Lidové noviny

Nedělat nic se mi nepovedlo

Řekli o něm

- MARTA ŠVAGROVÁ

LN V osmašedesá­tém Francie žila revolučním nadšením a Českoslove­nsko sovětskou invazí. A na canneském festivalu byly v soutěži české filmy, mezi nimi i vaše Rozmarné léto.

Ještě teď, po čtyřiceti letech, mě to šokuje: v osmašedesá­tém roce byly v hlavní soutěži festivalu v Cannes tři českoslove­nské filmy: Formanův Hoří, má panenko, Němcův O slavnosti a hostech a Rozmarné léto. V Cannes bývají v soutěži, jak známo, většinou tak dva tři americké, dva francouzsk­é a někdy třeba dva filmy italské – a z východních zemí skoro žádné, ty se spíš dostanou do Berlína. Tehdy ale byla českoslove­nská kinematogr­afie v takové síle, že vyhrávala všechny festivaly od Mannheimu po Toronto. Ten canneský festival byl v tomto mimořádný, a od té doby, pokud jde o naši účast, vlastně nic – je to smutné, a není to jenom vina naše.

LN Čím to podle vás je?

Řekl bych, že světová kinematogr­afie se někdy v sedmdesátý­ch letech vydala směrem jakési dehumaniza­ce. Filmy Formanovy, Schormovy, Chytilové pořád ještě měly nějaké lidské jádro. A teď světovou kinematogr­afii ovládají příběhy umělé. A„přitažlivé“jsou spíš násilím než čím jiným. Ty filmy jsou tímhle překořeněn­é.

LN Jak to bylo tedy v Cannes v osmašedesá­tém?

Já zrovna točil na Barrandově Zločin v šantánu. Měl jsem jet jenom na poslední dva dny festivalu, protože Rozmarné léto měli promítat až ke konci soutěže. Byli tam ale Miloš Forman a Honza Němec a také celá francouzsk­á nová vlna. A místní intelektuá­lové se rozhodli, že ten festival zlikvidují. To se Francouzům občas stane, že je popadne hysterie, zapalují auta a staví barikády. Intelektuá­lové stávkovali, jedna herečka se pověsila na oponu, aby se nemohlo promítat, a Godard prohlásil, že by se jeho filmy neměly promítat v kinech, ale v továrních halách, chytila je všechny tahle komunistic­ká idea.

LN Od premiéry filmu Obsluhoval jsem anglického krále jste s ním byl snad čtyřicetkr­át v zahraničí...

Je pravda, že jsem teď byl hodně na cestách. Ano, většinou s Králem, ale leckde také uspořádali přehlídku mých filmů. Já jsem totiž slavnej, víte? Například v Maďarsku mě poznávají lidi na ulici.

LN Nemusel byste teď možná už do konce života pracovat, jen si třídit zážitky a vzpomínky, dělat moudrého... To vás neláká?

Nezastírám, že bych byl už od maturity nejradši nedělal nic. To se mi tedy nepovedlo. A je pravda, že existenční důvody pro to, že bych musel pracovat, tu už dnes nejsou. Docela dost vydělává i má žena. Někdy mě ale přece jen mrzí, že těch filmů nemám tak moc, vidím to na všech těch přehlídkác­h, kam mě zvou.

LN Vybíral jste si náměty s rozvahou.

No, já jsem taková zdráhavá nevěsta. Do každého z filmů, které jsem v životě natáčel, jsem vždycky vstupoval s rozpaky. A většinou mi ty látky byly spíš vnuceny, než že bych si je vybral. Ale když už jsem některou nabídku vzal, šel jsem do toho vždycky plným srdcem.

LN Natočil byste něco jinak?

Třeba Žebráckou operu – tu bych rád udělal znova a myslím, že už bych i věděl jak – ale filmů podle ní je už nejmíň osm.

Rozhovor z května 2008 vznikl po vstupu filmu Obsluhoval jsem anglického krále do světové distribuce a krátce před cestou Jiřího Menzela na festival do Valencie, kde se připomínal­y události bouřlivého roku 1968.

LN Myslím, že málokdo dnes už ví, že oblíbenou knížku mnoha generací dětí Míša Kulička napsal váš otec. Po mnoha letech nedávno znovu vyšla.

Ano vydala ji jedna z dcer Jiřího Trnky, která si zřídila nakladatel­ství. Tatínek byl – na rozdíl od maminky švadleny – náročný intelektuá­l. Redaktor v melantrišs­kém A-Z, překladate­l. Němci ho zavřeli, ale naštěstí ne nadlouho. Když se Melantrich za protektorá­tu rozhodl, že bude vydávat české knížky pro děti, psal je Hrubín, Vančura, Olbracht a mimo jiné i tatínek. Vlastně na počátku byla loutková hra: když Skupův žák Jiří Trnka měl před válkou svoje loutkové divadlo, tatínek mu napsal hru o Míšovi Kuličkovi. Potom z toho byla knížka a tři další pokračován­í, s ilustracem­i Jiřího Trnky. František Fröhlich mi později vyprávěl, že si tuhle knížku vzal s sebou do Terezína. Za protektorá­tu ale nemohla vyjít pod otcovým jménem, takže můžete najít vydání, kde je jako autor uveden jistý Jan Vik. Otec ale také hodně překládal Flauberta, Dostojevsk­ého, německé autory...

LN Měl jste tedy doma silné zázemí. Proto asi tíhnete nejvíc k literárním látkám?

Stále opakuji, že jsem měl velké štěstí: vyrůstal jsem v době, kdy nebyla televize, takže jsem dětství a mládí pročetl a měl pak výhodu, že jsem tu literaturu dost znal.

„Máří z Postřižin by to vzala s humorem, protože brala život tak, jak šel,“komentoval­a úmrtí Jiřího Menzela herečka Magda Vášáryová. Na Menzela prý bude vzpomínat jako na geniálního a velice náročného režiséra i jako na člověka, který si nepřestal hrát, i když byl dospělý a velký. „Pořád si hrál jako malý kluk. To bylo na něm sympatické,“uvedla.

 ?? FOTO ČSFD ?? Postřižiny (1980).
Magda Vášáryová a Rudolf Hrušínský v další Menzelově hrabalovsk­é adaptaci. Film byl přijat do hlavní soutěže benátského filmového festivalu. Zlatého lva sice nevyhrál, ale získal zvláštní uznání za „humor, vkus a optimistic­kou vitalitu“.
FOTO ČSFD Postřižiny (1980). Magda Vášáryová a Rudolf Hrušínský v další Menzelově hrabalovsk­é adaptaci. Film byl přijat do hlavní soutěže benátského filmového festivalu. Zlatého lva sice nevyhrál, ale získal zvláštní uznání za „humor, vkus a optimistic­kou vitalitu“.
 ?? FOTO ČSFD ?? Tlumočník (2018).
Poslední vystoupení Jiřího Menzela coby filmového herce. Ve filmu Martina Šulíka ztvárnil s německým kolegou Peterem Simonische­kem nesourodou dvojici, která se vydává napříč Slovenskem, aby poznala pravdu o křivdami poznamenan­é minulosti.
FOTO ČSFD Tlumočník (2018). Poslední vystoupení Jiřího Menzela coby filmového herce. Ve filmu Martina Šulíka ztvárnil s německým kolegou Peterem Simonische­kem nesourodou dvojici, která se vydává napříč Slovenskem, aby poznala pravdu o křivdami poznamenan­é minulosti.
 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Plným srdcem šel Jiří Menzel do každého z filmů
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Plným srdcem šel Jiří Menzel do každého z filmů
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia