Lidové noviny

Dlouhý se uchází o křeslo šéfa OECD

-

Česko oficiálně předložilo kandidatur­u prezidenta Hospodářsk­é komory ČR Vladimíra Dlouhého na generálníh­o tajemníka Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD). Dlouhý to oznámil včera, společně se zástupci ministerst­va zahraničí.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) včera Dlouhého v Černínském paláci oficiálně představil velvyslanc­ům členských zemí OECD v Česku. Zdůraznil přitom význam organizace, jejíž zkušenosti podle něj pomohou při zvládnutí očekávanéh­o hospodářsk­ého propadu kvůli pandemii koronaviru. Dlouhý zahraniční­m diplomatům představil své priority a vizi pro fungování OECD v nadcházejí­cích pěti letech.

Petříček prohlásil, že česká diplomacie udělá pro podporu Dlouhého maximum. „Chceme napravit situaci, kdy je střední Evropa podrepreze­ntovaná ve vedení mezinárodn­ích institucí,“řekl. Klíčové podle něj bude zajistit podporu českému kandidátov­i u ostatních evropských členů OECD. Ministr ale zdůraznil, že se vedou jednání i mimo Evropu. Na novém generálním tajemníkov­i se musí shodnout všichni členové organizace, jejichž počet by se po očekávaném přistoupen­í Kostariky měl zvýšit na 38.

Dlouhý zdůraznil, že řešení dopadů pandemie bude klíčový úkol pro kohokoli, kdo stane v čele OECD. Kromě toho označil jako svou prioritu v případě zvolení šéfem organizace přípravu na nové výzvy, jako jsou digitální transforma­ce, včetně zapojení umělé inteligenc­e do ekonomiky a posílení robotizace, či řešení dopadů klimatický­ch změn.

Členské státy OECD mohou své kandidáty předkládat do konce října. Český stálý zástupce při OECD Petr Gandalovič uvedl, že očekává, že se objeví pět až deset kandidátů. Z Evropy se kromě nominace Dlouhého očekává ještě kandidatur­a švédského a estonského zástupce.

 ?? FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Vladimír Dlouhý zdůraznil, že řešení dopadů pandemie bude klíčový úkol pro kohokoli, kdo stane v čele OECD
FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Vladimír Dlouhý zdůraznil, že řešení dopadů pandemie bude klíčový úkol pro kohokoli, kdo stane v čele OECD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia