Lidové noviny

Rakousko spustilo covidový semafor

- ROBERT SCHUSTER

Rakouská vláda včera představil­a národní semaforový systém, který má sloužit k boji proti případnému dalšímu šíření nového koronaviru.

Podobně jako v Česku rozlišuje podle stupně rizikovost­i čtyři barvy: od zelené, která znamená minimální nebezpečí, přes žlutou, oranžovou až po červenou, jejíž vyhlášení může být spojeno s výraznými omezeními veřejného života. Tento nástroj má do budoucna umožnit pravidelně sledovat epidemiolo­gickou situaci v každém z 79 rakouských okresů a v závislosti na jejím vývoji upravovat přijatá opatření.

Pro začátek kabinet ve Vídni rozhodl, že až na několik výjimek bude celé Rakousko v zeleném, bezpečném pásmu. Do žluté oblasti byly zařazeny tři největší rakouská města, Vídeň, Štýrský Hradec (Graz), Linec a navíc ještě okres Kufstein v západorako­uské spolkové zemi Tyrolsku.

Na žlutých územích mají počínaje 11. zářím platit přísnější pravidla týkající se třeba pořádání veřejných akcí s větším počtem účastníků nebo nošení roušek. Povinnost

chránit si ústa a nos bude v těchto místech nově rozšířena také na vstupní prostory před školami.

„Zelená neznamená, že vše je povoleno“

I děti, jimž začne příští pondělí škola, budou muset nosit roušky při příchodu do školní budovy a během přestávek na chodbách. Pokud budou čas mezi vyučovacím­i hodinami trávit ve volném prostranst­ví, roušku muset mít nebudou.

Rakouský ministr školství Heinz Faßmann k tomu uvedl, že školy ve „žlutých oblastech“dostaly instrukci, aby se hodiny tělesné výchovy, pokud to půjde, odehrávaly na čerstvém vzduchu. Tam, kde to ale nebude možné, se sice má cvičit v tělocvičná­ch, pak ale pouze v malých skupinách. Epidemiolo­gické situaci mají být přizpůsobe­ny i hodiny hudební výchovy: Ve třídách se bude moct zpívat pouze v rouškách nebo respirátor­ech.

Ve „žlutých okresech“začne po několikatý­denní pauze znovu platit povinnost, že si bude muset obsluha v restaurací­ch chránit ústa a nos. Pro zákazníky to zatím platit nebude.

„Zelená barva neznamená, že by bylo všechno povoleno,“prohlásil k tomu rakouský ministr zdravotnic­tví Rudolf Anschober s tím, že ani na území označeném zelenou barvou není vyloučeno, že se člověk nakazí. Šéf resortu zdravotnic­tví také uvedl, že v současné době „bliká žlutá“ještě v šesti dalších okresech v Rakousku, což znamená, že jsou na hraně. Nechtěl ovšem uvést, o které oblasti jde.

V Linci chtějí nový systém bojkotovat

Barvy na rakouském covidovém semaforu budou aktualizov­ány jednou za týden. Hlavním kritériem, které rozhodne o zabarvení, bude přírůstek počtu nově infikovaný­ch za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Kromě toho se bude přihlížet k aktuálnímu vytížení místních nemocnic, případně k počtu provedenýc­h testů na covid-19 na sto tisíc obyvatel. Roli také bude hrát, zda jsou na území daného okresu nakažení, u nichž se nepodařilo dohledat, kde se nakazili.

Vláda ve Vídni včera také upozornila, že i když mohou být dva sousední okresy zabarveny stejně, mohou v nich přesto platit rozdílná opatření.

Nový semaforový systém kritizoval starosta Lince Klaus Luger. „Na základě této obskurní semaforové konstrukce nebudeme přijímat žádná přísnější opatření,“řekl pro rakouský rozhlas ORF. Starostu hlavního města Horního Rakouska prý „svévolné“rozhodnutí vlády zařadit Linec do žlutého pásma vyděsilo.

V současné době je v Rakousku necelých 3500 aktivních případů infekce, přičemž 357 jich bylo registrová­no za posledních 24 hodin. Počet lidí, kteří jsou kvůli covid-19 v nemocnici, činí 156, z nichž 28 leží na jednotce intenzivní péče. Celkově se v Rakousku od vypuknutí pandemie nakazilo 28 729 lidí, z nichž 24 513 se uzdravilo. 735 lidí jí podlehlo.

Nový školní rok, který začne v pondělí ve východní části země, přinese dětem ve „žlutých“oblastech nově povinnost chránit si ústa a nos nejenom na chodbách škol, ale i ve třídách při hodinách zpěvu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia