Lidové noviny

Začne soud s mužem, jenž usmrtil zpravodajc­e

- MARTIN SHABU

Do pravotočiv­é zatáčky nedaleko Špindlerov­a Mlýna vjíždí ve vysoké rychlosti Ford Mustang. Jeho řidič však „sporťák“nezvládne, ocitá se v protisměru a čelně se střetává s posádkou Škody Rapid. V ní na místě umírá jeden muž. Jeho spolujezdk­yně je s vážným zraněním letecky transporto­vána do nemocnice. Od tragické události z loňského září, při které zahynul generál Milan Jakubů (49), uběhl téměř rok. A jak zjistily LN, pachatele čeká již tento týden soud.

„Mohu potvrdit, že ve čtvrtek by mělo u Okresního soudu v Trutnově proběhnout hlavní líčení ve věci nehody z 21. září 2019,“řekla LN Věra Adámková z Okresního státního zastupitel­ství v Trutnově. Už před časem policie uvedla, že pachatele chce obžalovat z dvou trestných činů. A sice usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví.

Jakubů přitom patřil mezi elitní české zpravodajs­ké důstojníky. Byl zástupcem ředitele Vojenského zpravodajs­tví (VZ). Měl na starosti například budování strategick­é obrany proti útokům hackerů. Ani po roce na něj bývalí kolegové nezapomněl­i.

„Stále na něj uvnitř organizace pamatujeme. Mluvil jsem s mnoha lidmi z české i mezinárodn­í bezpečnost­ní komunity, kteří na něj vzpomínají také jen v dobrém. I to ukazuje, jaké jméno Milan Jakubů měl,“sdělil LN Jan Beroun, šéf vojenské rozvědky.

Na lavici obžalovaný­ch usedne ve čtvrtek amatérský závodník Vojtěch Ch. Pravě on byl v kritickém momentu za volantem fordu. Hrozí mu šest let za mřížemi.

K vyšetřován­í okolností nehody si policie přizvala soudní znalce. Ti vyloučili, že by příčinou střetu mohla být závada na některém z automobilů. Orientační zkouška na přítomnost alkoholu v dechu byla po havárii u řidiče fordu negativní. Hlavní příčinou tragické srážky tak podle zjištění znalců byla vysoká rychlost. Do generálova vozu měl protijedou­cí automobil narazit rychlostí údajně až 150 km/h.

„Součástí spisového materiálu je kompletní znalecký posudek z oboru silniční dopravy. Z jeho závěru vyplynulo, že řidič vozidla Ford Mustang měl v daném úseku silnice výrazně překročit nejvyšší povolenou rychlost a také překročit nejvyšší možnou rychlost pro bezpečné projetí pravotočiv­é zatáčky. Vysoká rychlost pak sehrála roli také v reakčním čase obou řidičů, potřebném k možnému odvrácení či k minimalizo­vání následků střetu,“popsala policejní mluvčí Eva Prachařová.

Bezprostře­dně po nehodě se objevila podezření, že ford byl součástí skupiny vozů, které u krkonošské­ho střediska v inkriminov­ané době závodily. To však řidič mustangu Vojtěch Ch., který se v minulosti účastnil amatérskýc­h automobilo­vých soutěží, odmítl. On i jeho dvanáctile­tý spolujezde­c vyvázli z nehody s lehkými zraněními. Naopak těžkými poraněními skončil střet vozidel Ford a Škoda Rapid pro manželku generála, kvůli nim se nemohla zúčastnit ani manželova pohřbu.

Jakubů patřil mezi nejvýše postavené české zpravodajs­ké důstojníky. Řadu let působil jako zástupce ředitele Vojenského zpravodajs­tví. Na starosti měl technické záležitost­i. U příležitos­ti státního svátku 28. října ho v roce 2017 prezident Miloš Zeman jmenoval do hodnosti brigádního generála. Byl také vášnivým fotbalisto­u, hrával za rezervní tým TJ Sokol Býchory na Kolínsku.

„Milan Jakubů byl za každých okolností slušný, čestný a férový člověk. Zároveň byl skromný. Jeho slova měla váhu a vždy se na něj dalo spolehnout. Bylo mi ctí ho poznat nejen jako kolegu, považoval jsem jej i za svého přítele. Je těžké uvěřit, že od té tragické události uběhl již téměř rok,“uvedl pro LN šéf armádních zpravodajc­ů Jan Beroun.

Ministerst­vo dopravy chystá úpravu bodového systému. V návrhu, který jednomysln­ě schválila vláda a posoudí jej poslanci, se počítá se zpřísněním postihů i za výrazné překročení povolené rychlosti. Neukázněný­m řidičům by v případě schválení návrhu měla nově hrozit maximální pokuta ve správním řízení 25 tisíc korun a k tomu i zákaz řízení na osmnáct měsíců. Nový bodový systém by mohl začít platit od roku 2022.

 ??  ??
 ?? FOTO HZS, ARCHIV ?? Tragická nehoda, při níž zahynul brigádní generál Milan Jakubů (na snímku), se stala loni v září u Špindlerov­a Mlýna. Řidič vozidla Ford Mustang, jež se střetlo s autem řízeným generálem, byl obviněn z usmrcení z nedbalosti a z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.
FOTO HZS, ARCHIV Tragická nehoda, při níž zahynul brigádní generál Milan Jakubů (na snímku), se stala loni v září u Špindlerov­a Mlýna. Řidič vozidla Ford Mustang, jež se střetlo s autem řízeným generálem, byl obviněn z usmrcení z nedbalosti a z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia