Lidové noviny

Plíšková, Vondroušov­á i Kvitová start zvládly

Výsledky US Open – 1. hrací den

- NEW YORK

Česká tenistka Markéta Vondroušov­á prošla jako první do druhého kola letošního grandslamo­vého US Open, které se hraje na tvrdém povrchu ve Flushing Meadows kvůli koronaviru bez fanoušků.

Po dvousetový­ch výhrách postoupily i turnajová jednička Karolína Plíšková a Petra Kvitová.

Dvanáctá nasazená Vondroušov­á porazila Greet Minnenovou z Belgie 6:1 a 6:4. Karolína Plíšková zdolala na kurtu Arthura Ashe Ukrajinku Anhelinu Kalininovo­u 6:4 a 6:0 a dvojnásobn­á wimbledons­ká vítězka Kvitová Rumunku Irinu Beguovou porazila 6:3 a 6:2. Všechny tři Češky vyhrály shodně za hodinu a tři minuty.

Vstup do grandslamu, který bývá poslední v sezoně, ale letos je po odložení Roland Garros a zrušení Wimbledonu teprve druhý, absolvoval­y také Marie Bouzková a Tereza Martincová. Jejich duely skončily po uzávěrce vydání.

V New Yorku zpíval kanár Plíšková začala esem, o úvodní podání přesto přišla, ale vzápětí získala díky agresivní hře čtyři gamy v řadě. Vedení 4:1 ale neudržela a soupeřka vyrovnala.

Za stavu 4:4 musela po dvou dvojchybác­h odvracet další dva

MUŽI:

Dvouhra – 1. kolo: Čorič (27Chorv.) – Andújar (Šp.) 7:5, 6:3, 6:1, Londero (Arg.) – Donskoj (Rus.)

6:3, 6:3, 7:5, Thompson (Austr.) – Travaglia (It.) 6:3, 6:4, 4:6, 6:2, Gerasimov (Běl.) – Lajovič (18-Srb.) 6:1, 4:6, 6:4, 6:4, Coria (Arg.) – Jung (Tchaj-wan) 2:6, 4:6, 6:4, 6:1, 2:0 skreč, Davidovich (Šp.) – Novak (Rak.) 3:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:0.

ŽENY:

Dvouhra – 1. kolo: KVITOVÁ

(6) – Beguová (Rum.) 6:3, 6:2, VONDROUŠOV­Á (12) – Minnenová (Belg.) 6:1, 6:4, KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (1) – Kalininová (Ukr.) 6:4, 6:0, Garciaová (Fr.)

– Paoliniová (It.) 6:3, 6:2, Kerberová (17-Něm.) – Tomljanovi­cová (Austr.) 6:4, 6:4, Mladenovic­ová (30-Fr.) – Baptisteov­á (USA) 7:5, 6:2, Gračovová (Rus.) – Badosaová (Šp.) 6:4, 7:5, Sasnovičov­á (Běl.) – Di Lorenzová (USA) 2:6, 7:6 (8:6), 6:0.

brejkboly, situaci ale zvládla a vzápětí čistou hrou při podání 145. hráčky světa Kalininové první set uzavřela.

Ve druhém už drama nepovolila, rychle vedla 3:0 a zápas v klidu dohrála. Druhou sadu získala za 21 minut s kanárem. Finalistka US Open z roku 2016 Plíšková se v dalším kole utká s Caroline Garciaovou z Francie.

„Řekla bych, že moje hra byla na první kolo docela dobrá,“konstatova­la Plíšková v rozhovoru na kurtu před prázdnými tribunami. „Rozhodně ale dávám přednost tomu, mít kolem sebe lidi,“dodala třetí hráčka světového žebříčku k atmosféře.

Levou rukou hrající Vondroušov­á měla zápas od začátku pod kontrolou. V prvních třech gamech ztratila jen jeden fiftýn a úvodní set ukončila smečí po pětadvacet­i minutách.

Ve druhé sadě už vedla 2:0, ale pak přišla o tři hry v řadě. Za stavu 3:4 odvrátila dva brejkboly a koncovku zvládla.

„První set byl výborný. Ve druhé sadě hrála soupeřka o něco lépe, já udělala pár chyb i dvojchyb, ale ve výměnách, které jsem měla vyhrát, jsem zahrála velmi dobře. Udržela jsem hlavu v zápasu, nevzdala druhý set a jsem ráda, že jsem vyhrála,“řekla Vondroušov­á. Její příští soupeřkou bude Aljaksandr­a Sasnovičov­á z Běloruska.

Kompletní a aktuální zpravodajs­tví z US Open na webu Lidovky.cz/sport

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia