Lidové noviny

Juliš: Kanga? Chybět nebude

Lukáš Juliš

- VOJTĚCH TŮMA

Na jaře dokázal v Olomouci úspěšně restartova­t kariéru, nyní se mu daří také v dresu Sparty. Lukáš Juliš (25) se v úvodních dvou kolech nové sezony fotbalové ligy prosadil třikrát, podepsal se pod dvě výhry Letenských a společně se slávistou Stanislave­m Teclem vede tabulku střelců.

A hlavně je znát, jak moc si fotbalu a důvěry trenéra Václava Kotala užívá. „V takové pozici jsem tu nebyl dlouho. Ve Spartě už jsem něco zažil, mám k ní skvělý vztah. Teď jsem spokojen a doufám, že to tak bude i pokračovat,“říká v rozhovoru pro LN.

LN Před dvěma lety jste měl velké problémy s chodidlem, které si vyžádaly téměř roční pauzu. Zmínil jste, že vás trochu strašil možný konec kariéry...

Máte pravdu. O konci s fotbalem jsem úplně přesvědčen nebyl, ale určitě mi to problesklo hlavou, protože se můj stav nelepšil. Doktoři v Čechách si s tím nevěděli rady, což mě směrem k budoucnost­i trochu znervózňov­alo. Na druhou stranu, srovnal jsem si myšlenky, a navíc se mi v tu dobu narodila dcera, takže jsem s ní mohl být doma. Už nedělám z fotbalu takovou vědu.

LN Sparta v posledních letech prožívá útlum. Jaro ale zakončila triumfem v poháru a zdá se, že se vše začíná otáčet k lepšímu. Kde vidíte hlavní příčiny?

Poslední půlrok jsem to sledoval spíše zpovzdálí. Měl jsem i nějaké zprávy z kabiny, třeba od Michala Sáčka. Přijde mi, že kluci získali zpátky ztracené sebevědomí. Podle mě to byla jen otázka času. Stačilo udělat šňůru vítězství a trochu to nastartova­t, což se povedlo po koronaviro­vé pauze.

LN V tomto přestupové­m období se klub zbavil zbytku drahých posil z éry trenéra Stramaccio­niho. Prospělo to kabině?

Asi trochu ano. Zároveň bych ale chtěl říct, že ti kluci, které sem přivedl trenér Stramaccio­ni,

Narozen: 2. prosince 1994 Místo narození: Chrudim Výška/váha: 187 cm/88 kg Kariéra: MFK Chrudim, Sparta (od 2013), Bohemians 1905 (hostování), Olomouc (hostování)

Ligová bilance: 74 zápasů – 20 branek

Další: šikovný útočník, který si prošel také všemi juniorským­i reprezenta­cemi, jeho rozlet ale brzdily zdravotní problémy.

 ?? FOTO ČTK ?? Našla kanonýra? Lukáš Juliš (vlevo) se raduje s Andreasem Vindheimem z gólu v síti Olomouce.
FOTO ČTK Našla kanonýra? Lukáš Juliš (vlevo) se raduje s Andreasem Vindheimem z gólu v síti Olomouce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia