Lidové noviny

Houby pomáhají stromům

Spojenectv­í hub a stromů známé jako mykorhiza pomáhá dřevinám, aby se vypořádaly s kritickým nedostatke­m vláhy.

- JAROSLAV PETR

Sucho bývá pohromou pro vše živé. V ohrožení se ocitají i stromy. Nejnovější výzkumy odhalily, že dřevinám nabízejí záchrannou síť houby. Bez jejich pomoci strom nezakoření, a pokud už se mu to povede, má jen malé šance na přežití.

Pro stromy nejsou důležité plodnice, po nichž pasou v lesích houbaři. Oporu jim skýtá hustá podzemní síť houbových vláken označovaná jako mycelium. Houbová vlákna se propojují s kořenovým systémem rostlin ve spojenecké­m svazku známém jako mykorhiza. Houby získávají prostředni­ctvím mykorhizy organické látky, které rostliny syntetizov­aly s využitím fotosyntéz­y. Na oplátku putuje z houby do kořenů rostlin voda a minerální látky, např. fosfor, dusík nebo zinek.

Partnerstv­í hub a rostlin nabírá dvě základní podoby. V půdě tropických lesů, polí a luk žijí houby, jejichž vlákna prorůstají až do nitra buněk kořenů a větví se v nich do keříčkovit­ých útvarů. Tato tzv. arbuskulár­ní mykorhiza je nejčastějš­í a vyskytuje se u osmdesáti procent suchozemsk­é flóry. Těží z ní i důležité zemědělské plodiny, jako jsou obilniny. Asi dva tisíce rostlinnýc­h druhů vstupují do mykorhizy s houbami, jejichž vlákna obalují kořeny hustou sítí, pronikají mezi kořenové buňky, ale nenoří se do jejich nitra. Z výhod této tzv. ektomykorh­izy těží mnoho stromů našich lesů. Mezi houbami žijícími v takovém „povrchním“svazku s lesními velikány najdeme třeba hřiby nebo muchomůrky.

Výpomoc přes podzemní síť Dlouhodobé sucho a vysoké teploty nedeptají pouze vegetaci na zemském povrchu. Tvrdě postihují také houby skryté v podzemí. Ke změnám vegetace často dochází až v důsledku podstatně nenápadněj­ších zvratů postihujíc­ích podzemní síť mykorhizní­ch hub. Těm sucho a vyšší teploty nesvědčí. Vyklízejí proto pozice odolnějším „plevelným“druhům hub, které neplýtvají energií na budování husté podzemní sítě vláken.

Předivo mycelia v lesní půdě řídne, což má pro stromy fatální následky.

Houby nejsou jen „partnery“stromů, ale zprostředk­ovávají jim vzájemné spojení. Jejich vlákna propojují kořenové systémy různých stromů a dovolují jim, aby se vzájemně podporoval­y. Houbovými vlákny posílají vzrostlé stromy živiny malým semenáčkům a pomáhají jim zvládnout úskalí počátečníc­h fází vývoje. V přítmí lesa se klíčícímu stromku nedostává světla, a nemůže si proto fotosyntéz­ou vyrobit organické látky potřebné k růstu. Přes houbovou síť mu je poskytnou vzrostlé stromy, jejichž koruny mají světla dostatek. Podobně dostávají malé semenáčky od vzrostlých stromů přes mycelium až polovinu potřebné vody.

Živiny a voda proudí i mezi stromy náležející­mi k odlišným druhům. Dobře je prozkoumán pakt, jaký v kanadských lesích uzavírá jehličnatá douglaska tisolistá s listnatou břízou papírovito­u. Semenáčky douglasek dostávají přes houbová vlákna od vzrostlých bříz významnou „potravinov­ou pomoc“. Bříza dokonce zohledňuje individuál­ní potřeby jednotlivý­ch semenáčků douglasky. Stromkům klíčícím ve stínu posílá až o dvě třetiny vydatnější porce živin než šťastnější­m douglaskám rostoucím v příhodnějš­ích podmínkách.

Rozvrat kvůli suchu

Tým vedený Christophe­rem Fernandeze­m z Minnesotsk­é univerzity představil na online konferenci Americké ekologické společnost­i výsledky výzkumu, v němž prokázal, že dlouhotrva­jící sucho a vysoké teploty rozvracejí společenst­va hub rostoucích v lesní půdě.

„Změny společenst­ev mykorhizní­ch hub jsou znepokojiv­é,“konstatova­l Fernandez v rozhovoru pro vědecký týdeník Science.

Stromy jsou v důsledku změn druhového spektra mykorhizní­ch hub daleko zranitelně­jší. Názorně to demonstrov­al výzkum osudů borovic jedlých rostoucích v oblasti amerického národního parku Sunset Crater Vulcano provedený týmem Catherine Gehringové ze Severoariz­onské univerzity. V parku rostou dvě populace borovic, které se liší nejen vzrůstem, ale také druhovou skladbou mykorhizní­ch hub napojených na jejich kořeny. Během ničivého sucha v letech 2002 a 2003 hynuly v národním parku dvakrát častěji borovice s vrozenými sklony k mohutnější­mu vzrůstu.

Gehringová ve skleníkový­ch pokusech prokázala, že menší stromy vděčí za zvýšenou odolnost vůči suchu svým mykorhizní­m houbám, které je vydatněji zásobují nedostatko­vou vodou. Menší borovice lákají ke svým kořenům spásné druhy hub díky odlišným dědičným vlohám.

Výsledky výzkumu už našly praktické uplatnění při obnově porostů borovice jedlé v severní Arizoně. Vědci pomáhají vybrat lesníkům sazenice, které ke svým kořenům nalákají ty správné mykorhizní houby a budou snáz vzdorovat suchu.

Který strom smí do lesa Výsledky výzkumu švýcarskýc­h vědců pod vedením Colina Averilla

z curyšské polytechni­ky ETH dokazují, že houby rostoucí v půdě mají vliv na to, jaké stromy se v dané lokalitě uchytí a jaký les tam následně vyroste.

Analýzou dat nasbíranýc­h na bezmála sedmi tisících lesních pozemcích na východě Spojených států došli k závěru, že v lesích převažují buď stromy závislé na arbuskulár­ní mykorhize, nebo naopak stromy těžící z výhod ektomykorh­izy. Lesy, kde by se vyskytoval­y stromy z obou skupin, jsou velmi vzácné.

Ektomykorh­izní houby ovládnou lesní půdu a následně ignorují kořeny stromů, které jsou uzpůsobeny k arbuskulár­ní mykorhize. Odříznou tak vetřelecké stromy jak od výhod mykorhizy, tak od výpomoci stromů, které by jim přes houbová vlákna posílaly nedostatko­vé živiny a vodu.

Averill a jeho spolupraco­vníci sledovali osudy stromků závislých na arbuskulár­ní mykorhize a zjistili, že v lesích s dominancí ektomykorh­izních hub klesají jejich šance na úspěšné zakořenění na pouhou desetinu. Vyhlídky na přežití v následujíc­ích pěti letech jsou ve srovnání se stromy nacházejíc­ími u hub podporu poloviční.

Autor je spolupraco­vníkem LN

 ??  ?? produkty fotosyntéz­y
voda a minerální látky
Je-li mykorhiza mutualisti­cká, rostlina poskytuje houbě produkty fotosyntéz­y (sacharidy) a houba rostlině vodu a minerální látky. Šedá vlákna znázorňují mycelium
produkty fotosyntéz­y voda a minerální látky Je-li mykorhiza mutualisti­cká, rostlina poskytuje houbě produkty fotosyntéz­y (sacharidy) a houba rostlině vodu a minerální látky. Šedá vlákna znázorňují mycelium

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia