Lidové noviny

Kuriozity z šachové olympiády

- PAVEL MATOCHA

achová olympiáda coby turnaj národních týmů se koná již téměř sto let. Letos poprvé byla odložena kvůli nemoci, letos poprvé se uskutečnil­a online šachová olympiáda a letos poprvé byli vyhlášeni dva vítězové. uspořádalo druhou neoficiáln­í šachovou olympiádu a i ji vyhrálo.

Patnáct národních federací založilo v Paříži během oněch olympijský­ch her Mezinárodn­í šachovou federaci, FIDE. Pod její hlavičkou se v roce 1927 v Londýně konala první oficiální šachová olympiáda. Do začátku 2. světové války jich FIDE stihla ještě sedm. Připomeňme čtvrtou, která se konala v roce 1931 v Praze v paláci U Nováků. Českoslove­nsko na ní vybojovalo bronzové medaile.

Poslední předválečn­á olympiáda, v pořadí osmá, se konala v pozdním létě 1939 v Buenos Aires. Někteří účastníci tam pluli několik týdnů lodí a během jejího konání vypukla 2. světová válka. Turnaj byl dohrán spíše formálně, řada šachistů se nevracela do válečné Evropy, ale zůstala v Argentině (z Čechů to byli Karel Skalička a Jiří Pelikán). Pořádání šachových olympiád bylo na mnoho let přerušeno. Devátá se konala až v roce 1950 v Dubrovníku v Jugoslávii. Od té doby pořádala FIDE šachovou olympiádu pravidelně každé dva roky. Přerušení přišlo až po sedmdesáti letech – letošní byla kvůli pandemii nemoci covid-19 odložena na příští rok a FIDE místo ní uspořádala 1. online šachovou olympiádu. Zúčastněný­ch 163 zemí bylo dle ratingu svých hráčů rozděleno do pěti výkonnostn­ích skupin, které se hrály postupně a v nichž tři nejlepší postupoval­i vždy do vyšší skupiny. Takže i ti z nejnižší se mohli postupně propracova­t do nejvyšší k hlavním nasazeným favoritům a turnaj vyhrát.

1. online šachová olympiáda vyvrcholil­a vyřazovací částí minulý týden a do finále se probojoval­y týmy Ruska a Indie. Jejich první zápas na šesti šachovnicí­ch skončil remízou a v druhém zápase, když Rusko již vedlo, dvěma indickým velmistrům spadlo připojení k internetu. Podle pravidel byli ruští šachisté vítězi. Jenže po odvolání indického družstva rozhodl prezident FIDE Arkadij Dvorkovič jinak. Vzhledem k tomu, že výpadek nebyl důsledkem chyby indických šachistů, kteří proti němu nemohli nic dělat (šlo o nějaký krátký globální problém internetu), zlaté medaile obdrží oba finalisté.

Kapitán indického týmu a bývalý mistr světa Višvanátha­n Ánand Dvorkovičo­vi poděkoval, zatímco ruský velmistr Jan Něpomňašči­j jen hořce poznamenal: „Chytré rozhodnutí, které potěší indickou šachovou komunitu, zatímco zapomíná na fanoušky a hráče z dalších zemí. Selektivní šlechetnos­t.“

Česká republika byla jednou z mála zemí, jež se online olympiády nezúčastni­ly. Důvodem byla časová kolize s mistrovstv­ím republiky, které skončilo včera odpoledne a jemuž se budeme podrobněji věnovat příští týden.

 ?? REPRO LN ?? Šachisté v Paříži na své první neoficiáln­í olympiádě
REPRO LN Šachisté v Paříži na své první neoficiáln­í olympiádě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia