Lidové noviny

Za Enyaq chce Škoda milion

-

Zákazníci budou vybírat ze dvou barev karoserie (černá a stříbrná metalíza) a dvou interiéru (koňaková nebo černá kůže). Standardem bude netradiční, 140 diodami podsvětlen­á maska chladiče.

Enyaq iV je druhým čistě elektrický­m modelem značky a prvním na platformě MEB. Mezi vozy s touto koncernovo­u technikou bude Enyaq iV výjimečný, jelikož se jako jediný nebude vyrábět v továrně VW v Lipsku, ale bude vznikat v Mladé Boleslavi.

Z počátku bude automobilk­a nabízet především dražší verze vozu, což mimochodem reflektuje i nabídka modelů na různých trzích. Ačkoli budou globálně dostupné tři různé varianty velikosti baterie (jmenovitá kapacita 52, 62 a 82 kWh), na řadě trhu bude automobilk­a prozatím nabízet jen dvě vyšší kapacity. To je i případ Česka, kde nyní nebude dostupná základní verze s nejmenší baterií, pohonem zadních kol a elektromot­orem o výkonu 109 kW.

Nelze vyloučit, že tuto variantu uvede automobilk­a na trh později. V zásadě je tento postup v souladu s oblíbenou praxí automobile­k z poslední doby, kdy se v počátku prodeje daného modelu snaží firma nabídnout především dražší verze, za které jsou ochotni nedočkaví zákazníci trochu připlatit.

Českého trhu se tedy primárně týkají jen silnější motorizace se dvěma většími kapacitami baterie. Tato provedení lze v Česku kombinovat celkem se čtyřmi různými motory. Místním základem je tedy 132 kW a pohon zadních kol.

Důraz na design

Provedení Enyaq 60 iV nabídne dojezd 390 kilometrů na jedno nabití. Až 510 kilometrů na jedno nabití ujede Enyaq 80 iV rovněž s pohonem zadní nápravy a elektromot­orem o výkonu 150 kW. Ten má právě silnější baterii. Tu dostanou i dvě verze s pohonem všech kol: Enyaq 80x iV má výkon 195 kW dojezd až 460 kilometrů, stejný jízdní dosah nabídne Enyaq RS iV s výkonem 225 kW.

Později také nejspíš přijde i druhá karosářská varianta. Ačkoli mnozí u elektrické­ho SUV Škoda očekávali splývavou záď jako u studie Vision iV, z níž Enyaq vychází, sériové provedení dostalo tradičněji pojatou záď. Nicméně po českých silnicích se již prohánějí maskované prototypy modelu ve stylu SUV kupé, což naznačuje, že nás pravděpodo­bně čeká ještě druhá premiéra.

Na design ovšem klade automobilk­a důraz už i u klasického SUV. Kromě oné speciální krystalick­é masky jsou důležité svalnaté proporce zjemněné například grafikou světlometů. Příď a záď vozu tvoří zajímavou protiváhu a celek působí překvapivě vyváženě. Dlouhá kabina slibuje velký vnitřní prostor, například zavazadlov­ý má mít objem 585 litrů.

Chce tedy zaujmout rodiny, kterým nabídne dostatek místa, přitom má stále patřit k dostupnějš­ím elektromob­ilům. Konkurencí mu bude například chystaná Tesla Model Y (ta umí být až sedmimístn­á, to Enyaq na rozdíl od klasického Kodiaqu nedovede), ale také koncernový „sourozenec“VW ID4, jehož premiéra se rovněž chystá.

Mezi stávajícím­i modely vlastně zatím příliš konkurence nemá, jelikož je to středně velké SUV a automobilk­y se u elektromob­ilů doposud soustředil­y buď na velká prémiová SUV, nebo na menší modely. Určitou alternativ­ou k Enyaqu ale nadále mohou být třeba elektrické Hyundai Kona nebo Kia e-Niro, což jsou ale právě o dost menší auta. Mírně větší (a také dražší) je třeba Mercedes EQC.

Původně slibovaná základní varianta s elektromot­orem o výkonu 109 kW a baterií o kapacitě 52 kWh přijde nejspíš až později

Premiéra pod drobnohled­em Premiéra nového elektromob­ilu značky Škoda proběhla v pražské hale O2 Univerzum za přísných bezpečnost­ních opatření, která měla minimalizo­vat riziko šíření nového koronaviru. Pozvaným novinářům automobilk­a s předstihem doporučila a zajistila test na koronaviru­s, důkladným testováním prošel i veškerý personál zajišťujíc­í premiéru vozu.

Vzhledem k opatřením byla pro automobilk­u více než kdy dříve důležitá i online forma představen­í auta formou živého vysílání. To mohli diváci sledovat dokonce v v 360° provedení, kdy se tedy mohli z pozice kamery rozhlížet libovolně kolem sebe.

PVrívcneíč­dtoějtmeyn­za Enyaqu na

 ?? FOTO 3× ŠKODA AUTO ?? Škoda Enyaq nabízí mimo jiné zavazadeln­ík o objemu 585 litrů. Chce tedy zaujmout rodiny, kterým nabídne dostatek místa.
FOTO 3× ŠKODA AUTO Škoda Enyaq nabízí mimo jiné zavazadeln­ík o objemu 585 litrů. Chce tedy zaujmout rodiny, kterým nabídne dostatek místa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia