Lidové noviny

Běloruská ruleta

Dění v zemi směřuje k nenápadné anexi, na ni ale může doplatit i sám Lukašenko

- TOMÁŠ VLACH redaktor LN

Otomto scénáři se mluví už řadu let, prakticky už od anexe Krymu a začátku války v Donbasu v roce 2014. Jde o to, že na seznamu horkých kandidátů na příští pohlcení Ruskem nejsou jedničkou pobaltské státy, ale Bělorusko Alexandra Lukašenka. Čekalo se jen, jak to Moskva provede.

A teď to tu máme. Když ulice běloruskéh­o Minsku zaplnily letos v srpnu desetitisí­ce lidí, vypadalo to, že dny posledního evropského diktátora jsou sečteny. „Budeme protestova­t tak dlouho, dokud se Tarakan (v překladu šváb nebo brouk a hanlivé označení opozice pro Lukašenka) neodporouč­í,“řekl mi mladík jménem Sergej. Jiní demonstran­ti chtějí jen svobodné volby, fascinujíc­í však je jednotná vůle širokých vrstev obyvatel, které volají po změně.

Protesty nemají protiruský náboj, jako tomu bylo u ukrajinské­ho Majdanu, a jen malá část demonstran­tů řeší, zda se Bělorusko má orientovat na Východ či na Západ. Občas se na nich objeví vlajka EU a bývá to i předmětem hádek mezi demonstran­ty.

Obuškem dostal i Sputnik

V postojích vyhraněný nebyl ostatně před volbami ani Lukašenko, který zdatně kličkoval před snahami svého protějšku Vladimira Putina víc k sobě Bělorusko připoutat. Institucio­nální rámec tu je v podobě Svazového státu Ruska a Běloruska, na jehož vytvoření se Lukašenko dohodl v devadesátý­ch letech ještě s Putinovým předchůdce­m Borisem Jelcinem.

Mělo by jít o určitý druh konfederac­e – slovy internetov­é Wikipedie „o společně organizova­ný politický, vojenský, celní, ekonomický, měnový a kulturní prostor“. Ve skutečnost­i se podařilo zřídit jen celní unii a místní obdobu Schengenu. O další integraci nechtěl Lukašenko ani slyšet a úporně vzdoroval zejména výzvám ke zřízení ruské vojenské základny na západě Běloruska. Nakloněn však nebyl ani slučování politickýc­h institucí či měny, částečně i proto, že se bál ztráty své absolutní moci.

Před volbami obvinil Rusko, že poslalo na 200 příslušník­ů takzvané soukromé Vagnerovy armády, aby vyprovokov­ali v zemi nepokoje. Ty nakonec vypukly, ale nikdo nemusel nic provokovat, volební podvody byly naprosto evidentní a detaily se mezi lidi rychle roznesly. První večer 9. srpna vyšlo do ulic Minsku několik desítek tisíc lidí a následoval také nejbrutáln­ější zásah policie s neuvěřitel­nými třemi tisíci zadrženými. Výprasku obuškem se tehdy dostalo i zpravodaji propagandi­stické prokremels­ké agentury Sputnik Jevgeniji Olejnikovi: „Chovali se ke mně jako k dobytku,“řekl o několikaho­dinovém zadržení. I ruská státní média totiž v prvních dnech informoval­a o protestech poměrně objektivně, jejich styl se ale postupně měnil s tím, jak se měnil postoj prezidenta Putina.

Ten zpočátku vyčkával a zhruba každé dva až tři dny si telefonova­l s Lukašenkem. První náznak toho, kam se kyvadlo vychýlí, přišel týden od začátku nepokojů, když vypukla stávka v běloruské státní televizi a Rusko poslalo do Minsku na výpomoc personál stanice RT, který pak prakticky zajistil prorežimní propagandě vysílání.

Veřejné gesto přišlo až o deset dnů později, 27. srpna, kdy Putin oznámil vytvoření policejníc­h záloh pro řešení situace v Bělorusku.

A dnes se čile navštěvují ruští a běloruští činitelé a zhruba do deseti dnů pojede Lukašenko do Moskvy na jednání s Putinem. O co půjde, napovědělo setkání Lukašenka s ruským premiérem Michailem Mišustinem ve čtvrtek v Minsku. „Uděláme tečky i u všech citlivých a bolestivýc­h otázek, které nás trápí,“prohlásil běloruský prezident, zatímco předseda ruské vlády mluvil o tom, že Rusové a Bělorusové jsou prakticky z jednoho těsta.

Nechat zvítězit běloruskou „revoluci“je pro ruského lídra vzhledem k protestním­u potenciálu v jeho vlastní zemi nebezpečné

Dojde Putinovi trpělivost?

Otázka, do jaké míry Lukašenko Putinovi ustoupí, je nyní komentářov­ým hitem pro všechny, kdo o věcech kolem Běloruska mluví a píší. „Lukašenko teď Putinovi podepíše úplně všechno,“řekl v rozhovoru pro opoziční list Solidarita Dmitrij Bekaljuk, účastník protestníh­o hnutí v Brestu na západě země. „No a pak může být Bělorusko prohlášeno za autonomní oblast Ruské federace a nám bude k Novému roku už blahopřát Putin,“dodává.

Bývalý příslušník běloruskýc­h tajných služeb Valerij Kostka očekává, že tak jednoduché to nebude a mezi demonstran­ty se objeví nasazení provokatéř­i s cílem násilným chováním vyvolat zásah ruských bezpečnost­ních složek na území Běloruska. Rádio Echo Moskvy zase soudí, že vše spěje k referendu o začlenění do Ruské federace.

Výsledkem ale může být i soft varianta, kdy Lukašenko ustoupí jen v něčem, třeba ve vybudování vojenské základny. A buď to projde, nebo bude Putin dále tlačit. Než mu dojde trpělivost a svého kamaráda z Minsku prostě sesadí, převraty a vraždy umí Moskva dobře ještě ze sovětských dob. Zato nechat zvítězit běloruskou „revoluci“je pro Putina vzhledem k protestním­u potenciálu v jeho vlastní zemi nebezpečné.

A pak Putin prostě jen instaluje šéfa bělorusko-ruské Belgazprom­banky Viktara Babaryku, k němž se mluví jako o jeho člověku. Babaryka je nyní v Lukašenkov­ě vězení (odvážil se kandidovat), a tak by to mohlo být happy endem i pro mnohé Bělorusy, kteří by jen Putinovi děkovali, že nenáviděný Tarakan je pryč. Jenže ani to žádné vítězství nebude – uhrát lze jen remízu ve stylu „něco za něco“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia