Lidové noviny

Derby v nervózní atmosféře

Slovensko – Česko

- ANTONÍN VAVRDA

Fotbalová reprezenta­ce dnes večer vstoupí do nové sezony soubojem v Lize národů proti Slovensku. Derby tradičně provází nervozita, ovšem tentokrát trochu jiná než obvykle.

Když usedl na židličku a začal reagovat na otázky novinářů, hned první odpověď z úst trenéra národního týmu Jaroslava Šilhavého zněla: „Určitě nervozita panuje, není to standardní situace. Každý den řešíme jiný plán.“

Plán B pro čtvrteční den zněl: odjezd na Slovensko pozemní cestou, rozdělení hráčů do skupin, jedna z nich pak byla složena pouze ze slávistů, těch je v Bratislavě hned sedm.

Původně byl v nominaci také brankář Ondřej Kolář, toho si ale mistrovský klub stáhl zpět.

Důvod všech těchto manévrů a nervozity?

Pozitivní nález v realizační­m výběru během úterních kontrolníc­h testů na covid-19 dle zpřísněnýc­h regulí Evropské fotbalové asociace (UEFA). Proč se na tento případ nepřišlo už během pondělního úvodního testování?

Jednoduše proto, že zástupci ligových klubů i z řad realizační­ch týmů se prokazoval­i víkendovým­i testy, které museli podstoupit před odehráním 2. kola nejvyšší soutěže.

Jenže onen nakažený nejspíše chytil koronaviru­s až v dalších hodinách, a jelikož jeho rukama prošly také největší týmové hvězdy Patrik Schick a Tomáš Souček, oba skončili v karanténě a národní tým se bude muset proti slovenském­u rivalovi obejít bez nich.

Podobně jako ten nebude mít k dispozici mimo jiné kapitána Marka Hamšíka.

„Co se týče Hamšíka, tak to bude spíše pro Slovensko posílení, za mě je to totální chodec. Hraje čínskou soutěž a myslím, že to nejlepší má za sebou. Ale Slováci ho mají rádi,“řekl pro LN internacio­nál Ladislav Vízek.

Ten také našel pochopení pro včerejší chování Slavie (a také dalších pohárových účastníků Sparty a Plzně), které požadovaly stažení svých hráčů z nominace. Nakonec po jednání se svazem zůstalo u pomyslného zvednutého obočí a varování: „Pokud projdou všichni dnešními posledními, ranními testy, mohou hrát.“

A Šilhavému, shodou okolností bývalému trenérovi sešívaných, ubude možná jedna šedina z jeho už z velké části stříbrné kštice.

Silná tuzemská trojka tvoří páteř jeho výběru. Například jen obranná čtveřice by mohla být kompletně tvořena ze zástupců posledních ligových medailistů, chybět nejspíše nebude ani kapitán Bořek Dočkal (Sparta), křídlo Lukáš Masopust (Slavia) – byť ten měl údajně také zůstat doma – a v útoku Michael Krmečník (Plzeň), případně letenský supertalen­t Adam Hložek.

„Moc dobře ho znám, vždyť jsem byl první, kdo ho postavil do zápasu áčka. Přeji mu, ať se mu daří. Ale ne proti nám,“usmíval se na tiskovce český kouč slovenské reprezenta­ce Pavel Hapal, ještě v červenci 2018 kormidelní­ch střídačky na Letné.

„Ještě se rozhodujem­e o tom, kdo nastoupí na hrotu. Adam je zde díky výkonnosti, ne kvůli lámání

Zápas Ligy národů B, skupiny 2 Výkop: dnes 20.45 (Bratislava, online na lidovky.cz/sport).

Bilance Slovensko–ČR:

12 3-2-7 11:24 (poslední dva duely, též v Lize národů, ovládli Češi)

Předpoklád­ané sestavy, Slovensko: Greif – Šatka, Gyömbér, Škriniar, Pekarík – Kucka, Lobotka – Bero, Duda, Haraslín – Zrelák.

ČR: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Brabec, Bořil – Dočkal, Ševčík, Darida, Král, Jankto – Krmenčík.

Liga národů začala už včera zápasy Německo–Španělsko a Ukrajina–Švýcarsko, které skončily po uzávěrce vydání.

Kompletní výsledky naleznete na www.lidovky.cz/sport.

Češi v čele s Bořkem Dočkalem trénovali během týdne v Praze, včera se ale už přesunuli do Bratislavy.

rekordů,“připomněl Šilhavý skutečnost, že v případě startu bude sparťanský mladík nejmladším reprezenta­ntem české (i českoslove­nské) historie.

Nyní je ale hlavní, aby k samotnému třináctému vzájemnému souboji od rozdělení federace vůbec došlo.

„Česká fotbalová reprezenta­ce se důrazně ohrazuje proti nařčení, že během probíhajíc­ího srazu porušila jakékoliv nařízení nebo cokoliv podcenila. Národní tým striktně dodržuje pravidla UEFA, která navíc v několika bodech sám zpřísnil tak, aby riziko nákazy covidem-19 minimalizo­val. Do všech opatření včetně samostatný­ch pokojů v hotelu investoval­a fotbalová asociace výrazné finanční i časové prostředky,“nepochybuj­e o úspěchu celé mise Petr Šedivý, tiskový mluvčí svazu.

Dá mu dnešek za pravdu a proběhne vše bez dalších komplikací?

 ?? FOTO TWITTER FAČR ?? Kapitán v akci.
FOTO TWITTER FAČR Kapitán v akci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia