Lidové noviny

Za šéfa Senátu se postavil Berlín

-

Nátlak do jednání s partnery nepatří. Šéf německé diplomacie Heiko Maas se včera zastal českého předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který o víkendu odcestoval s delegací kolegů, podnikatel­ů a akademiků na návštěvu Tchaj-wanu, což se stalo trnem v oku Pekingu.

Vystoupení německého šéfdiploma­ta přišlo krátce po výroku čínského ministra zahraničí Wang Iho. „Překročil (Vystrčil – pozn. red.) červenou čáru. Čína musí svou suverenitu a teritoriál­ní integritu bránit,“prohlásil Wang s tím, že země, které s Čínou udržují diplomatic­ké vztahy, to musejí uznat. V opačném případě by to podle něj znamenalo vměšování se do vnitřních záležitost­í říše středu.

Německý ministr reagoval prohlášení­m, že Evropská unie se svými partnery jedná s úctou. „Totéž očekáváme od druhých. Nátlak k tomu nepatří,“prohlásil

Maas, který se předtím s Wangem setkal. Za důležité označil to, aby EU v zahraniční politice i v případě Číny postupoval­a jednotně. Maas zároveň připomněl, že v úterý o záležitost­i hovořil s českým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD).

Test Vystrčilem

Cesta šéfa české horní komory na Tchaj-wan už dalece překročila rámec česko-čínských vztahů. Kupříkladu německý europoslan­ec za Zelené Reinhard Bütikofer Wangovu návštěvu v Berlíně označil za skutečnou výzvu pro Maase. „Bude solidární s Českou republikou kvůli útokům Wang Iho?“ptal se Bütikofer na sociální síti. Později dodal, že Maas jednal správně.

Za Vystrčila se včera postavila i slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová. „Slovensko stojí při České republice,“napsala.

Čína návštěvu Tchaj-wanu opakovaně kritizoval­a. Šéf diplomacie Wang už v pondělí prohlásil, že Vystrčil zaplatí vysokou cenu za to, že porušil princip jedné Číny.

Předseda Senátu ale dnes v Tchaj-peji uvedl, že neporušuje zmíněný princip suverenity tak, jak ho vnímá Česká republika. „My se v žádném případě nestavíme proti výhodným a rovným vztahům s Čínskou lidovou republikou, stejně jako chceme mít vzájemně výhodné a rovné vztahy s Tchaj-wanem,“vysvětlil.

Kvůli ostrým výrokům na Vystrčilov­u adresu si Černínský palác předvolal čínského velvyslanc­e. V pondělí s ním jednal náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa, který označil prohlášení čínského ministra za nevhodné a neodpovída­jící standardům diplomatic­ké komunikace. Čínský velvyslane­c v Česku Čang Ťien-min tvrdí, že Vystrčil podpořil separatist­ické síly a aktivity spojené s nezávislos­tí Tchaj-wanu.

Jako suverénní země

Šéf Senátu přiletěl do jihovýchod­ní Asie v neděli, cestu ukončí v pátek. Ministr Petříček věří, že Vystrčilov­a cesta nepoznamen­á vztahy s Čínou. „Za naši zahraniční politiku zodpovídá vláda. Stejně jako předchozí vlády máme svoji jasně definovano­u politiku ve vztahu k Číně. Vyhrazujem­e si také právo v konkrétníc­h oblastech spolupraco­vat s Tchaj-wanem. Těchto principů se držíme,“řekl v úterý Petříček. Obě země by se podle něj měly soustředit na věcnou spolupráci.

V případě zájmu ze strany Pekingu je Petříček připraven jednat i s čínským ministrem zahraničí Wangem, nyní ale podle něj komunikace funguje na úrovni velvyslane­ctví. dom

 ?? FOTO ČTK ?? Miloš Vystrčil se včera v Tchaj-peji setkal s novináři. Na snímku ukazuje na svého předchůdce Jaroslava Kuberu. Dole je expreziden­t Václav Havel.
FOTO ČTK Miloš Vystrčil se včera v Tchaj-peji setkal s novináři. Na snímku ukazuje na svého předchůdce Jaroslava Kuberu. Dole je expreziden­t Václav Havel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia