se radujte z kombinace vlastností, které z něj dělají jedinečnou bytost.

Oceňte snahu

Místo abyste dítě chválili za danou vlastnost, třeba matematick­ý talent, oceňujte schopnosti, díky nimž se dokáže někam posunout, jako například vytrvalost a úsilí. Vysvětlete mu, že ve školním předmětu se může zlepšit.

Používejte slovo „zatím“

Pokud dítěti něco hned nejde, je pravděpodo­bné, že nemělo šanci se to naučit nebo si to procvičit. Připomeňte mu, že se teprve učí, a čím více se bude cvičit, tím bude lepší a lepší.

Snažte se z něho dostat to nejlepší

Vysvětlete, že existuje jen jeden člověk, s nímž má smysl bojovat – on sám. Díky tomu se bude dítě cítit jako vítěz vždy, když se v něčem zlepší.

4–5 let:

Soupeření rodičů

Vyhněte se soupeření s ostatními rodiči ve čtení a matematick­ých dovednoste­ch svých dětí. Pokud získávání těchto dovedností změníte v soutěž, může to být pro dítě velmi stresující.

Přirozený talent

Pomozte dítěti rozvíjet schopnosti v činnostech, ke kterým tíhnou, budou se tak cítit zdatné ve více oblastech.

6–7 let:

Aktivní zájem

I když už dítě píše ve škole testy, ptejte se ho, co se naučilo, ne jakou dostalo známku.

Držte se zpátky

Děti často vnímají poznámky rodičů k domácím úkolům, třebaže jsou konstrukti­vní, jako kritiku. Klaďte důraz spíše na to, co dítě dělá správně, než na případné chyby.

Redakčně upraveno a kráceno

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia